Secundair onderwijs leerlingen

secundair onderwijs via afstandsonderwijs
secundair onderwijs via afstands-onderwijs

Educatieve bachelor in het secundair onderwijs aan VIVES Noord en VIVES Zuid

Voel je je thuis in de wereld van tieners? Dan is leerkracht secundair onderwijs misschien wel de geknipte job voor jou. Denk maar even terug aan je eigen tijd in de middelbare school: dan weet je hoe belangrijk leerkrachten kunnen zijn. Je krijgt elke dag opnieuw weer de kans om het vak waar je zelf goed in bent met enthousiasme over te brengen en te zien hoe leerlingen vorderingen maken. Zo maak je echt het verschil.

Word leerkracht in het secundair onderwijs
Secundair onderwijs leerlingen middelbaar

Wil je graag leraar worden? Werk je graag met jongeren? Heb je een passie voor een vak en wil je dat voor de klas overbrengen aan je leerlingen? In de educatieve bachelor in het secundair onderwijs krijg je daarvoor een hele waaier aan mogelijkheden.

Als leraar secundair onderwijs kun je ook in andere sectoren terecht. Je krijgt tijdens deze opleiding immers een stevige vakkennis, goede communicatieve en didactische vaardigheden en feeling voor sociale omgang mee. Je kunt deze opleiding volgen in dag- en avondonderwijs. Heb je al een bachelor- of masterdiploma met lerarenopleiding behaald? Dan kun je de verkorte studieroute secundair onderwijs volgen. Dit kan in dagonderwijs (campus Brugge of Torhout) of (begeleid) afstandsonderwijs. Heb je al een bachelordiploma zonder lerarenopleiding, dan kan je ook een verkorte studieroute secundair onderwijs volgen.

Wil je je inschrijven voor de lerarenopleiding? In heel Vlaanderen (in dag-, avond- en afstandsonderwijs) ben je dan verplicht deel te nemen aan een niet-bindende instaptoets. Meer informatie hierover lees je op onze instaptoetspagina.

Secundair onderwijs op afstand studeren

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Heb je een vraag?

Hoe ziet mijn studieroute eruit?

Je start je opleiding met heel wat competenties, talenten en ideeën. VIVES campus Torhout en Brugge zoeken samen met jou het optimale traject. Hierbij staan flexibiliteit en de verdere ontwikkeling van je eigen talenten en mogelijkheden voorop. Informeer op voorhand of er reeds een vrijstellingenwijzer bestaat voor jouw diploma! Meer gedetailleerde info over EVK-EVC-vrijstellingen vind je op hier. Lees aandachtig de richtlijnen en dien daarna je aanvraag in.

De opleiding werkt via blended-learning; een combinatie van e-learning (electronic learning), m-learning (mobile learning) en het traditionele leren. Zo vullen face-to-face en afstandsleren elkaar perfect aan. Tijdens de contactmomenten verneem je alles over de doelstellingen, inhouden, opdrachten en de evaluatie. Naast deze lessen bepaal je zelf grotendeels waar en wanneer je studeert.

Wil je graag leraar worden of een bijkomend onderwijsvak studeren via volledig afstandsonderwijs of via afstandsonderwijs in combinatie met contacturen in dagonderwijs, kan je terecht op de campus in Brugge.

Wil je graag leraar worden via afstandsonderwijs in combinatie met contacturen in avondonderwijs of een onderwijsvak volledig op afstand studeren, kan je terecht op de campus in Torhout.

Je kan je persoonlijke kalender samenstellen door de vakken aan te duiden die je zal opnemen via deze link (macro's inschakelen!). Om de opleiding zo goed mogelijk af te stemmen op jouw werk- en gezinssituatie bieden we de onderwijsvakken aan op vaste avonden. Begin september zal het mogelijk zijn om de specifieke kalender per onderwijsvak te raadplegen.

Krijtbord

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Wanneer studeren met werk en/of gezin moet worden gecombineerd, biedt afstandsonderwijs je de mogelijkheid om, onder deskundige begeleiding, een volwaardig bachelordiploma te behalen. Dit betekent dat je in grote mate kan studeren waar en wanneer je wil.

Afstandsonderwijs vertrekt van begeleide zelfstudie en e-leren. Kennis, inzichten en vaardigheden worden via zelfstudie verworven maar dat alles met de nodige (digitale) begeleiding. Alle informatie wordt aangeboden in een coherent geheel via de digitale leeromgeving. Deze leeromgeving is jouw virtueel ‘klaslokaal’. Het biedt mogelijkheden tot het maken van digitale oefeningen, een voorbeeldexamen... Je bekijkt er interessante links en aanvullende literatuur, voorbeelden... Voor het verwerven van vaardigheden voorzien we audiovisueel materiaal & digitale oefeningen.

