Onderwijs studenten in aula

verkorte educatieve bachelor secundair onderwijs

Verkorte educatieve bachelor secundair onderwijs aan VIVES Zuid en VIVES Noord

Je hebt een professionele / academische bachelor op zak en wil nu je opgedane kennis gaan delen met scholieren die dezelfde passie met je delen.

Leerkracht in het secundair onderwijs worden
Onderwijs leerlingen Brugge

Heb je minstens een bachelordiploma en wil je graag leraar worden, dan kun je de verkorte educatieve bacheloropleiding volgen in VIVES Brugge Xaverianenstraat of VIVES Kortrijk.

In de verkorte educatieve bacheloropleiding worden de theoretische en de praktijkgerichte opleidingsonderdelen afgewisseld en aan mekaar gekoppeld. Je kiest één of meerdere stageplaatsen en je voert er stageopdrachten uit in klasverband samen met schoolbrede activiteiten.

De verkorte educatieve bachelor secundair onderwijs studeren

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Startmomenten

Onderwijstaal

Heb je een vraag?

Wat leer ik in deze opleiding?

In de verkorte educatieve bacheloropleiding van 60 studiepunten worden de theoretische en de praktijkgerichte opleidingsonderdelen (OPO’s) afgewisseld en aan mekaar gekoppeld.

De opleiding is opgebouwd rond de bevlogen leraar. Vanuit je eigen inbreng en talenten, verwerf je de vaardigheden om de verschillende rollen van een leraar op te kunnen nemen in diverse contexten: ‘de leraar van lerenden', ‘schoolbreed participeren’ en ‘de leraar in onderwijs en samenleving’.

Vier opleidingssporen vormen de speerpunten van het leraar-zijn. Het gaat om meester in je vak, samen school maken, een grondhouding van duurzame diversiteit en reflectie en onderzoek. In elk vak of OPO werken we aan die opleidingssporen. Het zijn essentiële basisprincipes doorheen de opleiding, die verbonden zijn aan de grondhouding van ethische professionaliteit, die de basis vormt van waaruit alle rollen van de leraar worden uitgevoerd.

Campus Brugge

Hoelang doe ik over deze opleiding?

De opleidingen binnen EDU zetten maximaal in op flexibele trajecten. De verkorte educatieve bacheloropleidingen zijn modulair opgebouwd wat toelaat om meer of minder modules op te nemen in een bepaalde periode. Je kunt kiezen voor een voltijdse opleiding van 1 jaar in dagonderwijs (dagtraject) maar je kunt je opleiding ook spreiden over meerdere jaren en de lessen in avond- en/of weekendonderwijs volgen wat een combinatie met werken haalbaar maakt (flextraject).

Ben je reeds in het onderwijs aan de slag, dan staat je onderwijspraktijk centraal en kun je het LIO-traject (leraar-in-opleiding) volgen. Je trajectbegeleider geeft je tips om een realistische inschatting van je studieduur te maken. De keuzes die je maakt kunnen per semester aangepast worden. Ook tijdens je opleiding kun je steeds terecht bij je trajectbegeleider. De opleiding omvat 60 studiepunten.

Onderwijs leerlingen met ipad

Wanneer organiseren jullie infosessies over deze opleiding?

Heb je interesse om een (verkorte) lerarenopleiding te volgen? Kom dan naar een infomoment of neem contact op met de studieloopbaanbegeleider in jouw regio. Aanmelden is verplicht voor de infosessies en kan via deze pagina:

Onderwijs schoolklas

Kan ik deze opleiding ook studeren als werkzoekende?

Jazeker. Dankzij een samenwerking tussen de VDAB en VIVES kun je deze opleiding kosteloos volgen. Je start deze opleiding samen met de reguliere studenten in dagonderwijs en volgt het programma voltijds. Je hoeft geen inschrijvingsgeld te betalen. Heb je hierin interesse, ga dan langs bij de VDAB of schrijf je in via de VDAB-website.

Student onderwijs

Kan ik deze opleiding ook combineren met een baan?

