Draf in galop
TETRA-project
Onderzoeksdomeinen
Het algemeen doel van ‘Draf in galop’ is om een hoogwaardige valorisatie te bekomen van bierdraf (‘brewers spent grain’). We willen dit doen door de ontwikkeling van nieuwe voedingsproducten, met draf als grondstof, te faciliteren. In dit project wordt de keten – van brouwerij tot voedingsproducent – samengebracht om er samen voor te zorgen dat het bierdraf van (kleinere en grotere) brouwers bruikbaar wordt als ingrediënt voor voedingsbedrijven.
Een belangrijke uitdaging hierbij wordt het voldoende fijn vermalen van draf en dit op een in de praktijk haalbare en betaalbare manier. Om de innovatie in de volledige keten te ondersteunen en te versnellen is de doelgroep breed en divers:
- brouwers die hun bierdraf hoogwaardiger willen valoriseren (België: ca. 340 brouwerijen, 80% microbrouwerijen, ca. 230.000 ton bierdraf per jaar);
- producenten van halffabrikaten die nieuwe grondstoffen en voedingsingrediënten kunnen ontwikkelen;
- retailers en transporteurs;
- voedingsbedrijven die nieuwe producten met draf kunnen ontwikkelen, of bestaande aanpassen, en aandacht hebben voor circulair ondernemen.
Dit project focust op ambachtelijke bakkerijen (ca. 2500), industriële bakkerijen (ca. 500), koekjesproducenten (ca. 150) en producenten van vegetarische producten.
Het project zal enerzijds samenwerkingen tussen industriële spelers faciliteren. Anderzijds zal ook ingezet worden op lokale samenwerkingen tussen kleinere brouwers en lokale voedingsproducenten (korte keten).
Evaluatie eerste begeleidingscommissie
Graag laten wij onze eerste begeleidingscommissie door u evalueren. Op die manier willen we de kwaliteit van onze toekomstige evenementen verder verbeteren.
De bevraging is anoniem.
Enkel voor brouwers
Medewerkers
Michaël Verlinden
-
Onderzoeksexpert
Liesbeth Vermeulen
-
Onderzoeksexpert
Astrid Van haecht
-
Onderzoeksexpert
Kevin Vynckier
-
Onderzoeksexpert