Als biologieleraar breng je jongeren alles bij over de geschiedenis van het leven op aarde, allerlei soorten planten en dieren en de natuur op zich…

Je hebt een grote theoretische kennis maar ook voldoende pedagogische achtergrond. Zo kun je met voorbeelden en materiaal uit de natuur een levendig beeld van het vak brengen. Je kunt de boeiende link tussen de soorten onderling en het milieu verklaren. Je kan verbanden leggen tussen bouw van organismen, hun leefomgeving en levenswijze.
De plaats van de mens in het geheel, wetenschappelijke ontwikkelingen en het belang van duurzaamheid en biodiversiteit maken hier ook deel van uit. We bekijken in vakdidactiek hoe we leerlingen actief kunnen betrekken in hun zoektocht naar het wat en hoe van de levende en niet-levende natuur.

Verder studeren
Je kan aan je onderwijsvakken altijd extra expertise toevoegen door nog een onderwijsvak toe te voegen aan je diploma. Binnen het studiegebied onderwijs zijn er ook heel wat specialisatiemogelijkheden:
- banaba buitengewoon onderwijs
- banaba schoolontwikkeling
- banaba zorgverbreding en remediërend leren
- lager onderwijs via avondonderwijs
- postgraduaat zorgleraar
- attest rooms-katholieke godsdienst
- Master in de onderwijskunde, educatieve wetenschappen of pedagogiek na een schakelprogramma
- Kortlopende nascholingssessies zoals bijvoorbeeld een nascholing van het Spellenarchief

Aan de slag
Als je een lerarenopleiding volgt, wil je natuurlijk graag in het onderwijs aan de slag. Toch zijn er ook buiten het onderwijs heel wat sectoren en functies waar medewerkers met een onderwijsopleiding aan de slag gaan. En omdat je heel wat communicatieve vaardigheden meekrijgt, kun je ook in meer commerciële functies terecht.