Klaar voor een carrièreswitch? Word leerkracht kleuteronderwijs

Leerkracht kleuteronderwijs worden als zij-instromer? Dat kan perfect! Op basis van je diploma en ervaring volg je een traject op jouw maat. Heb je bijvoorbeeld al een diploma hoger onderwijs op zak? Dan kom je in aanmerking voor een uitgebreid vrijstellingenpakket.

Via de tool hieronder kan je afhankelijk van jouw achtergrond eenvoudig ontdekken welke optie jou op het lijf geschreven is.

De lerarenopleiding: nu nog aantrekkelijker voor zij-instromers!

Met verschillende opleidingsincentives geeft de Vlaamse overheid je een duwtje in de rug om een lerarenopleiding te volgen.

Ben je ingeschreven in de lerarenopleiding en werk je al als leraar in het basis- of secundair onderwijs voor minstens een halftijdse lesopdracht? Dan heb je bovendien recht op een lerarenbonus waardoor je minder uren moet presteren en tijd kan investeren in je opleiding.

Anciënniteit meenemen

Heb je in de privésector of als zelfstandige gewerkt en twijfel je over een overstap naar het onderwijs? Voor bepaalde ambten - zoals onderwijzer of leraar secundair onderwijs in een knelpuntvak - kan minstens 10 jaar van je beroepservaring meetellen voor je geldelijke anciënniteit (eventueel te cumuleren met nuttige ervaring).

In de korte video hiernaast geeft AGODI (Agentschap voor Onderwijsdiensten) meer uitleg over de geldelijke anciënniteit voor zij-instromers.