Onderwijsvak bewegingsrecreatie klimsport

onderwijsvak bewegingsrecreatie

Educatieve bachelor in het secundair onderwijs, onderwijsvak bewegingsrecreatie aan VIVES Zuid

Zegt de sportieve vrijetijdssector je wel wat? Wil jij graag als sportprofessional buiten het onderwijs aan de slag? Spreekt het omgaan met diverse doelgroepen jou aan? Dan is bewegingsrecreatie iets voor jou.

Waar kan ik dit studeren?
Personal trainer of trainer-coach worden in je favoriete sport
Onderwijsvak sportende studenten

Deze opleiding bereidt je voor om mensen in beweging te zetten en om sporters te begeleiden en te coachen. Je leert de kneepjes van sportmanagement en we dagen je uit om ondernemend en creatief aan de slag te gaan door het organiseren van een sportevenement.

Bij ons kun je een jaar lang proeven van wat de actieve vrijetijdssector te bieden heeft. De klemtoon ligt in de startfase op het kennismaken met en inzicht krijgen op het hele werkveld. In de twee daaropvolgende jaren kies je een uitdieping: fitness en wellness, training en coaching of outdoor en coast.

onderwijsvak bewegingsrecreatie studeren

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingtype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit studeren?

Toelatingsvoorwaarden

Onderwijstaal

Heb je een vraag?

Wat leer ik in deze opleiding?

In de startfase van de opleiding ligt het accent op de kennismaking met het hele werkveld. In de twee daaropvolgende jaren kies je je favoriete uitdieping: fitness en wellness, training en coaching of outdoor en coast.

Fitness en wellness
Spreekt personal trainer tot je verbeelding of lijkt het jou wel wat om groepslessen fitness te geven? Zowel in Europa als in Vlaanderen wordt de fitnesssector gekenmerkt als een snel groeiende sector op zoek naar vakbekwame, gekwalificeerde medewerkers.

Training en coaching
Droom je ervan om als trainer-coach aan de slag te gaan in je favoriete sport? Je kan hierbij een trainer B diploma (Vlaamse trainersschool) behalen. Voor de voetballers kunnen wij dit op de eigen campus aanbieden (= uniek in Vlaanderen!).

Outdoor en coast
Geniet je van actie en avontuur en wil je die passie graag doorgeven? De nabijheid van de Belgische kust (een unieke outdoor omgeving) is hierbij een extra troef net zoals de samenwerking met verschillende outdoor organisaties in Vlaanderen, de Ardennen én Spanje (canyoning). In de groeiende sportieve vrijetijdssector is er een terecht toenemende vraag naar pedagogisch geschoolde begeleiders.

Groene schoolomgeving

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding. In principe kun je die in een cyclus van zes semesters of drie academiejaren volgen. Het programma omvat 180 studiepunten. Het bestaat uit vakken en opleidingsonderdelen waarvoor je credits moet behalen.

Als student stel je een individueel studieprogramma (ISP) samen. Je houdt daarbij rekening met de voorwaarden van de opleiding.

De meeste studenten starten in het standaardprogramma van het eerste academiejaar. Dat bestaat uit 60 studiepunten. Als je niet slaagt voor bepaalde vakken en opleidingsonderdelen, pas je daarna in samenspraak met de studietrajectbegeleider je individueel studieprogramma aan.

Indien je in een eerdere opleiding credits of een diploma behaalde, bekijken we samen of je eventuele vrijstellingen kan krijgen zo kan jouw traject eventueel verkort worden.

Campus Torhout

Met welke onderwijsvakken kan ik bewegingsrecreatie combineren?

 

Bewegingsrecreatie kan je alleen combineren met lichamelijke opvoeding op campus Torhout.

Studeren in het buitenland

Hou jij van een internationale uitdaging? Wij vinden het in elk geval belangrijk om jou de kans te geven internationale ervaringen op te doen en zo je kijk op de beroepspraktijk te verruimen. Wil je een geëngageerde wereldburger worden, dan is internationalisering niet meer weg te denken uit jouw programma.

Binnen ons studiegebied verruim je je blik op de wereld. We voorzien een uitgebreid aanbod aan mogelijkheden voor zowel studenten als docenten. Het leren van talen, omgaan met verschillende culturen, duurzaam leven en een wereldblik op onderwijs zitten ingebed in elk jaar van de opleiding. We werken internationaal, met groepsmobiliteiten in Europa, stages op heel wat continenten en korte samenwerkingsprogramma’s met buitenlandse universiteiten. Daarnaast zorgen we ook voor [email protected], door het uitnodigen van gastprofessoren en het organiseren van een internationale week.

globe

Ontdek de wereld tijdens je studie!

Lesinhoud
Onderwijsvak bewegingsrecreatie

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

Bij de start van je opleiding kies je twee onderwijsvakken waarin je vooral lesbevoegdheid wil krijgen. Tijdens de opleiding worden de onderwijsvakken inhoudelijk uitgediept en train je je onderwijscompetenties. In het eerste jaar krijg je inzicht in het creëren van een uitdagende leeromgeving voor alle leerlingen en in de ontwikkeling van de leerlingen in je klas. In het tweede jaar besteden we nog meer aandacht aan de diversiteit van leerlingen (multiculturaliteit, leerproblemen, kansarmoede) en hoe daar op een goede manier mee omgaan. In het laatste jaar krijg je de kans om je eigen talenten verder uit te bouwen met keuzetrajecten.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste, tweede en derde fase van je opleiding. 

Lessentabellen lerarenopleiding secundair onderwijs LO-BR 2021-2022.pdf

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie bewegingsrecreatie?
Verder studeren

Verder studeren

Je kan aan je onderwijsvakken altijd extra expertise toevoegen door nog een onderwijsvak toe te voegen aan je diploma. Binnen het studiegebied onderwijs zijn er ook heel wat specialisatiemogelijkheden:

aan de slag

Aan de slag

  • Personal trainer
  • Begeleiden en coachen sporters
  • Fitness instructeur voor groepslessen
  • Trainer-coach in je favoriete sport
  • Pedagogisch geschoolde begeleider in de sportieve vrijetijdssector