In-line microgolf: regenereren en garen van maaltijdcomponenten
PWO-project
Onderzoeksdomeinen

In-line microgolf: regenereren en garen van maaltijdcomponenten
In-line microgolf: regenereren en garen van maaltijd-componenten
Tijdens dit PWO-project willen we nagaan in welke mate in-line microgolf regenereren en/of garen een kwalitatief en economisch vergelijkbaar of beter alternatief kan vormen voor de huidige, op grote schaal toegepaste regeneratie-en gaartechnieken. Hiervoor zal gebruik gemaakt worden van de nieuwe in-line microgolf die, dankzij het GTI project MicroWavePilot, in 2022 operationeel zal zijn.
Bijgevolg zullen er enerzijds geoptimaliseerde regeneratie-en gaarprocessen op de in-line microgolf ontwikkeld worden, rekening houdend met maximalisatie van de laagdikte, bandsnelheid en bekomen eindkwaliteit en minimalisatie van het verbruikte vermogen (of elektriciteit). Anderzijds zullen zowel deze ontwikkelde regeneratie-en gaarprocessen als de kwaliteit van de bekomen eindproducten vergeleken worden tussen de in-line microgolf en de stoomoven (steamer).
Procesparameters die met elkaar vergeleken zullen worden zijn: productiesnelheid, productiecapaciteit, energieverbruik, arbeidskost en investeringskost.
Kwaliteitsparameters die met elkaar vergeleken zullen worden zijn: egale temperatuurverdeling (afwezigheid van hotspots en coldspots), kleurbehoud, vochtbehoud, visuele afwijkingen, behoud van organoleptiek (geur, smaak, textuur, uitzicht) en behoud van nutriënten (vit C, polyfenolen, vit B12).
Voor het regenereren zal gewerkt worden met drie basiscomponenten van een maaltijd: eiwitbron (voorgegaarde hamburgers), koolhydraatbron (aardappelpuree) en groenten (preischijfjes). Voor het garen zal gewerkt worden met preischijfjes.