Bierdraf als grondstof voor een plantaardige biologische vleesvervanger
Met steun van de Vlaamse Overheid
Onderzoeksdomeinen
Bierdraf vormt het belangrijkste bijproduct van de brouwerij-industrie met een jaarlijks volume van zo’n 230.000 ton in België. Momenteel gaat het grootste deel van de draf naar de veevoeding, alsook wordt een deel geëxporteerd naar Nederland. Hieruit volgt de vraag of we bierdraf ook niet kunnen verwerken in voedingsproducten. Dankzij het hoge eiwitgehalte (15-25%), hoge vezelgehalte (35-55%) en zijn mogelijke functionele eigenschappen is draf een grondstof met toepassingsmogelijkheden in diverse voedingssectoren.
Het doel van dit project is het valoriseren van de bierreststroom (biologische draf) afkomstig van een partnerbrouwerij door deze om te vormen tot (een) plantaardige en biologische vleesvervanger(s). Het project focust op een nauwe samenwerking tussen een brouwer (Brunehaut), producent (Abinda) en retailer (Bio Planet, Colruyt Group) die worden bijgestaan door VIVES als kennispartner.
De draf zal in natte vorm vermalen worden en wordt daarna verder verwerkt. In dit project willen we een concrete case uitwerken waarbij we een hele nieuwe keten opzetten tussen brouwer, voedingsbedrijf & retailer. Daarnaast focussen we ook op het uitwerken van een rendabel businessplan.
Medewerkers
Michaël Verlinden
-
Onderzoeksexpert
Kevin Vynckier
-
Onderzoeksexpert
Partners





