Bomenkaart
AMAI - Met steun van de Vlaamse Overheid
Onderzoeksdomeinen

Automatische kroondetectie als sleutel voor het ontsluiten van het potentieel van het stedelijke bos
Klimaatsverandering zorgt voor steeds extremere weersomstandigheden, van langdurige droogtes tot grote piekdebieten die het rioleringssysteem overbelasten. Dit tast de leefbaarheid van de stedelijke omgeving aan. Stadsbomen spelen, als environmental engineers, een centrale rol in het mitigeren van de klimaatsverandering. We spreken van urban forestry based solutions (UFBS).
Het maximaal laten renderen van UFBS gebeurt tot op heden te weinig gestructureerd. Eén van de grootste struikelblokken is het gebrek aan een (up to date) inventaris gezien dit tijdrovend en zelden gebiedsdekkend is. Vooruitgang in remote sensing en beeldverwerking laten ons toe om stedelijk groen op stadsniveau te bekijken en dit op een snelle efficiënte manier met hoge spatio-temporele resolutie. Automatische kroon- & locatiedetectie en gezondheidsscreening opent de deuren tot de ontwikkeling van praktische analyse- en beleidstools. Hiervoor kunnen bomenbeleidsplannen met meer en betere data onderbouwd worden en kunnen ze geïntegreerd worden in klimaatsplannen.
Het Urban Forestry Lab van Hogeschool VIVES en EUROSENSE focussen op automatische boom-, kroonoppervlaktedetectie en gezondheidsscreening van het stedelijk boombestand aan de hand van remote sensing data via artificiële intelligentie en citizen science. We schakelen gefaseerd burgers in om boomdata te verzamelen op het terrein om het AI-algoritme te valideren, en om extra attributen aan te vullen voor elke boom. Om betrouwbare data te bekomen informeren en leiden we de burgerwetenschappers op, samen met protocols en steekproeven. Het resultaat is een bomenkaart met bijbehorende tools via een viewer op een website zoals www.bomenregister.nl. Ontdek alvast hoe we dit gaan doen via deze video.
Medewerkers
Bregt Roobroeck
-
Expert
Partners