De digitale leeromgeving is tevens een communicatiemiddel. De lector plaatst er belangrijke mededelingen, je gaat er in discussie met medestudenten op een discussieforum, je gebruikt het om te overleggen bij groepswerk, je dient er opdrachten in...

In functie van de voorbereiding op de praktijk ontwikkelden we digitaal materiaal met foto’s, uitgewerkte praktijkvoorbeelden en een digitale school met videofragmenten uit de praktijk. Zo wordt informatie uit een cursusonderdeel heel concreet en zie je hoe het er in de praktijk aan toe gaat.

Kortom, we stellen alles in het werk om je leertraject digitaal te ondersteunen.

Campus Torhout

Hoe word ik begeleid tijdens deze opleiding?

Je studeert voor een stuk zelfstandig, maar je staat er niet alleen voor. Een team van lectoren staat voor je klaar om je te helpen bij o.a. inhoudelijke vragen, stages, de digitale leeromgeving en ondersteuning bij een functiebeperking.

In het afstandsonderwijs voorzien we een ruim begeleidingsaanbod via digitale oefeningen en digitale coaching waarvan je vrijblijvend gebruik maakt. Je kan rekenen op een degelijke individuele begeleiding en feedback bij examens, opdrachten en stages.

Jij kiest zelf op welke manier en wanneer je graag begeleiding wenst! Dit kan per mail, telefonisch en via videogesprek. Je kan ook steeds een afspraak maken met de lector.

VIVES Brugge

Moet ik ook stage doen tijdens deze opleiding?

Ook stage maakt deel uit van deze opleiding. Samen met jou bekijken we hoe we jouw stagepakket best samenstellen.

Studenten

Hoe word ik geëvalueerd?

De evaluatie gebeurt via examens en/of opdrachten en stages. Als student afstandsonderwijs kun je gebruik maken van flexibele examenmomenten die gespreid zijn over het academiejaar. Examens zijn meestal schriftelijk (op papier of digitaal) maar soms ook mondeling.

Voor schriftelijke examens zijn er maandelijkse examenweken waarin je op verschillende dagen in de week, zowel overdag als ‘s avonds en op zaterdagvoormiddag, examen kunt afleggen. Je kunt ervoor kiezen om telkens één examen af te leggen of om meerdere examens op een dag te combineren. Je beslist met andere woorden zelf wanneer je welk examen aflegt.

Voor mondelinge examens zijn er een viertal momenten gepland doorheen het jaar. Bij het begin van het jaar ontvang je een jaarkalender waarin alle examenmomenten zijn opgenomen.
De examens vinden bijna altijd plaats in het examencentrum op de campus in Kortrijk. Het is ook mogelijk om examens van thuis uit af te leggen.

Aan een professionele bachelor zijn ook heel wat praktijkgerichte opdrachten verbonden. Deze dien je digitaal in via de digitale leeromgeving. Zo hoef je geen extra verplaatsing te maken om materiaal in te dienen en kan je dit gewoon van thuis uit doen.

Studeer in Brugge of Torhout

Welke vakken kan ik kiezen?

VIVES Torhout

Een overzicht van de onderwijsvakken aangeboden in afstandsonderwijs of in een combinatie van afstands- en avondonderwijs vind je hier:

Bib VIVES Brugge

VIVES Brugge Xaverianenstraat

Een overzicht van de onderwijsvakken aangeboden in een combinatie van afstandsonderwijs en dagonderwijs vind je hier:

(*) deze onderwijsvakken kan je ook volledig op afstand volgen

HB
 Quote signs

Een studiekeuze maken was niet zo moeilijk: ik wilde gewoon leerkracht worden en twijfelde tussen lager en secundair. Maar het is dat laatste geworden – zeker omdat ik in het secundair zelf heel wat leerkrachten had die echt hun stempel op mij hebben gedrukt. Ik wil hetzelfde effect op jongeren hebben en hen met hart en ziel helpen hun eigen toekomst uit te tekenen.

Lesinhoud

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Het studiemateriaal is aangepast aan zelfstudie. De cursussen en/of handboeken zijn beschikbaar bij de start van de opleiding zodat je thuis volledig onafhankelijk studeert. Daarbij ontvang je voor elk opleidingsonderdeel een studiewijzer met alle praktische informatie en studietips zodat je op een gerichte manier zelfstandig kan studeren. Extra oefeningen, voorbeeldexamenvragen, uitgewerkte voorbeelden… worden via de digitale leeromgeving aangeboden.

