MaMo: Van verMAlen tot MOrfologische inzichten
VLAIO
Onderzoeksdomeinen
Binnen het Expertisecentrum agro- en biotechnologie levert de onderzoeksgroep voeding praktijkgericht onderzoek om de voedingsindustrie en de zorgsector te ondersteunen bij het streven naar gezondere en duurzamere voeding. Hierbij gaat veel aandacht naar een kwalitatief hoogstaande en economisch betaalbare stabilisatie van verse grondstoffen en reststromen, vaak vereist voor verdere verwerking. Daarnaast focust de onderzoeksgroep voeding op gerichte receptuurontwikkeling waarbij voedingsproducten zowel nutritioneel als qua textuur, portiegrootte,... afgestemd worden op de specifieke noden van bepaalde doelgroepen. Bij iedere verwerkingsstap (drogen, opwarmen, …), evenals bij bewaring, richt het onderzoek zich zowel op de voedselveiligheid als op het maximaal behoud van de nutritionele en organoleptische kwaliteit. We willen onze expertise in productontwikkeling verder opschalen en uitbreiden door de aankoop van nieuwe onderzoeksinfrastructuur.
Tijdens het vooronderzoek van de Tetra ‘Draf in Galop’ kwam aan het licht dat er nood is aan een multifunctioneel toestel dat op semi-industriële schaal kan worden gebruikt om droge (en natte stromen) zeer fijn te gaan vermalen. Daarnaast is een tweede toestel noodzakelijk voor de karakterisering van deeltjes en druppels en het in kaart brengen van hun morfologische parameters (zowel deeltjes- of druppelgrootte alsook de vorm van het deeltje of de druppel). Om in te spelen op de actuele noden van het werkveld en de academische wereld, zetten we hier in de toekomst vol op in.
Medewerkers
Astrid Van haecht
-
Onderzoeksexpert
Kevin Vynckier
-
Onderzoeksexpert
Partners
