Voeding en oncologie
VIVES onderzoeksproject
De praktijk leert ons dat oncologische patiënten vaak veranderingen ervaren in hun smaak en geur profiel. Hierdoor verliezen bepaalde voedingsmiddelen hun smaak en geur of worden andere, vaak onaangename, smaken waargenomen. Deze patiënten hebben bijgevolg een verminderde eetlust en een gewijzigd eetpatroon. Dit kan op zijn beurt leiden tot diverse (in)directe gevolgen op vlak van lichaamsgewicht (impact op de lichaamssamenstelling), mentaal functioneren/coping, progressie van de behandeling en alsook kwaliteit van leven.
Onderzoek naar het aanpassen van voedingsproducten op maat van oncologische patiënten werd reeds uitgevoerd, dit echter vrij beperkt terwijl de vraag naar aangepaste producten voor deze doelgroep blijft. Om de impact van kanker en kankerbehandelingen op smaak en geur beleving bij patiënten na te gaan wordt in dit project een literatuurstudie uitgevoerd. Het huidige aanbod van aangepaste voedingsproducten en -concepten wordt in kaart gebracht. Om de hiaten en belemmeringen in de ontwikkeling van voeding op maat van deze doelgroep te kunnen identificeren wordt het werkveld, met name actoren in de zorgsector en de voedingsindustrie, bevraagd. Aan de hand van een SWOT-analyse wordt op zoek gegaan naar opportuniteiten om deze problematiek in de toekomst aan te pakken. Dit biedt de mogelijkheid om op basis van dit explorerend onderzoek, specifieke vervolgprojectaanvragen uit te schrijven.