Onderwijsvak project kunstvakken twee gezichten

onderwijsvak project kunstvakken

Educatieve bachelor secundair onderwijs, onderwijsvak project kunstvakken aan VIVES Noord

Je maakt jongeren vertrouwd met de taal van kunst en cultuur en leert kunstzinnige projecten opzetten voor diverse doelgroepen.

Waar kan ik dit volgen?
Ook op afstand

Je kunt dit diploma ook van thuis uit behalen, vrij van tijd en ruimte.

Leerkracht project kunstvakken worden
Onderwijsvak project kunstvakken groep studenten

De waaier aan invalshoeken is heel divers. Zo kun je volop de educatieve aspecten van werken met beeld, drama, muziek, beweging en media verkennen.

Project kunstvakken bestaat uit drie delen: een kunsttheoretisch deel, een kunstpraktijkgedeelte en een kunstdidactisch deel.

ONDERWIJSVAK PROJECT KUNSTVAKKEN STUDEREN

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Wat leer ik in deze opleiding?

In het kunsttheoretische deel leer je actief nadenken over kunst en een stevige basis krijgt in het beschouwen ervan. Niet alleen de beeldende kunsten maar ook theater, woord, muziek en dans komen aan bod. Je verkent de kunsten met aandacht voor de eigenheid van de elke discipline. Je leert markante kunstenaars en belangrijke periodes kennen. Je gaat ook via thema’s in op de onderlinge samenhang.

In het kunstpraktijkgedeelte verken, beleef en onderzoek je actief de kunstdisciplines. De aanpak daarvoor is zeer breed en gaat via de vier kunsteducatieve werkvormen in elk van de aangeboden domeinen:

  1. reflectief werken: je denkt na over de eigenheid van elke artistieke taal en bespreekt de parameters die eigen zijn aan elk domein
  2. receptief werken: je bezoekt theater en musea voor hedendaagse kunst
  3. actief werken: je voert zelf opdrachten uit en krijgt ruimte om te experimenteren
  4. productief werken: je creëert een eigen creatie of product

Project beeldende kunsten laat je kennismaken met beeldende kunsten, de materialen en technieken die daarin gebruikt worden en de beeldaspecten. Binnen project theater en woord maak je actief kennis met de theaterterminologie, met dramatische inzichten en vaardigheden en met actueel theater. Je leert werken met poëzie en literaire teksten en hoe je kinderen en jongeren bij literatuur kan betrekken. In project muziek en dans verken je de muzikale parameters en de danselementen, beleef je muziekwerkvormen en leer je luisteren naar muziek en kijken naar (hedendaagse) dans.

In het kunstdidactisch deel staan de didactiek en methodiek van kunsteducatie centraal:

  • Je ontwikkelt een eigen visie rond kunsteducatie
  • Je leert creatieve processen begeleiden
  • Je maakt kennis met de mogelijkheden binnen de brede culturele omgeving
  • Je leert kunstzinnige projecten opzetten binnen en buiten het onderwijs.
Campus Brugge student

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding. In principe kun je die in een cyclus van zes semesters of drie academiejaren volgen. Het programma omvat 180 studiepunten. Het bestaat uit vakken en opleidingsonderdelen waarvoor je credits moet behalen.

Als student stel je een individueel studieprogramma (ISP) samen. Je houdt daarbij rekening met de voorwaarden van de opleiding.

De meeste studenten starten in het standaardprogramma van het eerste academiejaar. Dat bestaat uit 60 studiepunten. Als je niet slaagt voor bepaalde vakken en opleidingsonderdelen, pas je daarna in samenspraak met de studietrajectbegeleider je individueel studieprogramma aan.

Indien je in een eerdere opleiding credits of een diploma behaalde, bekijken we samen of je eventuele vrijstellingen kan krijgen zo kan jouw traject eventueel verkort worden.

Campus Brugge

Met welke onderwijsvakken kan ik project kunstvakken combineren?

Studeren in het buitenland

Hou jij van een internationale uitdaging? Wij vinden het in elk geval belangrijk om jou de kans te geven internationale ervaringen op te doen en zo je kijk op de beroepspraktijk te verruimen. Wil je een geëngageerde wereldburger worden, dan is internationalisering niet meer weg te denken uit jouw programma.

Binnen ons studiegebied verruim je je blik op de wereld. We voorzien een uitgebreid aanbod aan mogelijkheden voor zowel studenten als docenten. Het leren van talen, omgaan met verschillende culturen, duurzaam leven en een wereldblik op onderwijs zitten ingebed in elk jaar van de opleiding. We werken internationaal, met groepsmobiliteiten in Europa, stages op heel wat continenten en korte samenwerkingsprogramma’s met buitenlandse universiteiten. Daarnaast zorgen we ook voor [email protected], door het uitnodigen van gastprofessoren en het organiseren van een internationale week.

Studenten onderwijs

Ontdek de wereld tijdens je studie!

Lesinhoud
studenten ontspannen

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

In het dagonderwijs neem je deel aan praktijkgerichte lessen. Deskundige docenten begeleiden die. Zo bereid jij je geleidelijk aan voor op je rol voor de klas. We wisselen de lessen af met onder meer stages en projecten. Naarmate je opleiding vordert, neem jij je studie meer in eigen handen.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste, tweede en derde fase van je opleiding. Via deze link kan je (bovenaan links) ook het uurrooster van onze huidige studenten opvragen.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie voor leerkracht project kunstvakken?
Verder studeren

Verder studeren

Je kan aan je onderwijsvakken altijd extra expertise toevoegen door nog een onderwijsvak toe te voegen aan je diploma. Binnen het studiegebied onderwijs zijn er ook heel wat specialisatiemogelijkheden:

aan de slag

Aan de slag

Als je een lerarenopleiding volgt, wil je natuurlijk graag in het onderwijs aan de slag. Toch zijn er ook buiten het onderwijs heel wat sectoren en functies waar medewerkers met een onderwijsopleiding aan de slag gaan. En omdat je heel wat communicatieve vaardigheden meekrijgt, kun je ook in meer administratieve en commerciële functies terecht.