Secundair onderwijs leerlingen

secundair onderwijs via afstandsonderwijs

secundair onderwijs via afstands-onderwijs
Educatieve bachelor in het secundair onderwijs aan VIVES Noord en VIVES Zuid

Keek jij vroeger op naar een enthousiaste leerkracht die jou elke dag zoveel bijbracht? Word zelf zo’n rolmodel voor de schoolgaande tieners.

Secundair onderwijs leerlingen middelbaar

Wil je graag leraar worden? Werk je graag met jongeren? Heb je een passie voor een vak en wil je dat voor de klas overbrengen aan je leerlingen? In de educatieve bachelor in het secundair onderwijs krijg je daarvoor een hele waaier aan mogelijkheden.

Als leraar secundair onderwijs kun je ook in andere sectoren terecht. Je krijgt tijdens deze opleiding immers een stevige vakkennis, goede communicatieve en didactische vaardigheden en feeling voor sociale omgang mee. Je kunt deze opleiding volgen in dag- en avondonderwijs. Heb je al een bachelor- of masterdiploma met lerarenopleiding behaald? Dan kun je de verkorte studieroute secundair onderwijs volgen. Dit kan in dagonderwijs (campus Brugge of Torhout) of (begeleid) afstandsonderwijs. Heb je al een bachelordiploma zonder lerarenopleiding, dan kan je ook een verkorte studieroute secundair onderwijs volgen.

Wil je je inschrijven voor de lerarenopleiding? In heel Vlaanderen (in dag-, avond- en afstandsonderwijs) ben je dan verplicht deel te nemen aan een niet-bindende instaptoets. Meer informatie hierover lees je op onze instaptoetspagina.

Campus Torhout

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Het studiemateriaal is aangepast aan zelfstudie. De cursussen en/of handboeken zijn beschikbaar bij de start van de opleiding zodat je thuis volledig onafhankelijk studeert. Daarbij ontvang je voor elk opleidingsonderdeel een studiewijzer met alle praktische informatie en studietips zodat je op een gerichte manier zelfstandig kan studeren. Extra oefeningen, voorbeeldexamenvragen, uitgewerkte voorbeelden… worden via de digitale leeromgeving aangeboden.

Voor het voorbereiden van stages, maken van opdrachten... is het noodzakelijk gebruik te maken van specifieke literatuur uit een gespecialiseerde bibliotheek voor de lerarenopleiding (met didactisch materiaal, handboeken…). Dit kan in de VIVES-bibliotheken of in een bibliotheek van de partners binnen de associatie KU Leuven. Zo kan je een gespecialiseerde bibliotheek in je eigen buurt raadplegen.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

Bij de start van je opleiding kies je twee onderwijsvakken waarin je vooral lesbevoegdheid wil krijgen. Tijdens de opleiding worden de onderwijsvakken inhoudelijk uitgediept en train je je onderwijscompetenties. In het eerste jaar krijg je inzicht in het creëren van een uitdagende leeromgeving voor alle leerlingen en in de ontwikkeling van de leerlingen in je klas. In het tweede jaar besteden we nog meer aandacht aan de diversiteit van leerlingen (multicul- turaliteit, leerproblemen, kansarmoe- de...) en hoe daar op een goede manier mee omgaan. In het laatste jaar krijg je de kans om je eigen talenten verder uit te bouwen met keuzetrajecten.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Leren zonder lessen

De docenten helpen je vanop afstand maar er is ook een aanbod van contactmomenten ’s avonds.

Leren zonder lessen

Ons team afstandsonderwijs ondersteunt je heel graag op weg naar je bachelordiploma. Het aangepast studiemateriaal, de studiewijzer en de Toledocursus zullen je zeker een heel eind verder helpen. Heb je nog bijkomende vragen of zijn er zaken nog niet helemaal duidelijk, dan kan je steeds bij de docent van het betreffende opleidingsonderdeel terecht. E-mail vervangt grotendeels het dagdagelijks contact tussen student en docent. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Voor bepaalde opleidingsonderdelen gebruikt de docent filmpjes of zijn er soms elektronische klassen. Studenten volgen dan van om het even waar les via het internet. Je kan dan eveneens vragen stellen. Ook Skype maakt oefenmomenten met je docent mogelijk.

Studiemateriaal

Het studiemateriaal is aangepast aan zelfstudie. De cursussen en/of handboeken zijn beschikbaar bij de start van de opleiding zodat je thuis volledig onafhankelijk studeert. Daarbij ontvang je voor elk opleidingsonderdeel een studiewijzer met alle praktische informatie en studietips zodat je op een gerichte manier zelfstandig kan studeren. Extra oefeningen, voorbeeldexamenvragen, uitgewerkte voorbeelden… worden via de digitale leeromgeving aangeboden.

