Student geeft ICT in een secundaire school

Verkorte educatieve bachelor secundair onderwijs studeren

Heb je (bijna) een professionele of academische bachelor of master op zak? En wil je je passie, vakkennis en ervaring delen met jongeren?

Dan is de verkorte educatieve bachelor secundair onderwijs (60 studiepunten) iets voor jou! Deze opleiding is zowel ideaal voor wie net afgestudeerd is als voor wie werken en studeren wil combineren.

Wat leer je in deze opleiding?

De verkorte educatieve bachelor focust helemaal op hoe je kan lesgeven in het secundair. Met veel aandacht voor de praktijk brengen wij je alle pedagogische en (vak)didactische vaardigheden bij. De nodige vakbekwaamheid heb je al en komt dus niet meer aan bod.

Om alle facetten van het lerarenberoep te leren kennen, word je ondergedompeld in de praktijk. Zo word je een échte meester in je vak en leer je samen school maken, met oog voor duurzame diversiteit vanuit reflectie en onderzoek.

Deze opleiding plaatst de ethische professional centraal. Een 'goede' leraar veronderstelt immers een ethische grondhouding. Vanuit je eigen inbreng en talenten verwerf je de vaardigheden om de verschillende rollen van een leraar op te kunnen nemen in diverse contexten:

 • de leraar van lerenden
 • schoolbreed participeren
 • de leraar in onderwijs en samenleving 

Cursus inkijken? 

Het studiemateriaal is een combinatie van cursussen en online leermateriaal.

Benieuwd? Snuister dan al eens in een cursusonderdeel:

Kies jouw traject

Je kan de verkorte educatieve bachelor secundair onderwijs volgen op verschillende manieren en tijdstippen. Zo studeer je op maat van jouw achtergrond en situatie. De verschillende trajecten zijn bovendien zo samengesteld dat je kan schakelen van het ene naar het andere traject als je persoonlijke situatie wijzigt.

Instappen kan in september of in februari. Heb je een diploma in de kunsten? Schrijf je dan administratief in onder educatieve bachelor in de kunsten i.s.m. Luca School of Arts.

Kies hieronder het traject dat het beste bij jou past.

Campus Brugge Xaverianenstraat

Campus Kortrijk

Wil je overdag les volgen én op 1 jaar afstuderen? Het voltijdse dagtraject op een van onze campussen is ideaal als je net afgestudeerd bent of werkzoekend bent. Deze opleiding kan je namelijk ook via de VDAB volgen.

Campus Brugge Xaverianenstraat

Campus Kortrijk

Wil je je opleiding combineren met je werk, gezin of een andere opleiding? In het flextraject kies je ervoor om ’s avonds, op zaterdag en/of in afstandsonderwijs les te volgen. De minimale duurtijd van het modeltraject is 2 jaar.

Campus Brugge Xaverianenstraat

Campus Kortrijk

Heb je al minstens een halftijdse lesopdracht voor 1 schooljaar? Dan volg je het LIO-traject. LIO staat voor leraar-in-opleiding. De minimale duurtijd is 1,5 jaar.

Leerkracht

Welke vakken mag je geven? En waar?

Het diploma van de verkorte educatieve bachelor is gelijkwaardig met dat van de educatieve bachelor secundair onderwijs van 180 studiepunten. Je kan er dus mee lesgeven in het gewoon onderwijs en in het buitengewoon onderwijs. Afhankelijk van je vooropleiding kan je ook aan de slag in het volwassenenonderwijs of hoger beroepsonderwijs.

Het verschil? Je haalt een diploma voor onderwijsbevoegdheid in onderwijsvak(ken) die aansluiten bij je profiel, maar op je diploma staan geen specifieke onderwijsvakken vermeld. Welk(e) vak(ken) je kan geven wordt bepaald door je vooropleiding en kan je opzoeken via de databank van de bekwaamheidsbewijzen. 

Waarom kiezen voor VIVES?

