Leerkracht kleuteronderwijs

Educatieve bachelor kleuteronderwijs studeren

educatieve bachelor kleuter-onderwijs studeren

Ben je pas afgestudeerd in het secundair onderwijs of heb je nog geen diploma hoger onderwijs? Kriebelt het om met kleuters op weg te gaan in de ontwikkeling van hun basis- en sociale vaardigheden?

Aan VIVES word jij die kleuterjuf of kleuteronderwijzer waar kinderen naar opkijken. In drie jaar leiden we je op tot een sterke leerkracht vol passie en enthousiasme.

Doorheen deze lerarenopleiding staan liefde voor lesgeven en kinderen inspireren centraal. Daarvoor bouwen we op de nieuwste inzichten: inhoudelijk, didactisch en technologisch. Tegelijk hechten we belang aan je ethische professionaliteit en je identiteit als toekomstige leraar.  

student kleuteronderwijs bouwt een kleurrijke blokkentoren met een kleuter

Wat leer je in deze opleiding?

Je start je opleiding met een verkenning van de leefwereld van de kleuters. Gaandeweg dompelen we je onder in de wereld van de kunsten (beeld, muziek, drama en dans), maken we je 'wereldwijs' en (her)ontdek je het plezier van spelen en leren in praktische lessen. 

Stapsgewijs verschuift de klemtoon naar inhoudelijke en didactische expertise. Zo word je gevormd tot een sterke en inspirerende leraar kleuteronderwijs. Je leert hoe je een thema voor kleuters kan uitwerken en hoe je van de kleuterklas een uitdagende leeromgeving maakt.

Een kindgerichte blik en de link met de praktijk lopen als een rode draad doorheen je opleiding, met reflectie als de motor van je leerproces. Zo leer je bewust naar jezelf kijken om jezelf te ontwikkelen.

Kleuters van diverse achtergrond kijken omhoog in de camera

Aandacht voor diversiteit

In onze superdiverse samenleving verschillen de visies op de zin en de betekenis van het leven. Daarom hanteren we in de opleiding een tweesporenbeleid. We bieden je de keuze om je inhoudelijk en didactisch te verdiepen vanuit ofwel een interlevensbeschouwelijke benadering ofwel vanuit het perspectief van de rooms-katholieke godsdienst.

Een cursus inkijken?

Je studiemateriaal wordt een combinatie van boeken, cursussen én digitale leermiddelen.

Wil je er al eens in piepen? Snuister dan eens in onderstaande boeken en cursussen:

Kies jouw traject

Je kan de educatieve bachelor kleuteronderwijs via verschillende trajecten volgen. Kies hieronder het traject dat het beste aansluit bij jouw persoonlijke situatie.

Dagonderwijs

Campus Brugge Xaverianenstraat

Campus Kortrijk

Wil je deel uitmaken van een klasgroep en een nauw contact uitbouwen met je docenten en begeleiders? Duik dan in de inspirerende leeromgeving van onze campussen.

Afstandsonderwijs

Studeren bij je thuis

Examens bij je thuis of in campus Kortrijk

Zoek je een haalbaar evenwicht tussen je lerarenopleiding, je werk en je gezin of hobby's? Ontdek dan de vrijheid om los van tijd en ruimte te studeren.

Waarom kiezen voor VIVES?

  • VIVES is dichtbij. Je kan de lerarenopleiding volgen in Brugge en Kortrijk. Ook je stage lopen kan in een school in je buurt.
  • We zetten in op kleine lesgroepen en persoonlijke begeleiding. Onze docenten en begeleiders staan klaar om je vragen te beantwoorden, advies te geven en individuele uitdagingen aan te pakken. Zo moedigen we elke student aan om het beste uit zichzelf te halen. 
  • We leggen de nadruk op praktijkervaring en zetten in op intensieve stagebegeleiding.
  • Je kan kiezen uit verschillende trajecten. Zo kan je je studie aanpassen aan je persoonlijke behoeften en situatie.
  • Je bepaalt zelf mee de inhoud van je opleiding door je te verdiepen in een van onze talrijke keuzetrajecten.
Verder studeren

Verder studeren

Afgestudeerd, maar honger naar meer? Binnen de groep onderwijs zijn er heel wat specialisatiemogelijkheden!

Zin om je horizon te verbreden en nog een bijkomend lerarendiploma voor een andere doelgroep te behalen?

  • kleuteronderwijs na lager of secundair onderwijs
  • lager onderwijs na kleuter of secundair onderwijs 
  • bevoegdheid voor een extra onderwijsvak in het secundair onderwijs

Zin om aan je lerarendiploma nog extra expertise toe te voegen? Een bachelor-na-bachelor of banaba is een opleiding van 60 studiepunten die leidt tot een volwaardig diploma.

Een postgraduaat is een kortlopende specialisatie. Na het postgraduaat ontvang je een getuigschrift.

Een micro degree is een kortdurende opleiding waarin je extra expertise verwerft binnen een specifiek onderwijsthema.

Je kan via een schakelprogramma na je bachelor een masterdiploma halen aan de universiteit.

Daarnaast biedt de hogeschool nog heel wat kortlopende nascholingssessies.

aan de slag

Aan de slag

Met je onderwijsdiploma kan je ook buiten het onderwijs in heel wat sectoren aan de slag. In musea, kinderopvangdiensten, nascholingsprojecten, vormingswerk of culturele centra bijvoorbeeld.

Wil je eerder een commerciële functie uitoefenen? Dan heb je met je basis in communicatieve vaardigheden alvast een stevige troef in handen!

Nog vragen? Stel ze hier.

Waar wil je studeren?