Voor het voorbereiden van stages, maken van opdrachten... is het noodzakelijk gebruik te maken van specifieke literatuur uit een gespecialiseerde bibliotheek voor de lerarenopleiding (met didactisch materiaal, handboeken…). Dit kan in de VIVES-bibliotheken of in een bibliotheek van de partners binnen de associatie KU Leuven. Zo kan je een gespecialiseerde bibliotheek in je eigen buurt raadplegen.

Hoe ziet mijn studieroute eruit?

Je start je opleiding met heel wat competenties, talenten en ideeën. VIVES campus Torhout en Brugge zoeken samen met jou het optimale traject. Hierbij staan flexibiliteit en de verdere ontwikkeling van je eigen talenten en mogelijkheden voorop. Informeer op voorhand of er reeds een vrijstellingenwijzer bestaat voor jouw diploma! Meer gedetailleerde info over EVK-EVC-vrijstellingen vind je op hier. Lees aandachtig de richtlijnen en dien daarna je aanvraag in.

De opleiding werkt via blended-learning; een combinatie van e-learning (electronic learning), m-learning (mobile learning) en het traditionele leren. Zo vullen face-to-face en afstandsleren elkaar perfect aan. Tijdens de contactmomenten verneem je alles over de doelstellingen, inhouden, opdrachten en de evaluatie. Naast deze lessen bepaal je zelf grotendeels waar en wanneer je studeert.

Wil je graag leraar worden of een bijkomend onderwijsvak studeren via het flextraject in combinatie met contacturen in dagonderwijs, kan je terecht in VIVES Brugge.

Wil je graag leraar worden of een bijkomend onderwijsvak studeren via afstandsonderwijs met een aanbod van (online) avond-contactmomenten, kan je terecht in VIVES Torhout.

Begin september zal het mogelijk zijn om de specifieke kalender per onderwijsvak te raadplegen.

Krijtbord

In het dagonderwijs (campus Brugge en Torhout) neem je deel aan praktijkgerichte lessen. Deskundige docenten begeleiden die. Zo bereid jij je geleidelijk aan voor op je rol voor de klas. We wisselen de lessen af met onder meer stages en projecten. Naarmate je opleiding vordert, neem jij je studie meer in eigen handen.

Het flextraject bestaat uit een combinatie van dagonderwijs en begeleide zelfstudie. Je kan (deels) los van tijd en ruimte studeren door lessen mee te pikken in campus Brugge wanneer dat voor jou past en ook buiten de vaste examenperiodes in januari en juni examens af te leggen. Dat betekent dat je zelf het tempo van je opleiding bepaalt en de mogelijkheid hebt om je studie vorm te geven volgens jouw persoonlijke situatie (job, gezin, functiebeperking, hobby’s…).

Het afstandsonderwijs is een flexibel traject met een [online] aanbod van avond-contactmomenten in campus Torhout en begeleide zelfstudie; je studeert los van tijd en ruimte. Examens plan je zelf doorheen het academiejaar. Je bepaalt zelf het tempo van je opleiding en je hebt de mogelijkheid om je studie vorm te geven volgens jouw persoonlijke situatie (job, gezin, functiebeperking, hobby’s…).

Campus Torhout

Hoe word ik begeleid tijdens deze opleiding?

Je studeert voor een stuk zelfstandig, maar je staat er niet alleen voor. Een team van lectoren staat voor je klaar om je te helpen bij o.a. inhoudelijke vragen, stages, de digitale leeromgeving en ondersteuning bij een functiebeperking.

In het afstandsonderwijs voorzien we een ruim begeleidingsaanbod via digitale oefeningen en digitale coaching waarvan je vrijblijvend gebruik maakt. Je kan rekenen op een degelijke individuele begeleiding en feedback bij examens, opdrachten en stages.

Jij kiest zelf op welke manier en wanneer je graag begeleiding wenst! Dit kan per mail, telefonisch en via videogesprek. Je kan ook steeds een afspraak maken met de lector.

VIVES Brugge

Moet ik ook stage doen tijdens deze opleiding?

Ook stage maakt deel uit van deze opleiding. Samen met jou bekijken we hoe we jouw stagepakket best samenstellen.

Studenten

Hoe word ik geëvalueerd?

De evaluatie gebeurt via examens en/of opdrachten en stages. Als student afstandsonderwijs kun je gebruik maken van flexibele examenmomenten die gespreid zijn over het academiejaar. Examens zijn meestal schriftelijk (op papier of digitaal) maar soms ook mondeling.

Voor schriftelijke examens zijn er maandelijkse examenweken waarin je op verschillende dagen in de week, zowel overdag als ‘s avonds en op zaterdagvoormiddag, examen kunt afleggen. Je kunt ervoor kiezen om telkens één examen af te leggen of om meerdere examens op een dag te combineren. Je beslist met andere woorden zelf wanneer je welk examen aflegt.

