FoodCare: maaltijdkwaliteit in de zorg, van grondstof tot geserveerde maaltijd
COOCK - Foodcare
Onderzoeksdomeinen
Binnen dit project willen we een veralgemeende, herhaalbare en opschaalbare methodiek ontwikkelen voor het op punt stellen en aanpassen van maaltijden en maaltijdcomponenten die inspelen op specifieke voedingsbehoeften van de consument. Door deze methodiek kenbaar te maken bij bedrijven raken ze geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan om aanpassingen te doen. Aanpassingen kunnen gebeuren op alle mogelijke momenten in de keten, startend bij het kiezen van de ingrediënten tot de consumptie van de maaltijd. In de eerste plaats worden de voedingsverwerkende bedrijven en hun toeleveranciers betrokken. Zij zijn de belangrijkste vragende partij voor kennis en informatie hoe ze hun processen en recepturen moeten en kunnen aanpassen in functie van de noden van de eindgebruiker. Daarnaast richten we ons op (zorg)organisaties die maaltijden produceren voor specifieke doelgroepen. Dit kunnen ziekenhuizen zijn die dagelijks heel wat maaltijden moeten voorzien voor heel wat verschillende doelgroepen, allemaal met andere voedingsbehoeften. Maar dit gaat ook over zorginstellingen waar ouderen verblijven die ook hun specifieke behoeften hebben. Dikwijls wordt gewerkt via een centrale keuken die voor verschillende vestigingen en ook verschillende doelgroepen produceert. De logistieke stap (vervoeren, bewaren) tussen deze verschillende vestigingen maakt ook deel uit van dit project. Sommige instellingen bereiden hun maaltijden zelf, maar een belangrijk deel doet beroep op externe cateraars en foodservice bedrijven die consumptieklare maaltijden of maaltijdcomponenten aanbieden. Ook deze laatste groep is op zoek naar informatie en kennis.