Cities 2030
Project met de steun van de Europese Unie, Horizon 2020 programma
Onderzoeksdomeinen


Een toekomstbestendig voedselsysteem creëren
Steden kunnen duurzame voedselsystemen uitbouwen om voedselverspilling te voorkomen en te verminderen, fatsoenlijke mogelijkheden tot levensonderhoud te bieden en duurzame manieren van voedselproductie te promoten.
Steden kunnen ook zorgen voor voedsel- en voedingszekerheid voor iedereen. Het door de EU gefinancierde CITIES2030-project brengt onderzoekers, ondernemers, leiders uit het maatschappelijk middenveld, steden en alle actoren van stedelijke voedselsystemen en ecosystemen (UFSE) samen om een structuur te creëren die gericht is op de transformatie van de manier waarop systemen voedsel produceren, transporteren, leveren, recycleren en hergebruiken. Er wordt een digitale koppeling van het hele systeem gecreëerd met behulp van een op blockchain gebaseerd data-gestuurd UFSE-beheerplatform. Het doel van het project is om een toekomstbestendige en effectieve UFSE te creëren via een verbonden structuur gericht op de burger en gebouwd op vertrouwen, met partners die het hele voedselsysteem omvatten.
VIVES gaat hiervoor een partnerschap aan met Stad Brugge, Ruddersstove en Mintus. Het opzet is om maaltijdbereidingen voor kwetsbare senioren in de Brugse regio te verduurzamen. Via een proces van co-creatie met zowel organisaties voor maaltijdbereiding en –bezorging als de senioren zelf worden nieuwe mogelijkheden onderzocht om tot een duurzame voedselstrategie te komen.

Medewerkers
Sam Van Damme
-
expert
Partners




