Foto van leerkracht haartooi

Educatief graduaat studeren

Heb je een getuigschrift secundair onderwijs en/of een graduaatsdiploma (HBO5)? Heb je bovendien minstens drie jaar nuttige beroepservaring in een technisch of praktisch vak? En wil je die beroepservaring delen op de middelbare school? Dan is de educatieve graduaatsopleiding (90 studiepunten) iets voor jou. Het is de snelste manier om je onderwijsdroom waar te maken.

Bij VIVES kan je je praktijkervaring laten erkennen als nuttige ervaring. Zelfs zonder diploma secundair onderwijs kan je inschrijven aan VIVES. In dat geval gelden wel een aantal voorwaarden en moet je slagen voor een toelatingsproef.

Wat leer je in deze opleiding?

Het educatief graduaat draait helemaal rond hoe je als praktijkleerkracht kan beginnen lesgeven in het secundair. Met veel aandacht voor de praktijk brengen wij je alle pedagogische en (vak)didactische vaardigheden bij. Als vakexpert heb je al de nodige vakbekwaamheid. Dat komt dus niet meer aan bod. We focussen wel op een ruim aanbod aan vakdidactieken (zorg, gezondheidsopvoeding, voeding en horeca, haarzorg, bio-esthetiek, economie/bedrijfsorganisatie (verkoop) en nijverheid). 

Om alle facetten van het lerarenberoep te leren kennen, word je ondergedompeld in de praktijk. Zo word je een échte meester in je vak en leer je samen school maken, met oog voor duurzame diversiteit vanuit reflectie en onderzoek.

Deze opleiding plaatst de ethische professional centraal. Een 'goede' leraar veronderstelt immers een ethische grondhouding. Vanuit je eigen inbreng en talenten verwerf je de vaardigheden om de verschillende rollen van een leraar op te kunnen nemen in diverse contexten:

  • de leraar van lerenden
  • schoolbreed participeren
  • de leraar in onderwijs en samenleving 

Cursus inkijken?

Het studiemateriaal wordt een combinatie van cursussen én digitale leermiddelen. Benieuwd? Snuister dan eens in volgende cursusonderdelen:

Kies jouw traject

Je kan het educatief graduaat secundair onderwijs volgen op verschillende manieren en tijdstippen. Zo studeer je op maat van jouw achtergrond en situatie.

Kies hieronder het traject dat beste bij jou past.

Campus Brugge Xaverianenstraat

Campus Kortrijk

Wil je je opleiding combineren met je werk en/of gezin of kan je je voltijds vrijmaken (eventueel via de VDAB)? In het flextraject kies je ervoor om ’s avonds, op zaterdag en/of in afstandsonderwijs les te volgen. De minimale duurtijd van het modeltraject is 2 jaar met deels lessen overdag tot minstens 3 jaar.

Campus Brugge Xaverianenstraat

Campus Kortrijk

Heb je al minstens een halftijdse lesopdracht voor 1 schooljaar? Dan volg je het LIO-traject. LIO staat voor leraar-in-opleiding. De minimale duurtijd is 2,5 à 3 jaar.

Leerkracht

Welke vakken mag je geven? En waar?

De nood aan praktisch en technisch geschoolde leraren is groot. Je kan dan ook aan de slag in het (buiten)gewoon secundair onderwijs, maar afhankelijk van je vooropleiding ook in het volwassenenonderwijs.

Welk(e) vak(ken) je kan geven, wordt bepaald door je nuttige ervaring en vooropleiding (zie toelatingsvoorwaarden). Je behaalt een vereist bekwaamheidsbewijs voor één of meerdere vakken.

 

Leerkracht loodgieten

Waarom kiezen voor VIVES?

  • Onze ervaren en betrokken docenten begeleiden je om een goede leraar te worden: sterk in je vak en sterk in je omgang met jongeren.
  • VIVES is dichtbij. Je kan de verkorte bachelor volgen in Brugge en Kortrijk.
  • Via een persoonlijke aanpak gaan we samen op zoek naar een traject dat optimaal past bij je startcompetenties (daar horen ook vrijstellingen bij), de tijd die je kan investeren in je studie en jouw voorkeuren op het vlak van aanpak, tijdstip en tempo. Deze keuzes kan je bovendien elk semester aanpassen.
  • De opleiding is praktijkgericht en zet in op een intensieve stagebegeleiding (of LIO-begeleiding als je al als leraar aan de slag bent).
  • In een aantal vakken voorzien we extra leerondersteuning.
  • Onze docenten ondersteunen jou in de groei tot zelfsturing.
  • We beschikken over een ruim aanbod aan vakdidactieken.