Leraar

microdegree krachtig leraarschap via afstandsonderwijs

Microdegree krachtig leraarschap via afstandsonderwijs
Micro Degree krachtig leraarschap aan VIVES Zuid

Verwerf extra expertise in zorg in de klas en op school of innovatie in de klas of op school in een kortdurende opleiding. 

Verdiep je in een specifiek onderwijsthema
VIVES studenten

Binnen de microdegree krachtig leraarschap verdiep je je in een actueel onderwijsthema.

Leerkrachten worden de dag van vandaag extra uitgedaagd op vlak van klasmanagement. Vragen zoals: hoe ga je om met een steeds meer diverse klas en hoe ga je om met leerlingen met moeilijk hanteerbaar gedrag, worden behandeld in deze opleiding. Ook de schoolcontext wordt uitgedaagd om te innoveren omwille van de modernisering van het onderwijs en aan kwaliteitszorg te doen. 

 

Deze twee actuele noden vertalen zich in twee keuzepakketten. Binnen deze micro degree verdiep je je dus in jouw interessegebied! Het eerste keuzepakket is: zorgzaam in de klas en op school. Het tweede keuzepakket is: innovatief aan de slag in de klas en op school. Deze opleiding is er voor alle leerkrachten in het gewoon en buitengewoon basis- en secundair onderwijs. 

Micro degree krachtig leraarschap studeren

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Heb je een vraag?

Wat zijn de troeven van deze opleiding?

Deze micro degree is een opleiding in afstandsonderwijs. Je kan dus zelf plannen wanneer je welk opleidingsonderdeel volgt en de opdracht(en) of het examen aflegt. De opleiding past dus zeker in jouw werk- en leefsituatie. Daarnaast vormt de opleiding een opstapje naar één van onze banaba’s d.m.v. vrijstellingen. Door het volgen van deze opleiding verwerf je extra expertise om nieuwe verantwoordelijkheden op te nemen binnen de school, bijvoorbeeld binnen de zorgwerking of binnen het beleid rond kwaliteitszorg. We bieden kaders aan, maar blijven dicht bij de praktijk. Het geeft je nieuwe kansen en een nieuw loopbaanperspectief. 

Voordelen van deze opleiding: 

 • afstandsonderwijs die je zelf kan inplannen 
 • opstap naar een banaba d.m.v. vrijstellingen 
 • verwerven van diepgaande expertise in één of meerdere onderwijsthema’s in een praktijkgerichte opleiding
 • loopbaanperspectief voor leraren 
Studenten lerarenopleiding VIVES

Wat leer ik in deze opleiding?

De micro degree is opgebouwd uit een gemeenschappelijk opleidingsonderdeel en een keuzepakket. In totaal zal de opleiding bestaan uit 11 of 12 studiepunten.

Het gemeenschappelijk opleidingsonderdeel zoomt in op het handelingsgericht werken en de handelingsgerichte diagnostiek vertrekkende vanuit de brede onderwijsnoden van leerlingen: cognitieve onderwijsnoden (lezen, wiskunde, spelling), psychomotorische onderwijsnoden, sociaal-affectief-dynamische onderwijsnoden en gedrags- en werkhoudingsmoeilijkheden. Dit opleidingsonderdeel gaat in op de kern van onderwijs: de leer- en ontwikkelingsprocessen van leerlingen.

Leraar

Naast dit gemeenschappelijke opleidingsonderdeel, kiest je bijkomend twee opleidingsonderdelen uit het keuzepakket. Er zijn twee thematische lijnen: zorgzaam in de klas/ op school en innovatief aan de slag in de klas/ op school. Je kan dus specifieke kennis vergaren over zorgvragen en manieren om hierop te anticiperen of je kan je verdiepen in het begeleiden van ontwikkelingsprocessen en het realiseren van pedagogische en didactische vernieuwingen. Indien je dit wenst, kan je er ook voor kiezen om één opleidingsonderdeel uit beide onderwijsthema’s op te nemen.

Lesinhoud
Onderwijs in Zuid-Amerika

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Op afstand werk je zelfstandig aan de hand van begeleide zelfstudie. Naast handboeken en cursussen helpt het digitale leerplatform Toledo je met oefeningen, ondersteunend beeldmateriaal of proefexamens om de cursussen zelfstandig door te nemen. 

Vakken en inhouden

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Bekijk hieronder een beknopt overzicht.

Vakken en inhouden

Hier vind je een overzicht van de opleidingsonderdelen van deze opleiding. 

Gemeenschappelijk opleidingsonderdeel

 • Planmatig en handelingsgericht werken (6SP)

Thematische lijn 1: Zorgzaam in de klas en op school

 • Omgaan met moeilijk hanteerbaar gedrag (4SP)
 • Leerlingen met ASS begeleiden (4SP)
 • Leerprocessen en executieve functies ondersteunen (4SP) 
 • Kleuters en zorgverbreding (3SP)
 • Scharniermomenten in de schoolloopbaan (overgang secundair onderwijs) (3SP)

Thematische lijn 2: Innovatief aan de slag in de klas en op school

 • Innovatie & kwaliteitszorg (4SP) 
 • Onderwijskundige inzichten (3SP)
 • Coaching en management (4SP)

Leren zonder lessen

Je staat er niet alleen voor. De docenten helpen je graag op afstand.

Leren zonder lessen

De docenten helpen je mee op weg. Het aangepast studiemateriaal, de studiewijzer en de Toledocursus zullen je zeker een heel eind verder helpen. Heb je nog bijkomende vragen of zijn er zaken nog niet helemaal duidelijk, dan kan je steeds bij de docent van het betreffende opleidingsonderdeel terecht. E-mail vervangt grotendeels het dagdagelijks contact tussen student en docent. Maar er zijn ook andere mogelijkheden: voor bepaalde opleidingsonderdelen gebruikt de docent filmpjes of zijn er soms elektronische klassen. Studenten volgen dan van om het even waar les via het internet. Je kan dan eveneens vragen stellen. 

Studiemateriaal

Op afstand werk je zelfstandig aan de hand van begeleide zelfstudie. Naast handboeken en cursussen helpt het digitale leerplatform Toledo je met oefeningen, ondersteunend beeldmateriaal of proefexamens om de cursussen zelfstandig door te nemen. 

Wat na je studie micro degree krachtig leraarschap?
Studenten

Verder studeren

Na het behalen van deze micro degree kan je het traject verderzetten door ofwel te verdiepen in een ander onderwijsthema binnen de micro degree ofwel door de bijhorende bachelor-na-bachelor verder te doorlopen. Je verwerft hierbij vrijstellingen op basis van jouw micro degree. De volgende bachelor-na-bachelor opleidingen komen in aanmerking:

Leerlingen

Aan de slag

Met deze Micro Degree ben jij leraar met bijkomende expertise in een onderwijsthema. Oefen een klasoverstijgende functie uit binnen de school zoals:

 • Schoolontwikkelaar
 • Zorgleraar
 • Zorgcoördinator
 • Leerlingenbegeleider
 • Beleidsondersteuner of -medewerker
 • Algemeen of pedagogisch coördinator
 • ...