Onderwijsvak informatica leerkracht ict

onderwijsvak informatica

Educatieve bachelor in het secundair onderwijs, onderwijsvak informatica aan VIVES Zuid

Onze wereld wordt alsmaar digitaler, en ICT-kennis is van cruciaal belang op de arbeidsmarkt. Maak de scholieren hierin wegwijs als docent!

Waar kan ik dit volgen?
Ook op afstand

Je kunt dit diploma ook van thuis uit behalen, vrij van tijd en ruimte.

Leerkracht informatica worden
Onderwijsvak informatica computer

Tijdens deze opleiding ontrafel je hoe je ICT-vaardigheden efficiënt aanleert maar ook hoe je ICT effectief kan inzetten tijdens leerprocessen.

Je verdiept je in actuele ICT-toepassingen, -trends en -mogelijkheden en ervaar je wat jij kan betekenen in de onderwijs- en vormingssector. Of je nu leraar ICT of informatica, STEM-coach, pedagogisch ICT-ondersteuner of technisch ICT-coördinator wil worden, tijdens deze opleiding ga je voor veelzijdigheid!

ONDERWIJSVAK INFORMATICA STUDEREN

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Wat leer ik in deze opleiding?

Je duikt in een wereld vol computationeel denken, leert efficiënt gegevens verwerken, ontdekt hoe netwerken functioneren, wordt mediawijs, verdiept je in e-learning en wordt een (digi-)didactisch expert die leerprocessen efficiënt en effectief aanstuurt. Ook het uitlezen van sensoren in de lesmodules physical computing of het uittekenen van een ICT-beleidsplan en serverbeheer behoren tot de mogelijkheden.

Onze deuren staan ook open voor wie geen tijd heeft voor of nood heeft aan het volledige traject. In onze snel ontwikkelende digitale samenleving is het alsmaar belangrijker om bij te blijven. Daarom kan je ook intekenen op een of meer individuele opleidingsonderdelen. Wanneer je slaagt voor het examen van zo’n opleidingsonderdeel behaal, je een ‘creditattest’ of ‘micro degree’. Een uitgelezen kans voor leraren lager, secundair of volwassenenonderwijs, begeleiders van CoderDojos of techniekacademies, ICT-trainers, helpdeskmedewerkers, enzovoort.

Kortom, ideaal voor wie zijn of haar ICT-kennis wil uitbreiden, meer wil weten over digididactiek, de recent vernieuwde leerplandoelen en voor wie ICT in het secundair onderwijs efficiënt wil realiseren of de integratie van ICT in de les wil optimaliseren. 

Download hier onze DigiTopper flyer.

Onderwijsvak informatia leerkracht ict

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding. In principe kun je die in een cyclus van zes semesters of drie academiejaren volgen. Het programma omvat 180 studiepunten. Het bestaat uit vakken en opleidingsonderdelen waarvoor je credits moet behalen.

Als student stel je een individueel studieprogramma (ISP) samen. Je houdt daarbij rekening met de voorwaarden van de opleiding.

De meeste studenten starten in het standaardprogramma van het eerste academiejaar. Dat bestaat uit 60 studiepunten. Als je niet slaagt voor bepaalde vakken en opleidingsonderdelen, pas je daarna in samenspraak met de studietrajectbegeleider je individueel studieprogramma aan.

Indien je in een eerdere opleiding credits of een diploma behaalde, bekijken we samen of je eventuele vrijstellingen kan krijgen zo kan jouw traject eventueel verkort worden.

Studeren in het buitenland

Hou jij van een internationale uitdaging? Wij vinden het in elk geval belangrijk om jou de kans te geven internationale ervaringen op te doen en zo je kijk op de beroepspraktijk te verruimen. Wil je een geëngageerde wereldburger worden, dan is internationalisering niet meer weg te denken uit jouw programma.

Binnen ons studiegebied verruim je je blik op de wereld. We voorzien een uitgebreid aanbod aan mogelijkheden voor zowel studenten als docenten. Het leren van talen, omgaan met verschillende culturen, duurzaam leven en een wereldblik op onderwijs zitten ingebed in elk jaar van de opleiding. We werken internationaal, met groepsmobiliteiten in Europa, stages op heel wat continenten en korte samenwerkingsprogramma’s met buitenlandse universiteiten. Daarnaast zorgen we ook voor internationalisation@home, door het uitnodigen van gastprofessoren en het organiseren van een internationale week.

globe

Ontdek de wereld tijdens je studie!

Lesinhoud
studenten ontspannen

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

In het dagonderwijs neem je deel aan praktijkgerichte lessen. Deskundige docenten begeleiden die. Zo bereid jij je geleidelijk aan voor op je rol voor de klas. We wisselen de lessen af met onder meer stages en projecten. Naarmate je opleiding vordert, neem jij je studie meer in eigen handen.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste, tweede en derde fase van je opleiding. Via deze link kan je (bovenaan links) ook het uurrooster van onze huidige studenten opvragen

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Wat na je studie voor leerkracht informatica?
Verder studeren

Verder studeren

Je kan aan je onderwijsvakken altijd extra expertise toevoegen door nog een onderwijsvak toe te voegen aan je diploma. Binnen het studiegebied onderwijs zijn er ook heel wat specialisatiemogelijkheden:

aan de slag

Aan de slag

Na het afronden van deze educatieve bacheloropleiding als kersverse digiTOPPER, vind je doorgaans snel een boeiende job. Je veelzijdigheid op het vlak van ICT-kennis in combinatie met je solide didactische achtergrond wordt zowel binnen als buiten het onderwijs sterk gewaardeerd. Zo vind je onze alumni o.a. terug:

In het onderwijs

  • leraar ICT of informatica
  • STEM-coach
  • pedagogisch ICT-ondersteuner
  • technisch ICT-coördinator

Buiten het onderwijs

  • IT-trainer
  • ICT-deskundige
  • IT-teamleader
  • digital consultant