Groepsfoto wintersportstage

onderwijsvak lichamelijke opvoeding

Educatieve bachelor in het secundair onderwijs, onderwijsvak lichamelijke opvoeding aan VIVES Zuid

Ben jij een sporter in hart en nieren en wil je die passie overbrengen naar kinderen en jongeren? Kies dan voor leerkracht lichamelijke opvoeding!

Waar kan ik dit volgen?
Leerkracht lichamelijke opvoeding worden
Studenten lichamelijke opvoeding slingeren tussen touwen

Als leraar lichamelijke opvoeding kan je vlot en enthousiast omgaan met kinderen van het basisonderwijs en secundair onderwijs. Je laat de leerlingen groeien in een betere motoriek, een fitte en gezonde levensstijl en een positief zelfbeeld.

Je bent een dynamische, creatieve leraar en je kunt als flexibele en multi-inzetbare werknemer in het onderwijs functioneren. Zelf ben je ook een gedreven en veelzijdig sporter.

ONDERWIJSVAK LICHAMELIJKE OPVOEDING STUDEREN

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studieroute

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Onderwijstaal

Wat leer ik in deze opleiding?

In het eerste opleidingsjaar leggen we de nadruk op lesgeven in het basisonderwijs. Geleidelijk aan krijg je onder meer door lessen micro-teaching de didactische methoden onder de knie. En die pas je ook toe in een eerste stageperiode. De sportwetenschappen geven je een solide wetenschappelijke basis. In combinatie met de praktijkvakken (zowel individuele sporten als teamsporten) bereiden we jou voor op die eerste werkveldervaring.

In het tweede opleidingsjaar ligt de focus op het secundair onderwijs en breiden we het pakket stage uit.

In het derde opleidingsjaar kan je voor een groot deel je traject zelf bepalen. Je rondt de opleiding af met een lange stageperiode in het tweede semester en de bachelorproef.

Studenten lichamelijke opvoeding zwemmen

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding. In principe kan je die in een cyclus van zes semesters of drie academiejaren volgen. Het programma omvat 180 studiepunten. Voor topsporters en zij-instromers voorzien we flexibele trajecten.

Studenten tijdens les in park

Met welke onderwijsvakken kan ik lichamelijke opvoeding combineren?

Wil je een sportprofessional worden binnen het onderwijs (leraar L.O.) maar ook daarbuiten (sportieve vrijetijdssector)? Dan kies je voor bewegingsrecreatie. Hier trekken we de kaart van de trainers, fitness en outdoor sector.

Wil jij eerder jouw kansen in het onderwijs vergroten, dan kan je kiezen voor de combinatie met een algemeen vak:

Studeren in het buitenland

Hou jij van een internationale uitdaging? Wij vinden het in elk geval belangrijk om jou de kans te geven internationale ervaringen op te doen en zo je kijk op de beroepspraktijk te verruimen. Wil je een geëngageerde wereldburger worden, dan is internationalisering niet meer weg te denken uit jouw programma.

Binnen ons studiegebied verruim je je blik op de wereld. We voorzien een uitgebreid aanbod aan mogelijkheden voor zowel studenten als docenten. Het leren van talen, omgaan met verschillende culturen, duurzaam leven en een wereldblik op onderwijs zitten ingebed in elk jaar van de opleiding. We werken internationaal, met groepsmobiliteiten in Europa, stages op heel wat continenten en korte samenwerkingsprogramma’s met buitenlandse universiteiten. Daarnaast zorgen we ook voor internationalisation@home, door het uitnodigen van gastprofessoren en het organiseren van een internationale week.

globe

Ontdek de wereld tijdens je studie!

Lesinhoud
Studenten tijdens LO

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

In het dagonderwijs neem je deel aan praktijkgerichte lessen. Deskundige docenten begeleiden die. Zo bereid jij je geleidelijk aan voor op je rol voor de klas. We wisselen de lessen af met onder meer stages en projecten. Naarmate je opleiding vordert, neem jij je studie meer in eigen handen.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

 

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste, tweede en derde fase van je opleiding.

Lessentabellen lerarenopleiding secundair onderwijs LO-BR 2021-2022.pdf

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Wat na je studie LEERKRACHT LICHAMELIJKE OPVOEDING?
Studenten tijdens les LO

Verder studeren

Je kan aan je onderwijsvakken altijd extra expertise toevoegen door nog een onderwijsvak toe te voegen aan je diploma. Binnen het studiegebied onderwijs zijn er ook heel wat specialisatiemogelijkheden:

Student op balk door hoepel

Aan de slag

Als je een lerarenopleiding volgt, wil je natuurlijk graag in het onderwijs aan de slag. Na je opleiding kan je als flexibele en multi-inzetbare werknemer in het onderwijs functioneren. Zo kan je bijvoorbeeld rollen opnemen als leerlingenbegeleider of opvoeder.

Ook buiten het onderwijs zijn er heel wat sectoren en functies waar medewerkers met een onderwijsopleiding aan de slag gaan. Omdat je heel wat communicatieve vaardigheden meekrijgt, kan je ook in meer administratieve en commerciële functies terecht.