Voor het voorbereiden van stages, maken van opdrachten... is het noodzakelijk gebruik te maken van specifieke literatuur uit een gespecialiseerde bibliotheek voor de lerarenopleiding (met didactisch materiaal, handboeken…). Dit kan in de VIVES-bibliotheken of in een bibliotheek van de partners binnen de associatie KU Leuven. Zo kan je een gespecialiseerde bibliotheek in je eigen buurt raadplegen.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

Bij de start van je opleiding kies je twee onderwijsvakken waarin je vooral lesbevoegdheid wil krijgen. Tijdens de opleiding worden de onderwijsvakken inhoudelijk uitgediept en train je je onderwijscompetenties. In het eerste jaar krijg je inzicht in het creëren van een uitdagende leeromgeving voor alle leerlingen en in de ontwikkeling van de leerlingen in je klas. In het tweede jaar besteden we nog meer aandacht aan de diversiteit van leerlingen (multicul- turaliteit, leerproblemen, kansarmoe- de...) en hoe daar op een goede manier mee omgaan. In het laatste jaar krijg je de kans om je eigen talenten verder uit te bouwen met keuzetrajecten.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Leren zonder lessen

Er zijn geen lesmomenten op de campus en toch sta je er niet alleen voor. Je docenten helpen je volledig op afstand.

Leren zonder lessen

Ons team afstandsonderwijs ondersteunt je heel graag op weg naar je bachelordiploma. Het aangepast studiemateriaal, de studiewijzer en de Toledocursus zullen je zeker een heel eind verder helpen. Heb je nog bijkomende vragen of zijn er zaken nog niet helemaal duidelijk, dan kan je steeds bij de docent van het betreffende opleidingsonderdeel terecht. E-mail vervangt grotendeels het dagdagelijks contact tussen student en docent. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Voor bepaalde opleidingsonderdelen gebruikt de docent filmpjes of zijn er soms elektronische klassen. Studenten volgen dan van om het even waar les via het internet. Je kan dan eveneens vragen stellen. Ook Skype maakt oefenmomenten met je docent mogelijk.

Studiemateriaal

Het studiemateriaal is aangepast aan zelfstudie. De cursussen en/of handboeken zijn beschikbaar bij de start van de opleiding zodat je thuis volledig onafhankelijk studeert. Daarbij ontvang je voor elk opleidingsonderdeel een studiewijzer met alle praktische informatie en studietips zodat je op een gerichte manier zelfstandig kan studeren. Extra oefeningen, voorbeeldexamenvragen, uitgewerkte voorbeelden… worden via de digitale leeromgeving aangeboden.

Voor het voorbereiden van stages, maken van opdrachten... is het noodzakelijk gebruik te maken van specifieke literatuur uit een gespecialiseerde bibliotheek voor de lerarenopleiding (met didactisch materiaal, handboeken…). Dit kan in de VIVES-bibliotheken of in een bibliotheek van de partners binnen de associatie KU Leuven. Zo kan je een gespecialiseerde bibliotheek in je eigen buurt raadplegen.

Hoeveel kost mijn studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met mijn studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie secundair onderwijs op afstand?

Verder studeren

In één jaar kun je een onderwijsbevoegdheid in een bijkomend onderwijsvak verwerven via de verkorte route secundair onderwijs in dag- of (begeleid) afstandsonderwijs of in avondonderwijs.

Wil je graag onderwijsbevoegdheid in het kleuter- of lager onderwijs? Dan kun je via een verkorte studieroute kleuteronderwijs in dag- of afstandsonderwijs of een verkorte studieroute lager onderwijs in dag- afstandsonderwijs of avondonderwijs een bijkomend diploma behalen.

Een andere mogelijkheid is een master in de onderwijskunde, educatieve wetenschappen of pedagogiek aan een universiteit behalen. Je moet hiervoor eerst een schakelprogramma volgen. In je derde jaar kun je al een stuk van dat schakelprogramma volgen via een keuzetraject. Afhankelijk van je onderwijsvakken kun je ook, via schakelprogramma’s, overstappen naar andere universitaire opleidingen.

Daarnaast zijn er nog verschillende nascholingsmogelijkheden: een bachelor na bachelor: zo kun je je specialiseren in buitengewoon onderwijs of zorgverbreding en remediërend leren. Ook de bachelor na bachelor schoolontwikkeling kan interessant zijn als verdere studie. Of misschien is het postgraduaat zorgleraar wel iets voor jou?

Op verschillende plaatsen worden verder nog talloze kortlopende nascholingssessies ingericht. Wil je graag doelgericht spelmateriaal inzetten, dan is een nascholing van het Spellenarchief misschien wel iets voor jou?

Dit is slechts een kleine greep uit een ruim aanbod. De uitdaging om te leren stopt dus zeker niet bij je afstuderen!

Klas

Aan de slag

De lerarenopleiding is een heel veelzijdige opleiding. Je kan er later nog heel wat kanten mee uit.

Als je een lerarenopleiding volgt, wil je natuurlijk graag in het onderwijs aan de slag. Toch zijn er ook buiten het onderwijs heel wat sectoren en functies waar medewerkers met een onderwijsopleiding aan de slag gaan. Bijvoorbeeld:

  • musea
  • nascholingsprojecten
  • vormingswerk
  • cultuurcentra

Omdat je heel wat communicatieve vaardigheden meekrijgt, kan je ook in meer commerciële functies terecht.