Combineer je je studies met een baan? Goed nieuws, want er zijn verschillende manieren om hierbij steun te krijgen van de Vlaamse Overheid. Er zijn drie opleidingsincentives waarmee de Vlaamse overheid werknemers die werk en studies combineren een duwtje in de rug wil geven. Concreet gaat het om het Vlaams Opleidingsverlof (voorheen: educatief verlof), het Vlaams Opleidingskrediet en opleidingscheques.

Om te weten of je in aanmerking komt voor deze incentives moet je nakijken of je als werknemer voldoet aan de voorwaarden. Alle voorwaarden vind je op de pagina van de Vlaamse opleidingsincentives. Ook de opleiding zelf moet voldoen aan de voorwaarden. De opleidingen die recht geven op de Vlaamse opleidingsincentives vind je in de Opleidingsdatabank.

Dennis Monte, studie- en trajectbegeleider VIVES Edu geeft meer uitleg over de vervolgopleiding educatieve bachelor. Voor meer informatie kan je terecht op de website van Edu via https://www.edu-leraar.be/

Lesinhoud
studenten ontspannen

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Vakken en inhoud

Benieuwd hoe het programma eruit ziet en welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

Raadpleeg de opleidingsbrochure voor meer uitleg over het programma

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

ECTS-fiche Brugge

ECTS-fiche Kortrijk

Lessentabel

Hieronder vind je lessenroosters voor het flex- en LIO-traject. Voor het eenjarig dagtraject is de jaarplanning nog onder voorbehoud.

Lessentabel

Het lessenrooster voor flex voor wie de opleiding combineert met een gezinsleven/job.

Het lessenrooster voor LIO voor wie al tewerkgesteld is in onderwijs.

 

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen van je opleiding. Via deze link kan je (bovenaan links) ook het uurrooster van onze huidige studenten opvragen. Let op: dit is enkel het geval voor Brugge.

Lessentabel Brugge

Lessentabel Kortrijk

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je verkorte educatieve bachelor secundair onderwijs?
Verder studeren

Verder studeren

Via de verkorte studieroute secundair onderwijs kan je in één jaar een onderwijsbevoegdheid in een bijkomend onderwijsvak verwerven. Wil je graag onderwijsbevoegdheid in het kleuter- of lager onderwijs? Dan kan je via een verkorte studieroute een bijkomend diploma behalen voor kleuter- of lager onderwijs. Een andere mogelijkheid is een master in de onderwijskunde, educatieve wetenschappen of pedagogiek aan een universiteit behalen. Je moet hiervoor eerst een schakelprogramma volgen. Afhankelijk van je onderwijsvakken kan je ook, via schakelprogramma’s, overstappen naar andere universitaire opleidingen. Wie weet keer je terug naar onze campus om er als, educatieve master, pedagoog of psycholoog les te geven aan toekomstige leerkrachten? Maar er zijn ook heel wat diplomagerichte, langlopende nascholingsmogelijkheden.

aan de slag

Aan de slag

Als je een educatieve bachelor in het secundair onderwijs volgt, wil je natuurlijk graag in het onderwijs aan de slag. Tips rond solliciteren vind je terug via www.onderwijs.vlaanderen.be/solliciteren. Afhankelijk van het soort onderwijsinstelling waarin je terecht wil komen, kan de sollicitatieprocedure anders verlopen. Voor het vrij gesubsidieerd onderwijs, solliciteer je rechtstreeks bij de scholen. Voor een school uit het GO! gebeurt dit via elektronische weg vanaf 15 april tot 15 juni zie https://www.g-o.be/jobs/. Daarnaast zijn er ook buiten het onderwijs heel wat educatieve sectoren en taken waarin medewerkers met een onderwijsopleiding aan de slag gaan. Het verzorgen van educatieve pakketten in musea, culturele centra, nascholingsprojecten enz. behoren tot de mogelijkheden, maar ook meer commerciële functies dankzij je verworven communicatieve vaardigheden.