Joyful Job: Het effect van gezonde voeding in de werkomgeving op het potentieel van de werknemers
pwo-project
Onderzoeksdomeinen
Werk speelt een dominante rol in ons leven. Statistiek Vlaanderen geeft aan dat de voltijdse werknemer in 2019 gemiddeld 43 uur per week spendeerde aan zijn/haar job. Hoewel België binnen Europa goed scoort op vlak van engagement, geluk en tevredenheid op het werk, blijkt er toch ruimte voor verbetering op vlak van gezondheid en welzijn.
Onderzoek toont aan dat eetgedrag op de werkvloer de welzijns- en productiviteitsniveaus van werknemers beïnvloedt. Werkgevers streven naar gezonde werknemers maar missen vaak kennis over eenvoudige aanpassingen in de werkomgeving die gezonde voedingskeuzes bevorderen. Dit project vertaalt wetenschappelijke bevindingen naar praktische toepassingen voor organisaties.
Tijdens de 'Joyful Job Inspiratiedag' (16/02/2023) werden maar liefst 137 deelnemers geïnspireerd rond gezonde voeding op de werkvloer. Welk effect heeft voeding op onze productiviteit? Kunnen we aan de hand van het principe van 'nudging' de werkomgeving zo inrichten om werknemers gezonde(re) keuzes te laten maken op het vlak van voeding? Zijn er best practices beschikbaar? Tijdens de inspiratiedag kwam een antwoord op al deze vragen.
Naast de organisatie van dit evenement, omvatte dit onderzoek ook drie casestudies waarbij interventies met als doel bevorderen van gezonde leefstijlkeuzes in een bepaalde setting werden geïmplementeerd en geëvalueerd.
De eerste casestudie richtte zich op het aanmoedigen van gezonde vergadergewoonten bij beeldschermwerkers door middel van nudging-technieken. In de tweede casestudie werd gewerkt aan het stimuleren van gezonde eetkeuzes bij arbeiders in een productieomgeving. Tot slot werd in een derde casestudie een welzijnsbeleid ontwikkeld voor onderzoekers. Bij elke van deze case studies werden literatuuronderzoek en analyses van de omgeving en behoeften als uitgangspunt gebruikt.