Digitale Transformaties bij KMO's
PWO-project
Onderzoeksdomeinen
Kent u Tinder? Hét platform om matches te vinden op liefdesvlak? VIVES ontwikkelde 'Vinder digital', een gelijkaardige matchmakingtool maar dan eentje om KMO's te verbinden met elkaar. Zo kunnen digitale kennis en ervaringen uitgewisseld worden om beter en slimmer digitale transformaties aan te pakken.
Probleem en uitdaging:
Door digitalisatie en digitale transformatie op een correcte en doordachte manier aan te pakken, kunnen bedrijven aanzienlijke voordelen behalen. Echter, het proces van digitale transformatie is buitengewoon complex. De voortdurende evolutie van technologie, weerstand tegen verandering, hoge kosten en investeringen, en de uitdaging om personeel met de juiste vaardigheden te vinden, zijn slechts enkele voorbeelden van obstakels die overwonnen moeten worden. Dit is daarom geen eenvoudige taak voor KMO's.
Het is daarom van groot belang om de complexiteit en uitdagingen van dit proces te erkennen en voortdurend de bouwstenen van digitale transformatie te meten. Vervolgens moeten er aanpassingen worden geïnitieerd die zijn afgestemd op de specifieke behoeften en doelen van het bedrijf. Dit proces kan worden vergeleken met de medische praktijk, waarbij een nauwkeurige diagnose de basis vormt voor een effectieve behandeling of oplossing.
Desalniettemin is de ontwikkeling van een goed gefundeerd meetinstrument om de digitale maturiteit van bedrijven te beoordelen een uitdagende taak op zich. Er moeten voortdurend afwegingen worden gemaakt tussen het meten van alle relevante parameters enerzijds en het behouden van het gebruiksgemak en de acceptatie van het meetinstrument anderzijds.
Doelstelling:
Om de noden in kaart te brengen, gebruiken we de digitale maturiteitscurve (4 niveaus met 4: volledig digitaal getransformeerd) waarbij we meten op 5 domeinen/parameters: Strategie (1), Technologie (2), Organisatie (3), Data & Infrastructuur (4) en klantenervaring (5). Hiervoor hebben we een webtool ontwikkeld die de maturiteit in kaart brengt op alle bovenvermelde domeinen, zowel de huidige situatie, alsook de gewenste situatie om op die manier problemen te detecteren. Daarnaast wordt een functionaliteit toegevoegd om op basis van de antwoorden een automatisch rapport te genereren.
Op basis van feedback van de gebruikersgroep hebben we daar een extra functionaliteit aan toegevoegd: de online matchmaking tool waarbij KMO’s met dezelfde uitdagingen online met elkaar in contact gebracht worden om naar een volgend stadium van maturiteit te kunnen overgaan.
We stelden ons onderzoek voor op ons lunchevent op 26 januari 2023.
Aanpak:
In het kader van een PWO project van VIVES Hogeschool werd in 2022-2023 een tool – Vinder Digital ontwikkelt om de digitale maturiteit van KMO’s te meten. Er bestaan reeds verschillende scan’s om digitale maturiteit te meten, zowel in het buitenland alsook in Vlaanderen en België zoals bijvoorbeeld , Digitaliseringsscan van UNIZO (2020), Digitale Quickscan die VOKA (2021) ontwikkelde i.s.w.m. Deloitte, de digitale scan van Cobot (2022), etc. Deze scans helpen ondernemingen om inzichten te krijgen in de uitdagingen mbt de digitale transformatie en hieruit een plan van aanpak te bepalen.
Maar veel van de scan’s werken met Likert schalen. Dit kan enkele nadelen met zich mee brengen zoals:
-
Subjectiviteit: Likert-schalen zijn gebaseerd op de perceptie en meningen van de respondenten. Dit maakt de resultaten subjectief en afhankelijk van hoe de respondenten hun eigen digitale maturitet zien. Het kan leiden tot vertekende of onnauwkeurige metingen als mensen hun eigen bekwaamheid overschatten of onderschatten.
-
Zelfbeoordeling: Likert-schalen vertrouwen op zelfbeoordelingen van respondenten. Bedrijven moeten er rekening mee houden dat deze zelfbeoordelingen mogelijk niet altijd overeenkomen met objectieve metingen van digitale maturiteit.
-
Beperkte vergelijkbaarheid: Likert-schalen zijn nuttig voor het verzamelen van gegevens binnen een organisatie, maar ze kunnen beperkte vergelijkbaarheid bieden tussen verschillende organisaties, aangezien de interpretatie van de schaal kan variëren.
Om de nadelen van het gebruik van Likert-schalen te verminderen, werd er beslist om te werken met best practices.
Lees hieronder het blogbericht met een overzicht van resultaten, bevindingen, conclusies en aanbevelingen ↓
Klik op de banner van Vinder Digital om de digitale maturiteit van uw bedrijf te meten en ontvang een automatisch rapport op maat met advies om uw digitale maturiteit te verhogen.
Medewerkers
Frank Devos
-
Onderzoeker
Maka Delameillieure
-
Onderzoeker
Partners
