Verkorte studieroute onderwijs leerlingen

verkorte studieroute onderwijs

Verkorte studieroute onderwijs aan VIVES Zuid en VIVES Noord

Interesse in een tweede praktijkgericht kwaliteitsvol hoger onderwijsdiploma? Zodra je een eerste diploma op zak hebt, kan je bij VIVES via een verkorte studieroute een tweede bachelordiploma binnen het studiegebied onderwijs behalen.

Een tweede bachelor binnen onderwijs halen
Verkorte studieroute onderwijs leerlingen

Aangezien je een diploma hoger onderwijs hebt, hoef je de volledige opleiding van 180 studiepunten niet meer te volgen. Dankzij de vrijstellingen die je krijgt, volg je een programma van maximum 120 studiepunten. Dit betekent dat we focussen op de kern van de opleiding: de inhoudelijke en didactische expertise uit de verschillende leerdomeinen. Via praktijkgericht opdrachten en stage kan je je competenties verder ontwikkelen.

VERKORTE STUDIEROUTE ONDERWIJS STUDEREN

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingtype

Studiewijze

Studieroute

Startmomenten

Onderwijstaal

Heb je een vraag?

Wat leer ik in deze opleiding?

Zowel in het kleuter-, lager of secundair onderwijs kan je via een verkorte studieroute een tweede bachelordiploma binnen het studiegebied onderwijs halen.

 • Verkorte studieroute kleuteronderwijs (via dag- en afstandsonderwijs)
 • Verkorte studieroute lager onderwijs (via dag-, afstands- of avondonderwijs)
 • Verkorte studieroute secundair onderwijs (via dagonderwijs of afstandsonderwijs gecombineerd met contactmomenten overdag of 's avonds)
Verkorte studieroute kleuteronderwijs kleuterklas

Verkorte studieroute kleuteronderwijs

Een job in het kleuteronderwijs spreekt je aan, maar het kwam er niet van om je droom te realiseren? Je hebt al een bachelor- of masterdiploma of een diploma van leerkracht  en je wil je onderwijsbevoegdheid uitbreiden? Dan is een verkorte studieroute kleuteronderwijs beslist iets voor jou!

 • educatieve bachelor kleuteronderwijs na lager onderwijs
 • educatieve bachelor kleuteronderwijs na secundair onderwijs
 • educatieve bachelor kleuteronderwijs na logopedie
 • educatieve bachelor kleuteronderwijs met bachelor- of masterdiploma
Verkorte studieroute onderwijs lager onderwijs

Verkorte studieroute lager onderwijs

Je hebt al een diploma op zak, maar wil graag leraar lager onderwijs worden? Je start je opleiding met heel wat competenties, talenten en ideeën. Wij zoeken samen met jou het optimale traject!

 • educatieve bachelor lager onderwijs na kleuteronderwijs 
 • educatieve bachelor lager onderwijs na secundair onderwijs 
 • educatieve bachelor lager onderwijs na logopedie 
 • educatieve bachelor lager onderwijs na toegepaste psychologie, sociaal werk, orthopedagogie, ergotherapie of gezinswetenschappen
 • educatieve bachelor lager onderwijs met bachelor- of masterdiploma

Wie studeren met werken wil combineren kan een faciliteitencontract aanvragen om de combinatie makkelijker te maken.

Verkorte studieroute onderwijs scholieren

Verkorte studieroute secundair onderwijs

Twee onderwijsvakken

 • educatieve bachelor secundair onderwijs met bachelor- of masterdiploma: op basis van jouw vooropleiding kunnen eventueel extra vrijstellingen voor de specifieke onderwijsvakken toegekend worden.
 • educatieve bachelor secundair onderwijs met bewijs van pedagogische bekwaamheid

Eén onderwijsvak

Je hebt al het diploma van leraar, maar je wilt je onderwijsbevoegdheid uitbreiden? Dat kan! Beschik je al over een diploma van leraar kleuteronderwijs, lager onderwijs of secundair onderwijs of een bachelor of master met SLO? Dan kom je in aanmerking om een onderwijsbevoegdheid te verwerven voor één bijkomend vak. De opleiding kan in één academiejaar afgewerkt worden of over meerdere academiejaren gespreid worden.

Zonder onderwijsvakken

De verkorte educatieve bacheloropleiding (60 studiepunten) richt zich volledig op het leraarschap. Theoretische en praktijkgerichte opleidingsonderdelen worden afgewisseld en aan elkaar gekoppeld. Je krijgt er (vak)didactische, pedagogische en onderwijsgerichte onderdelen. Daarnaast kies je voor een of meerdere stageplaatsen waar je zowel klas- als schoolgerichte activiteiten uitvoert. Klik op de knop hieronder voor meer informatie over de verkorte educatieve bachelor.

Campus Brugge bibliotheek

Verplichte instaptoets

Studenten die zich willen inschrijven voor een lerarenopleiding in heel Vlaanderen (in dag-, avond- en afstandsonderwijs) moeten deelnemen aan een verplichte, maar niet-bindende instaptoets. Meer informatie hierover lees je op onze instaptoetspagina.

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

Meer info

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

Meer info