Leidraad tot een succesvolle Raad van Advies voor start-ups en kmo’s
pwo-onderzoek
Onderzoeksdomeinen

Het binnenhalen van externe kennis en competenties via een Raad van Advies (RvA) begint langzaam maar zeker doorgang te vinden binnen de Vlaamse startups en kmo’s. Ondernemers gebruiken een RvA typisch als sparring partner bij het nemen van strategische beslissingen of om een neutrale kijk te krijgen op zaken waar ze zelf “te diep” in zitten om ze nog onbevooroordeeld te kunnen bekijken. In theorie lijkt dit een mooi verhaal. In werkelijkheid echter, blijkt dat een disproportioneel groot aantal RvA’s vroegtijdig worden ontbonden, wat voor ondernemers behalve een grote financiële kost ook steeds opnieuw een opstartkost met zich meebrengt.
In dit onderzoek willen we zicht krijgen op de factoren die aanleiding geven tot succes dan wel tot het mislukken van RvA. Aan de hand van diepte-interviews en focusgroepen met bedrijfsleiders, adviseurs en organisaties gespecialiseerd in de samenstelling en evaluatie van RvA, worden de succesfactoren en de kritische falingsfactoren geïdentificeerd. Het doel is om te komen tot een leidraad voor startups en kmo’s die zowel bij de samenstelling, als bij de evaluatie van de werking van RvA gebruikt kan worden.
De eindbetrachting van de leidraad is om de kans op slagen van een RvA te verhogen en de kosten van mislukking te minimaliseren. Binnen de opleidingen bedrijfsmanagement en ondernemerschap wordt momenteel nog geen aandacht besteed aan de rol van een RvA. Een lacune, omdat ze potentieel een grote meerwaarde kunnen betekenen, zowel binnen startende als binnen meer mature bedrijven. De resultaten van dit PWO-onderzoek zullen daarom in een kant-en-klare lesmodule worden gegoten die ter beschikking zal worden gesteld aan de docenten die instaan voor de diverse OPO’s rond ondernemerschap binnen de verschillende studiegebieden van VIVES.
Medewerkers
Filip Vanderbeken
Stephan Weemaes
-
Hoofd Expertisecentrum Business Management & Expert Governance van KMO's en Familiebedrijven