Sarcopenie een stapje voor
Onderzoeksdomeinen

Sarcopenie is een skeletspieraandoening die wordt geassocieerd met een verhoogd risico op vallen, fracturen, lichamelijke beperkingen en sterfte. De aandoening wordt veroorzaakt door veroudering, ziekte, lichamelijke inactiviteit, sedentair gedrag en onvoldoende inname van energie en eiwit. Lichaamsbeweging in combinatie met voldoende eiwitinname wordt aanbevolen als de beste strategie om sarcopenie te voorkomen en te behandelen.
De meest recente Europese consensusdefinitie (EWGSOP2, 2019) omvat een stroomschema voor diagnostiek in de praktijk, met cutoff-waarden voor lage spierkracht, lage spiermassa of -kwaliteit en laag fysiek functioneren. Het is belangrijk om sarcopenie in een vroeg stadium op te sporen om het verloop van de ziekte te vertragen en ongunstige uitkomsten te voorkomen. Momenteel wordt de screeningsprocedure voor sarcopenie in het Vlaamse zorglandschap weinig of niet uitgevoerd door het gebrek aan duidelijke en eenvoudige richtlijnen. Hierdoor blijven risicopersonen onder de radar.
Dit onderzoeksproject heeft tot doel om abstracte, theoretische concepten voor de screening op sarcopenie te vertalen naar eenvoudige en haalbare praktijkrichtlijnen voor de thuiszorg. Via deskresearch en in co-creatie met thuiszorgorganisaties wordt een eenvoudige screeningsmethode ontwikkeld voor sarcopenie. Aan de hand van een teststudie wordt nagegaan of de ontwikkelde screeningsmethode een goede voorspeller is van sarcopenie. Eenvoudige richtlijnen voor screening worden opgesteld, vervolgens uitgetest in de praktijk en waar nodig geoptimaliseerd. Om de screeningsmethode in de basiswerking van de betrokken organisaties in te bedden, wordt aan het eind van dit project een opleiding ‘sarcopenie, een stapje voor’ ontwikkeld en aan het werkveld aangeboden via LevensLang Leren (LLL).
Medewerkers
Annelien Desplenter
Michèle Desmet
Steffi Rijs
Partners
