Meer diversiteit in het groenterek door lokale community based veredeling
Go4Food
Onderzoeksdomeinen

Plantenveredelingsprogramma’s mikken vooral op de productie van uniforme variëteiten met een zo hoog mogelijke opbrengst. Als gevolg is er heel weinig variatie in de aangeboden variëteiten in de winkel. Consumenten willen echter meer diversiteit in het groenterek. Ze willen meer soorten groenten en meer afwisseling. Het is een uitdaging om in het rek regelmatig iets nieuws aan te bieden. Daarnaast hechten consumenten steeds meer aandacht aan verse, korte ketenproducten met een verhaal. Deze thema’s zijn gedurende de coronaperiode duidelijk naar voor gekomen. Het besef dat het voedselpatroon te geglobaliseerd is met een te grote impact op milieu en klimaat is hierbij sterk gegroeid.
Door lokale veredelingsprogramma’s op te richten kunnen niet alleen lokale variëteiten ontwikkeld worden, maar kan ook de variatie binnen een bepaalde groentesoort verder geëxploreerd worden. Naast nieuwe groenten kan de consument op deze manier ook andere vormen, kleuren en vooral smaken van bestaande groentesoorten leren kennen.
Het project omvat diverse activiteiten. De bedoeling is om binnen dit project enkele structurele zaken op punt te zetten die na afloop van het project ook verder binnen de community gebruikt kunnen worden. Verschillende activiteiten richten zich dan ook op het opnemen van filmmateriaal en uitbouwen van communicatieplatforms:
A) Continuering lopende veredelingsactiviteiten bataat en yacon
B) Educatief en PR-matig beeldmateriaal over community based veredeling
C) Opzetten en onderhouden van een communicatieplatform ifv community based veredeling
D) Inzetten op korte keten ontwikkeling
E) Opstart van nieuwe veredelingsprogramma’s
Medewerkers
Angelo Dewitte
Michaël Verlinden
Evert Vanneste
Partners
