JoyfulJob: Het effect van gezonde voeding in de werkomgeving op het potentieel van de werknemers
pwo-project
Onderzoeksdomeinen

Werk speelt een dominante rol in ons leven. Statistiek Vlaanderen geeft aan dat de voltijdse werknemer in 2019 gemiddeld 43 uur per week spendeerde aan zijn/haar job. Hoewel België binnen Europa goed scoort op vlak van engagement, geluk en tevredenheid op het werk, blijkt er toch ruimte voor verbetering op vlak van gezondheid en welzijn.
Het uitgebreid academisch onderzoek kan hierbij een verschil maken. Uit gesprekken met ondernemingen blijkt echter dat de translatie van de onderzoeksresultaten naar het werkveld moeilijk verloopt, wat ook aangehaald wordt in de literatuur.
Via dit project zal de translatie van bestaand onderzoek gefaciliteerd worden naar ondernemingen. De focus van dit onderzoek zal hierbij liggen op een gezonde(re) werkomgeving aan de hand van praktijkgerichte interventies binnen het thema voeding.
Interventies met betrekking tot gezonde(re) voeding zullen opgezet en geëvalueerd worden in een aantal organisaties. De resultaten van de interventies zullen gedocumenteerd worden in een handleiding die beschikbaar wordt gesteld voor andere organisaties.
Event: Joyful Job Inspiratiedag
📆 donderdag 16 februari 2023
📍 TVH Experience center, Waregem
🕙 10u - 16u30
🎫 Schrijf je in via https://joyfuljob.tickoweb.be/
🙋♂️ Voor wie? Iedereen die wil werken rond gezondheid op het werk: ondernemers, HR professionals, welzijnscoaches, preventiecoaches, ...
Op donderdag 16 februari 2023 neemt Joyful Job jullie mee voor een inspiratiedag waarbij jullie aan de hand van sprekers en activiteiten inspiratie kunnen opdoen wat gezonde voeding op de werkvloer betreft, om in jullie eigen organisatie toe te passen.
Deze inspirerende dag zal doorgaan in het TVH Experience center te Waregem en bestaat uit 3 tijdsloten waaruit je kan kiezen:
- Volledige inspiratiedag (incl. lunch) (€ 75,00)
- Voormiddag (incl. lunch) (€ 50,00)
- Namiddag (incl. lunch) (€ 50,00)
Programma:
Voormiddag (10u-12u30)
10u00 | Onthaal
10u20 | Verwelkoming & introductie
10u50 | Het rationele slaatje vs de irrationele hamburger. Nudging kan helpen met de juiste keuze. (Reinout Van Zandycke1)
Aan de hand van technieken uit de gedragspsychologie zal Reinout Van Zandycke concrete tips delen om het belang van gezond voeding op de werkvloer te communiceren, met als doel winst voor werknemer én werkgever: fittere werknemers, hogere motivatie, betere prestaties en minder ziekteverzuim. Want het kan weldegelijk een win-win zijn: goed voor je organisatie en goed voor mensen en planeet. Speciaal voor deze masterclass worden unieke cases gedeeld over nudging in jouw communicatie. Je krijgt ook tips waarmee je direct aan de slag kan. De presentatie wordt luchtig gebracht, maar bevat wel heel wat psychologische en wetenschappelijke inzichten.
11u45 | Onze welvaartmaatschappij. Food For Thought. (Siebe Hannosset2)
Hoeveel maaltijden eet jij per dag? Kan jij makkelijk een maaltijd overslaan? Hoe vaak is het geleden dat je nog eens echt dorst hebt gehad? Met andere woorden, hoe afhankelijk ben jij geworden van voeding? Doorheen de evolutie lag schaarste aan de basis van het feit dat we in beweging kwamen, dat er een noodzaak was om tot creatie en oplossingen te komen. Vandaag eten en drinken we onszelf - al zittend - ziek. In deze keynote krijgt het begrip schaarste een andere dimensie en kom je te weten waarom een overvloed aan voedsel misschien wel de belangrijkste risicofactor is voor het steeds toenemende aantal welvaartsziekten.
12u20 | Inspirerende pitches over gezonde voeding door bedrijven
Gezonde lunch (12u40-13u30)
Namiddag (13u30-16u30)
13u30 | Gezonde voeding op de werkvloer. (Servaas Bingé3)
In deze keynote toont Dokter Servaas ons de weg naar onze beste gezondheid. We hebben zelf meer in handen dan we denken. Vaak zijn de keuzes die we dagelijks maken niet alleen nuttig om de gevreesde chronische aandoeningen te voorkomen, maar maken ze ons ook energieker en dus productiever. Waarom moeten we de kleine lettertjes op een voedseletiket lezen? Hoe heeft onze bloedsuikerspiegel effect op onze denkkracht en onze slaap? En hoe kunnen we het beest dat ‘stress’ heet verslaan? In deze keynote krijgen we enkele hele laagdrempelige handvaten die we per direct in ons leven kunnen integreren.
14u30 | Beweegsessie (Fitcoach Sofie)
14u40 | Onderzoek VIVES
15u00 | Good practices in bedrijven, een panelgesprek
Met o.a. Rosa Luyten (Vlaams Instituut Gezond Leven), Niki Mistiaen (TVH), Aretha Lombary (Agristo), Brecht Buysschaert (Springbok Coaching) & Servaas Bingé.
15u40 | Netwerkmoment met receptie
16u30 | Einde
1Reinout Van Zandycke is een veelgevraagde spreker, zaakvoerder van Exposure en expert in de combinatie online media en psychologie (neuromarketing en nudging). Hij is auteur van verschillende boeken en ontwikkelde marketingcampagnes voor en gaf advies aan talrijke non-profit organisaties en bedrijven.
2Siebe Hannosset is een gepassioneerd coach, docent en gezondheidsexpert. Hij begeleidt en gidst mensen op hun pad naar meer energie en een betere gezondheid. Auteur van 'Leidraad voor een kerngezond leven: Intermittent living'.
3Servaas Bingé is een Belgische dokter en auteur. Hij bracht reeds verschillende boeken uit over gezonde voeding en ons immuunsysteem, waaronder 'Het recept', 'Immuun', '16:8' en 'De lijst'. Tevens is hij co-founder van Leadlife.
Wens je van de partij te zijn? Klik hieronder snel door, want de plaatsen zijn beperkt!
Tot binnenkort!