Voor mondelinge examens zijn er een viertal momenten gepland doorheen het jaar. Bij het begin van het jaar ontvang je een jaarkalender waarin alle examenmomenten zijn opgenomen.
De examens vinden bijna altijd plaats in het examencentrum op de campus in Kortrijk. Het is ook mogelijk om examens van thuis uit af te leggen.

Aan een professionele bachelor zijn ook heel wat praktijkgerichte opdrachten verbonden. Deze dien je digitaal in via de digitale leeromgeving. Zo hoef je geen extra verplaatsing te maken om materiaal in te dienen en kan je dit gewoon van thuis uit doen.

Studeer in Brugge of Torhout

Welke vakken kan ik kiezen?

VIVES Torhout

Een overzicht van de onderwijsvakken aangeboden in afstandsonderwijs (met een aanbod (online) avond-contactmomenten) vind je hier:

contactpersoon:

Bib VIVES Brugge

VIVES Brugge Xaverianenstraat

Een overzicht van de onderwijsvakken aangeboden in flextraject met een aanbod van contactmomenten dag vind je hier:

contactpersoon: 

HB
 Quote signs

Een studiekeuze maken was niet zo moeilijk: ik wilde gewoon leerkracht worden en twijfelde tussen lager en secundair. Maar het is dat laatste geworden – zeker omdat ik in het secundair zelf heel wat leerkrachten had die echt hun stempel op mij hebben gedrukt. Ik wil hetzelfde effect op jongeren hebben en hen met hart en ziel helpen hun eigen toekomst uit te tekenen.

Infographic starttoets lerarenopleiding

Starttoets lerarenopleiding

Wil je je graag inschrijven voor de lerarenopleiding voor academiejaar 2023-2024? Dan ben je verplicht een starttoets voor het vak Nederlands af te leggen.
Zo krijgen we een beter zicht op jouw startniveau.

Je schrijft je in voor de starttoets Nederlands. Je legt de test af op een datum naar keuze in één van de campussen van de Vlaamse hogescholen. Het is nodig dat je je op voorhand inschrijft via het platform voor de starttoets lerarenopleiding.

Niet geslaagd? Geen nood! Als je het streefcijfer voor Nederlands niet behaalt, kan je toch starten. In dit geval volg je een online remediëringstraject tijdens het eerste jaar.

Meer informatie: Starttoets lerarenopleiding | De Vlaamse Hogescholenraad

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie secundair onderwijs op afstand?
Groep studenten

Verder studeren

In één jaar kun je een onderwijsbevoegdheid in een bijkomend onderwijsvak verwerven via de verkorte route secundair onderwijs in dag- of (begeleid) afstandsonderwijs of in avondonderwijs.

Wil je graag onderwijsbevoegdheid in het kleuter- of lager onderwijs? Dan kun je via een verkorte studieroute kleuteronderwijs in dag- of afstandsonderwijs of een verkorte studieroute lager onderwijs in dag- afstandsonderwijs of avondonderwijs een bijkomend diploma behalen.

Een andere mogelijkheid is een master in de onderwijskunde, educatieve wetenschappen of pedagogiek aan een universiteit behalen. Je moet hiervoor eerst een schakelprogramma volgen. In je derde jaar kun je al een stuk van dat schakelprogramma volgen via een keuzetraject. Afhankelijk van je onderwijsvakken kun je ook, via schakelprogramma’s, overstappen naar andere universitaire opleidingen.

Daarnaast zijn er nog verschillende nascholingsmogelijkheden: een bachelor na bachelor: zo kun je je specialiseren in buitengewoon onderwijs of zorgverbreding en remediërend leren. Ook de bachelor na bachelor schoolontwikkeling kan interessant zijn als verdere studie. Of misschien is het postgraduaat zorgleraar wel iets voor jou?

Op verschillende plaatsen worden verder nog talloze kortlopende nascholingssessies ingericht. Wil je graag doelgericht spelmateriaal inzetten, dan is een nascholing van het Spellenarchief misschien wel iets voor jou?

Dit is slechts een kleine greep uit een ruim aanbod. De uitdaging om te leren stopt dus zeker niet bij je afstuderen!

Klas

Aan de slag

De lerarenopleiding is een heel veelzijdige opleiding. Je kan er later nog heel wat kanten mee uit.

Als je een lerarenopleiding volgt, wil je natuurlijk graag in het onderwijs aan de slag. Toch zijn er ook buiten het onderwijs heel wat sectoren en functies waar medewerkers met een onderwijsopleiding aan de slag gaan. Bijvoorbeeld:

  • musea
  • nascholingsprojecten
  • vormingswerk
  • cultuurcentra

Omdat je heel wat communicatieve vaardigheden meekrijgt, kan je ook in meer commerciële functies terecht.

In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Brochures

Heb je een vraag?

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.