Innovatieve productontwikkeling met (lokaal geteelde) noten
MiRaDi: het notenproject - Bedrijfsproject O&O
Onderzoeksdomeinen

MiRaDi is een ontwikkelingsproject met als doel de consumptie van (lokaal geteelde) noten in België te vergroten. Hiervoor zet het partnerschap, bestaande uit Migino, Ranobo en Didess in op co-creatie. Met behulp van co-creatie kunnen de partners het productontwikkelingsproces perfect afstemmen op de noden van de eindconsument. Bovendien ligt de nadruk van het project op ‘zero-waste’. Door technieken zoals infuseren of extrusie te optimaliseren in samenwerking met VIVES, wil het partnerschap elke noot, ongeacht de kwaliteit, kunnen verwerken tot een smaakvolle voedingstoepassing.
Waarom dit project?
MiRaDi wil mensen meer noten laten eten. Noten zitten namelijk vol kwalitatieve eiwitten en goede vetten. Ze passen dus perfect in een evenwichtig eetpatroon voor jong en oud. Bovendien kan de teelt van noten in Vlaanderen wel een duwtje in de rug gebruiken. Door lokale boslandbouw te stimuleren, verhogen we namelijk de biodiversiteit op het veld en verminderen we de uitstoot van transport. En dat komt mens en planeet enkel ten goede.
Onderzoeksaanpak / Projectaanpak
MiRaDi is een coöperatief bedrijfsproject (type O&O) waarbij meerdere bedrijven uit verschillende sectoren samenwerken om een gezamenlijk doel te bereiken. Zo bestaat dit partnerschap uit een unieke samenwerking tussen 3 Kempische bedrijven: Migino, Ranobo en Didess. Elk hebben ze hun eigen expertise en zitten ze boordevol creativiteit. Migino is gespecialiseerd in het persen van noten tot culinaire olie of pasta. Groothandel Ranobo is een expert in noten, zaden, pitten, crackers en gedroogde vruchten. En Didess is een gevestigde waarde in de koekjes- en bakkerijsector.
Samen zetten ze in op ‘zero-waste’. Geen enkele noot mag verloren gaan. Via een integraal kwaliteitssysteem tussen de bedrijven wordt elke noot doorgestuurd naar de ideale toepassing. Hierbij krijgen ze wetenschappelijke ondersteuning van VIVES. Kruiden, zouten of infuseren als hele noot? Persen tot olie of pasta? Of verwerking in koekjes of cakes?
Het zijn maar enkele toepassingen van het brede gamma aan mogelijkheden dat in MiRaDi wordt onderzocht. Maar hoe stem je productontwikkeling zo goed mogelijk af op je doelgroep? Ook daar hebben de partners een antwoord op gevonden: co-creatie. In co-creatie bepaal jij, als consument, welke nieuwe producten je graag wil laten ontwikkelen.
Door in te zetten op zero-waste, co-creatie én samenwerking probeert het partnerschap MiRaDi de volledige kringloop tussen noot en consument te sluiten.
Medewerkers
Yves De Bleecker
Helmund Vandenborre
-
Expert
Helmund Vandenborre
Partners




