Onderwijsvak elektriciteit materiaal

onderwijsvak elektriciteit

Educatieve bachelor secundair onderwijs, onderwijsvak elektriciteit aan VIVES Noord

Ben je geprikkeld door alles wat elektriciteit is? Als leerkracht elektriciteit mag je jongeren warm maken voor dit fenomeen.

Waar kan ik dit volgen?
Leerkracht elektriciteit worden
Onderwijsvak elektriciteit campus Brugge

We leren je stapsgewijs lesgeven. Hierbij behandelen we de leerplannen, methoden en leermiddelen voor elektriciteit grondig.

In het eerste opleidingsjaar werken we vanuit de al verworven technische kennis lessen uit en voeren die ook uit. Je leert die aanpassen aan de doelgroep waaraan je moet lesgeven. Je krijgt hierbij heel wat begeleiding en bijsturing zodat je met rasse schreden vooruit kan gaan. In het tweede en derde opleidingsjaar leer je actuele en nieuwe werkvormen integreren in je lessen zoals zelfstandig werken, ICT- gebruik, differentiatie en evaluatie.

Onderwijsvak ELEKTRICITEIT STUDEREN

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studieroute

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Onderwijstaal

Wat leer ik in deze opleiding?

Het eerste opleidingsjaar vormt de basis om de lessen elektriciteit en technologie te geven in het eerste, tweede en derde jaar technisch secundair onderwijs (TSO) en beroepssecundair onderwijs (BSO). In de vakinhoud bespreken we gelijkstroomtheorie en basisthema’s voor installatiemethoden in huisinstallaties. In de praktijklessen komen basisvaardigheden voor eenvoudige elektrische installaties aan bod. Het verband tussen praktijk en technologie wordt je duidelijk tijdens de lessen van het onderdeel tekenen. We richten een gemeenschappelijke startmodule in die een basiskennis mechanica en elektriciteit omvat. Zo kunnen zowel de studenten die het onderwijsvak mechanica kozen als diegenen die elektriciteit volgden de lessen technologische activiteiten en realisatietechnieken in de eerste graad geven.

In het tweede opleidingsjaar behandelen we wisselstroomtheorie en driefasige systemen. We diepen de technologie over installaties in huis en in industrie verder uit. In het vak tekenen leggen we opnieuw het verband tussen technologie en praktijk. Omdat in het derde jaar veel tijd naar stages gaat, gaan we in de vaktechnische lessen alleen maar dieper in op de technologische en praktische aspecten van de belangrijkste elektrische machines en componenten. Ook kleine programmeerbare automaten aansturen komt aan bod.

In het opleidingsonderdeel vakdidactiek werken we stapsgewijs aan het leren lesgeven. Hierbij behandelen we de leerplannen, methoden en leermiddelen voor elektriciteit grondig. In het eerste opleidingsjaar werken we vanuit de al verworven technische kennis lessen uit en voeren die ook uit. Je leert die aanpassen aan de doelgroep waaraan je moet lesgeven. Je krijgt hierbij heel wat begeleiding en bijsturing zodat je met rasse schreden vooruit kan gaan. In het tweede en derde opleidingsjaar leer je actuele en nieuwe werkvormen integreren in je lessen.

Onderwijsvak elektriciteit campus Brugge

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding. In principe kun je die in een cyclus van zes semesters of drie academiejaren volgen. Het programma omvat 180 studiepunten. Het bestaat uit vakken en opleidingsonderdelen waarvoor je credits moet behalen.

Als student stel je een individueel studieprogramma (ISP) samen. Je houdt daarbij rekening met de voorwaarden van de opleiding.

De meeste studenten starten in het standaardprogramma van het eerste academiejaar. Dat bestaat uit 60 studiepunten. Als je niet slaagt voor bepaalde vakken en opleidingsonderdelen, pas je daarna in samenspraak met de studietrajectbegeleider je individueel studieprogramma aan.

Indien je in een eerdere opleiding credits of een diploma behaalde, bekijken we samen of je eventuele vrijstellingen kan krijgen zo kan jouw traject eventueel verkort worden.

Studeren in het buitenland

Hou jij van een internationale uitdaging? Wij vinden het in elk geval belangrijk om jou de kans te geven internationale ervaringen op te doen en zo je kijk op de beroepspraktijk te verruimen. Wil je een geëngageerde wereldburger worden, dan is internationalisering niet meer weg te denken uit jouw programma.

Binnen ons studiegebied verruim je je blik op de wereld. We voorzien een uitgebreid aanbod aan mogelijkheden voor zowel studenten als docenten. Het leren van talen, omgaan met verschillende culturen, duurzaam leven en een wereldblik op onderwijs zitten ingebed in elk jaar van de opleiding. We werken internationaal, met groepsmobiliteiten in Europa, stages op heel wat continenten en korte samenwerkingsprogramma’s met buitenlandse universiteiten. Daarnaast zorgen we ook voor [email protected] home, door het uitnodigen van gastprofessoren en het organiseren van een internationale week.

globe

Ontdek de wereld tijdens je studie!

Lesinhoud
Onderwijsvak economie studenten

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht.

Vakken en inhoud

In het dagonderwijs neem je deel aan praktijkgerichte lessen. Deskundige docenten begeleiden die. Zo bereid jij je geleidelijk aan voor op je rol voor de klas. We wisselen de lessen af met onder meer stages en projecten. Naarmate je opleiding vordert, neem jij je studie meer in eigen handen.

Het programma omvat 180 studiepunten. Het bestaat uit vakken en opleidingsonderdelen waarvoor je credits moet behalen.1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste, tweede en derde fase van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Wat na je studie leerkracht economie?
Verder studeren

Verder studeren

Je kan aan je onderwijsvakken altijd extra expertise toevoegen door nog een onderwijsvak toe te voegen aan je diploma. Binnen het studiegebied onderwijs zijn er ook heel wat specialisatiemogelijkheden:

Aan de slag

Aan de slag

Als je een lerarenopleiding volgt, wil je natuurlijk graag in het onderwijs aan de slag. Toch zijn er ook buiten het onderwijs heel wat sectoren en functies waar medewerkers met een onderwijsopleiding aan de slag gaan. En omdat je heel wat communicatieve vaardigheden meekrijgt, kun je ook in meer commerciële of administratieve functies terecht.