Foto Jozef Sercu

Educatieve bachelor lager onderwijs studeren

Ben je pas afgestudeerd in het secundair onderwijs of heb je nog geen diploma hoger onderwijs? Heb je een groot hart voor kinderen en zie je jezelf al voor een klas van de lagere school staan? Ben je nieuwsgierig naar de wereld van de kinderen en wil je al je talenten, competenties en ideeën inzetten om ze de beste kansen op een goede toekomst te geven?

Aan VIVES word jij die juf of meester waar kinderen naar opkijken. In drie jaar leiden we je op tot een sterke leerkracht vol passie en enthousiasme.

Doorheen deze lerarenopleiding staan liefde voor lesgeven en kinderen inspireren centraal. Daarvoor bouwen we op de nieuwste inzichten: inhoudelijk, didactisch en technologisch. Tegelijk hechten we belang aan je ethische professionaliteit en aan je identiteit als toekomstige leraar. 

Leerkracht onderwijs met vooraan vijf kinderen die tekening tonen

Wat leer je in deze opleiding?

Vanaf dag één zetten we in op een stevige vakinhoudelijke basis en leren we je hoe je inspirerende lessen ontwerpt en een rijk klasmilieu creëert. Je gaat thematisch of projectmatig aan de slag en leert zo om de verschillende leerdomeinen met elkaar te verbinden.

Drie jaar lang stemmen we theorie en praktijk heel sterk op elkaar af. We dompelen je snel onder in de praktijk, zodat je de basisschool grondig leert kennen en ervaring opdoet in alle leerjaren. Ondertussen volgen we je ontwikkeling tot leraar op via een persoonlijk leertraject met aandacht voor ondersteuning en begeleiding op maat. 

Aandacht voor diversiteit

In onze superdiverse samenleving verschillen de visies op de zin en de betekenis van het leven. Daarom hanteren we in de opleiding een tweesporenbeleid. We bieden je de keuze om je inhoudelijk en didactisch te verdiepen vanuit ofwel een interlevensbeschouwelijke benadering ofwel vanuit het perspectief van de rooms-katholieke godsdienst.

Leerling lager onderwijs

Je krijgt de kans om een uniek lerarenprofiel uit te bouwen en je perspectief te verbreden. We kijken regelmatig over het muurtje in andere steden of landen, we zetten in op maatschappelijk geëngageerd leren en je hebt de keuze uit verschillende keuzetrajecten. Wil je je voorbereiden om verder te studeren? Droom je van ontwikkelingseducatie? Of wil je graag in het buitenland studeren? Kan allemaal! 

Een cursus inkijken?

Je studiemateriaal wordt een combinatie van boeken, cursussen én digitale leermiddelen.

Wil je er al eens in piepen? Snuister dan eens in onderstaande boeken en cursussen:

Kies jouw traject

Je kan de educatieve bachelor lager onderwijs via verschillende trajecten volgen. Kies hieronder het traject dat het beste aansluit bij jouw persoonlijke situatie.

Dagonderwijs

Campus Brugge Xaverianenstraat

Campus Kortrijk

Campus Torhout

Wil je deel uitmaken van een klasgroep en een nauw contact uitbouwen met je docenten en begeleiders? Duik dan in de inspirerende leeromgeving van onze campussen.

Afstandsonderwijs

Studeren bij je thuis

Examens bij je thuis of in campus Kortrijk

Zoek je een haalbaar evenwicht tussen je lerarenopleiding, je werk en je gezin of hobby's? Ontdek dan de vrijheid om los van tijd en ruimte te studeren.

Avondonderwijs

Campus Torhout

Heb je al een diploma hoger onderwijs (bachelor of master), dan volg je een verkort studietraject. De contactmomenten gaan door op de campus in Torhout.

Waarom kiezen voor VIVES?

  • VIVES is dichtbij. Je kan de lerarenopleiding volgen in BruggeKortrijk en Torhout. Ook je stage lopen kan in een school in je buurt.
  • We zetten in op kleine lesgroepen en persoonlijke begeleiding. Onze docenten en begeleiders staan klaar om je vragen te beantwoorden, advies te geven en individuele uitdagingen aan te pakken. Zo moedigen we elke student aan om het beste uit zichzelf te halen. 
  • We leggen de nadruk op praktijkervaring en zetten in op intensieve stagebegeleiding.
  • Je kan kiezen uit verschillende trajecten. Zo kan je je studie aanpassen aan je persoonlijke behoeften en situatie.. Zo kan je je studie aanpassen aan je persoonlijke behoeften en situatie.
  • Je bepaalt zelf mee de inhoud van je opleiding door je te verdiepen in een van onze talrijke keuzetrajecten.
studenten trekken aan touw

Verder studeren

Indien je de studiemicrobe nu echt te pakken hebt, kun je na het behalen van het diploma lager onderwijs aan VIVES steeds starten met volgende opleidingen:

Buiten de hogeschool kun je masters halen in o.a. onderwijskunde, educatieve wetenschappen of pedagogie (na een schakelprogramma).

aan de slag

Aan de slag

Buiten het onderwijs zijn er heel wat sectoren waar medewerkers met een onderwijsdiploma aan de slag kunnen. In musea, kinderopvangdiensten, nascholingsprojecten, vormingswerk of culturele centra worden vaak vacatures uitgeschreven waar een diploma onderwijs voor gevraagd wordt. Wil je eerder een commerciële functie uitoefenen? Dan heb je alvast een basis in communicatieve vaardigheden die steeds geapprecieerd wordt!

Nog vragen? Stel ze hier.

Waar wil je de opleiding volgen