restaurant

onderwijsvak bedrijfsorganisatie

Educatieve bachelor in het secundair onderwijs, onderwijsvak bedrijfsorganisatie aan VIVES Zuid

Breng jongeren tussen 12 en 18 jaar alles bij over de boeiende wereld van het ondernemen: verkooptechnieken, marketing, bedrijfsmanagement, logistiek…

Waar kan ik dit volgen?
Leerkracht bedrijfsorganisatie worden
studenten samen

Zoek jij een opleiding die je volop met de praktijk doet kennismaken? En één waarmee je niet alleen in het onderwijs maar ook in de bedrijfswereld aan de slag kan? Dan is de lerarenopleiding bedrijfsorganisatie voor jou ongetwijfeld de juiste keuze!

Maak kennis met de vele aspecten van het bedrijfsleven: boekhouding, administratie, verkoop, marketing, logistiek en de klantendienst. Leer hoe je communicatie- en IT-vaardigheden kan inzetten om een organisatie efficiënt te laten verlopen. De economische actualiteit is een terugkerend thema in je opleiding. En duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Onderwijsvak bedrijfsorganisatie studeren

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Wat leer ik in deze opleiding?

Binnen het onderwijsvak bedrijfsorganisatie maak je kennis met de vele aspecten van het bedrijfsleven: boekhouding, administratie, verkoop, marketing, logistiek en de klantendienst. Je leert er de communicatie- en IT-vaardigheden om een organisatie efficiënt en geautomatiseerd te laten verlopen. Je komt er te weten welke invloed de economische actualiteit heeft op het bedrijfsleven, zoals de brexit, de privacywetgeving en consumentenbescherming. En je denkt er na over duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

De lerarenopleiding bedrijfsorganisatie is bovendien een opleiding die op de praktijk is gericht. Daarin komt ook ondernemerschap volop aan bod. Zo nemen we de financiële gezondheid van enkele bedrijven in de streek onder de loep. En we stellen zelf een businessplan op voor een nieuw bedrijf. Je krijgt de kans om dat bedrijfje ook echt uit de grond te stampen, op kleine schaal weliswaar. Alle lessen gaan door in een praktijklokaal dat eruit ziet als een echt kantoor. Zo leer je levensecht.

Zo integreren we de praktijk nog meer in de opleiding:

  • we gaan nu en dan op bedrijfsbezoek
  • we nodigen ondernemers en gastsprekers uit de bedrijfswereld uit
  • je krijgt de kans om een bedrijfsstage te doen

Tijdens de hele opleiding verwerf je uiteraard de nodige (vak)didactische vaardigheden. Zo word je een boeiende en inspirerende leraar bedrijfsorganisatie. Jouw leerlingen zullen jongeren zijn die in het hervormde secundair onderwijs een richting kiezen uit het studiegebied economie en organisatie.

Belangrijk om te weten: om de lerarenopleiding bedrijfsorganisatie te starten, is voorkennis geen absolute must. Het geeft je een zeker comfort maar vooral je motivatie is belangrijk. Samen met interesse en inzet brengt je dat al heel ver.

Campus Torhout

Hoelang doe ik over deze opleiding?

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding. In principe kun je die in een cyclus van zes semesters of drie academiejaren volgen. Het programma omvat 180 studiepunten. Het bestaat uit vakken en opleidingsonderdelen waarvoor je credits moet behalen.

Als student stel je een individueel studieprogramma (ISP) samen. Je houdt daarbij rekening met de voorwaarden van de opleiding.

De meeste studenten starten in het standaardprogramma van het eerste academiejaar. Dat bestaat uit 60 studiepunten. Als je niet slaagt voor bepaalde vakken en opleidingsonderdelen, pas je daarna in samenspraak met de studietrajectbegeleider je individueel studieprogramma aan.

Indien je in een eerdere opleiding credits of een diploma behaalde, bekijken we samen of je eventuele vrijstellingen kan krijgen zo kan jouw traject eventueel verkort worden.

Studeren in het buitenland

Hou jij van een internationale uitdaging? Wij vinden het in elk geval belangrijk om jou de kans te geven internationale ervaringen op te doen en zo je kijk op de beroepspraktijk te verruimen. Wil je een geëngageerde wereldburger worden, dan is internationalisering niet meer weg te denken uit jouw programma.

Binnen ons studiegebied verruim je je blik op de wereld. We voorzien een uitgebreid aanbod aan mogelijkheden voor zowel studenten als docenten. Het leren van talen, omgaan met verschillende culturen, duurzaam leven en een wereldblik op onderwijs zitten ingebed in elk jaar van de opleiding. We werken internationaal, met groepsmobiliteiten in Europa, stages op heel wat continenten en korte samenwerkingsprogramma’s met buitenlandse universiteiten. Daarnaast zorgen we ook voor internationalisation@home, door het uitnodigen van gastprofessoren en het organiseren van een internationale week.

globe

Ontdek de wereld tijdens je studie!

Lesinhoud
Leerlingen secundair onderwijs

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

Bij de start van je opleiding kies je twee onderwijsvakken waarin je vooral lesbevoegdheid wil krijgen. Tijdens de opleiding worden de onderwijsvakken inhoudelijk uitgediept en train je je onderwijscompetenties. In het eerste jaar krijg je inzicht in het creëren van een uitdagende leeromgeving voor alle leerlingen en in de ontwikkeling van de leerlingen in je klas. In het tweede jaar besteden we nog meer aandacht aan de diversiteit van leerlingen (multiculturaliteit, leerproblemen, kansarmoede) en hoe daar op een goede manier mee omgaan. In het laatste jaar krijg je de kans om je eigen talenten verder uit te bouwen met keuzetrajecten.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste, tweede en derde fase van je opleiding. Via deze link kan je (bovenaan links) ook het uurrooster van onze huidige studenten opvragen.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Wat na je studie voor leerkracht bedrijfsorganisatie?
Verder studeren

Verder studeren

Je kan aan je onderwijsvakken altijd extra expertise toevoegen door nog een onderwijsvak toe te voegen aan je diploma. Binnen het studiegebied onderwijs zijn er ook heel wat specialisatiemogelijkheden:

aan de slag

Aan de slag

Als je een lerarenopleiding volgt, wil je natuurlijk graag in het onderwijs aan de slag. Toch zijn er ook buiten het onderwijs heel wat sectoren en functies waar medewerkers met een onderwijsopleiding aan de slag gaan. En omdat je heel wat communicatieve vaardigheden meekrijgt, kun je ook in meer commerciële functies terecht.