Onderwijsvak Engels London

onderwijsvak Engels

Educatieve bachelor in het secundair onderwijs, onderwijsvak Engels aan VIVES Noord en VIVES Zuid

Een ‘weak spot’ voor de Engelse taal en literatuur en de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten? Become an English teacher.

Ook op afstand

Je kunt dit diploma ook van thuis uit behalen, vrij van tijd en ruimte.

Leerkracht Engels worden
Onderwijsvak Engels studenten

Voel je je echt thuis in het Engels en hebt je een brede interesse voor de Engelstalige wereld? Wil je jouw liefde voor het vak Engels met jongeren delen?

We verwachten van jou als student dat je beschikt over een degelijke basiskennis van het Engels, zoals je die na het secundair onderwijs zou moeten hebben. Wat extra voorbereiding is daarbij uiterst waardevol: een verblijf in een Engelstalige omgeving, luisteren naar de Britse radio, kijken naar de Britse tv en Engelse kranten, tijdschriften en hedendaagse romans lezen.

Uiteraard beheers je feilloos het basis-Engels dat je zult onderwijzen. Daarnaast beschik je ook over voldoende kennis om bijvoorbeeld vakliteratuur door te nemen of bijscholing, ook in Engeland, te kunnen volgen.

ONDERWIJSVAK ENGELS STUDEREN

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

Onderwijstaal

Wat leer ik in deze opleiding?

In de opleiding ligt de klemtoon in het eerste jaar op praktische taalbeheersing:

 • uitspraak en begrijpend luisteren oefenen
 • grammaticale structuren herhalen en uitdiepen
 • hedendaagse literaire en niet-literaire teksten lezen
 • converseren
 • de taal creatief leren gebruiken

In het tweede en derde jaar oefenen we de taal verder in en krijg je ook een overzicht van de Engelse literatuur. Ook de culturele achtergrond komt in de lessen ruimschoots aan bod zoals:

 • de structuur van het Verenigd Koninkrijk
 • onderwijs en sociale zekerheid in de VS en het Verenigd Koninkrijk
 • de verhoudingen tussen Ierland en Noord-Ierland
 • thema’s die aansluiten bij de recente actualiteit in de Engelstalige wereld
Groene schoolomgeving

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding. In principe kun je die in een cyclus van zes semesters of drie academiejaren volgen. Het programma omvat 180 studiepunten. Het bestaat uit vakken en opleidingsonderdelen waarvoor je credits moet behalen.

Als student stel je een individueel studieprogramma (ISP) samen. Je houdt daarbij rekening met de voorwaarden van de opleiding.

De meeste studenten starten in het standaardprogramma van het eerste academiejaar. Dat bestaat uit 60 studiepunten. Als je niet slaagt voor bepaalde vakken en opleidingsonderdelen, pas je daarna in samenspraak met de studietrajectbegeleider je individueel studieprogramma aan.

Indien je in een eerdere opleiding credits of een diploma behaalde, bekijken we samen of je eventuele vrijstellingen kan krijgen zo kan jouw traject eventueel verkort worden.

Studeren in het buitenland

Hou jij van een internationale uitdaging? Wij vinden het in elk geval belangrijk om jou de kans te geven internationale ervaringen op te doen en zo je kijk op de beroepspraktijk te verruimen. Wil je een geëngageerde wereldburger worden, dan is internationalisering niet meer weg te denken uit jouw programma.

Binnen ons studiegebied verruim je je blik op de wereld. We voorzien een uitgebreid aanbod aan mogelijkheden voor zowel studenten als docenten. Het leren van talen, omgaan met verschillende culturen, duurzaam leven en een wereldblik op onderwijs zitten ingebed in elk jaar van de opleiding. We werken internationaal, met groepsmobiliteiten in Europa, stages op heel wat continenten en korte samenwerkingsprogramma’s met buitenlandse universiteiten. Daarnaast zorgen we ook voor internationalisation@ home, door het uitnodigen van gastprofessoren en het organiseren van een internationale week.

globe

Ontdek de wereld tijdens je studie!

Lesinhoud
studenten ontspannen

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

De vakdidactiek richt zich aanvankelijk vooral op de lesactiviteiten, kennis en vaardigheden aanbrengen dus. In het tweede en het derde jaar vertrekken we vanuit je stage-ervaringen. Op het lesprogramma vind je onder meer deze aspecten:

 • ICT en taalonderwijs
 • spelenderwijs leren
 • werken met songs
 • graded readers
 • schoolboeken beoordelen
 • omgaan met taalvariëteit
 • evaluatie

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste, tweede en derde fase van je opleiding. Via deze link kan je (bovenaan links) ook het uurrooster van onze huidige studenten opvragen.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Wat na je studie voor leerkracht Engels?
Verder studeren

Verder studeren

Je kan aan je onderwijsvakken altijd extra expertise toevoegen door nog een onderwijsvak toe te voegen aan je diploma.  Binnen het studiegebied onderwijs zijn er ook heel wat specialisatiemogelijkheden:

aan de slag

Aan de slag

Als je een lerarenopleiding volgt, wil je natuurlijk graag in het onderwijs aan de slag. Toch zijn er ook buiten het onderwijs heel wat sectoren en functies waar medewerkers met een onderwijsopleiding aan de slag gaan. En omdat je heel wat communicatieve vaardigheden meekrijgt, kun je ook in meer administratieve en commerciële functies terecht.