 • Onze ervaren en betrokken docenten begeleiden je om een goede allroundleraar te worden: sterk in je vak en sterk in je omgang met jongeren.
 • VIVES is dichtbij. Je kan de verkorte bachelor volgen in Brugge en Kortrijk.
 • Via een persoonlijke aanpak gaan we samen op zoek naar een traject dat optimaal past bij je startcompetenties (daar horen ook vrijstellingen bij), de tijd die je kan investeren in je studie en jouw voorkeuren op het vlak van aanpak, tijdstip en tempo. Deze keuzes kan je bovendien elk semester aanpassen.
 • De verkorte educatieve bachelor is erkend door de VDAB.
 • De opleiding is praktijkgericht en zet in op een intensieve stagebegeleiding (of LIO-begeleiding als je al als leraar aan de slag bent).
 • We beschikken over een ruim aanbod aan vakdidactieken, waaronder specifieke zoals nijverheid, voeding en horeca, zorg, gezondheidsopvoeding, opvoedkunde, Nederlands niet-thuistaal…
 • Je lesbevoegdheid uitbreiden kan gelijktijdig of achteraf tijdens een opleiding voor een extra onderwijsvak (maximum 45 studiepunten).
 • Je kan combineren met de banaba buitengewoon onderwijs en de banaba zorgverbreding en remediërend leren.
student in een klas, hij schrijft

Verder studeren

Tijdens het laatste jaar van jouw opleiding krijg je de mogelijkheid om zelf keuzes te maken. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om al een aantal vakken uit een volgende opleiding te volgen.

Na een opleiding van één jaar mag je een bijkomend onderwijsvak geven via de verkorte route secundair onderwijs. Dit kan in dag-, (begeleid) afstands- of avondonderwijs.

Wil je graag onderwijsbevoegdheid in het kleuter- of lager onderwijs? Dan kan je via een verkorte studieroute kleuteronderwijs in dag- of afstandsonderwijs of verkorte studieroute lager onderwijs in dag-, afstands- of avondonderwijs een bijkomend diploma behalen.

Een andere mogelijkheid is een master in de onderwijskunde, educatieve wetenschappen of pedagogiek aan een universiteit. Je moet hiervoor wel eerst een schakelprogramma volgen. In je derde jaar kan je al een stuk van dat schakelprogramma volgen via een keuzetraject. Afhankelijk van je onderwijsvakken kan je, via schakelprogramma’s, ook overstappen naar andere universitaire opleidingen.

Daarnaast zijn er nog verschillende nascholingsmogelijkheden: een bachelor na bachelor in buitengewoon onderwijs of zorgverbreding en remediërend leren bijvoorbeeld. Ook de bachelor na bachelor schoolontwikkeling kan interessant zijn als verdere studie. Of misschien is het postgraduaat zorgleraar wel iets voor jou?

Op verschillende plaatsen worden nog talloze kortlopende nascholingssessies georganiseerd. Wil je graag doelgericht spelmateriaal inzetten, dan is een nascholing van het SpellenLab misschien wel iets voor jou?

Dit is maar een kleine greep uit een ruim aanbod. De uitdaging om te leren eindigt dus zeker niet op het moment dat je afstudeert.

Klas

Aan de slag

De lerarenopleiding is een heel veelzijdige opleiding. Je kan er later nog heel wat kanten mee uit.

Als je een lerarenopleiding volgt, wil je natuurlijk graag in het onderwijs aan de slag. Toch kan je met je onderwijsdiploma ook buiten het onderwijs in heel wat sectoren aan de slag. Bijvoorbeeld:

 • musea
 • nascholingsprojecten
 • vormingswerk
 • cultuurcentra

Omdat je heel wat communicatieve vaardigheden meekrijgt, kan je ook in meer commerciële functies terecht.

Andere mogelijke functies/beroepen:

 • leerlingbegeleider
 • opvoeder in een school
 • administratief medewerker
 • internaatverantwoordelijke
 • sportfunctionaris
 • fitnessbegeleider
 • buitensportbegeleider
 • trainer/coach of jeugdcoördinator

Afhankelijk van de vakken die je kiest, wordt deze lijst met mogelijke jobs nog veel langer.

Nog een vraag? Stel ze hier.