Leraar

Micro Degree krachtig leraarschap via afstandsonderwijs
Micro Degree krachtig leraarschap via afstands-onderwijs

Micro Degree krachtig leraarschap aan VIVES Zuid

Je hebt al een bachelordiploma en werkt in het onderwijs, maar wil je graag verder verdiepen in een aantal specifieke thema's? Dan is deze micro degree iets voor jou!

Verdiep je in een specifiek onderwijsthema
VIVES studenten

De onderwijswereld staat nooit stil en de klaspraktijk is voortdurend in verandering. Zo is de leerlingengroep diverser en stelt de maatschappij steeds hogere verwachtingen aan scholen. Anders dan vroeger wordt er een ruimere expertise van leerkrachten en het lerarenteam verwacht. 

Deze micro degree biedt een kortdurende opleiding voor alle leraren die tewerkgesteld zijn in het gewoon en buitengewoon basis- en secundair onderwijs. Je kan je verdiepen in verschillende thema's, zoals zorgzaam in de klas en op school en innovatief aan de slag in de klas en op school. De micro degree wordt georganiseerd op afstand en kan los van tijd en ruimte gevolgd worden, ze past dus zeker in jouw schema.

 

Micro degree krachtig leraarschap studeren

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Heb je een vraag?

Wat zijn de troeven van deze opleiding?

Je verzamelt in deze micro degree heel wat handvaten om nieuwe verantwoordelijkheden op te nemen binnen de school, zoals: het coördineren van de zorgwerking en het zorgbeleid op school, het ondersteunen en begeleiden van startende leraren en het implementeren van specifieke onderwijsinnovaties. Deze kortdurende opleiding is een eerste stap in het verwerven van nieuwe kennis en vaardigheden relevant voor deze klasoverstijgende functies.

De voordelen van deze opleiding:

 • Verwerven van diepgaande expertise over één of meerdere onderwijsthema’s
 • Bijdragen tot kwaliteitsvol onderwijs op school
 • Loopbaanperspectief voor leraren
 • Opstap naar een banaba d.m.v. vrijstellingen op basis van deze micro degree
Studenten lerarenopleiding VIVES

Wat leer ik in deze opleiding?

De micro degree is opgebouwd uit een gemeenschappelijk opleidingsonderdeel en een keuzepakket. In totaal zal de opleiding bestaan uit 11 of 12 studiepunten.

Het gemeenschappelijk opleidingsonderdeel zoomt in op het handelingsgericht werken en de handelingsgerichte diagnostiek vertrekkende vanuit de brede onderwijsnoden van leerlingen: cognitieve onderwijsnoden (lezen, wiskunde, spelling), psychomotorische onderwijsnoden, sociaal-affectief-dynamische onderwijsnoden en gedrags- en werkhoudingsmoeilijkheden. Dit opleidingsonderdeel gaat in op de kern van onderwijs: de leer- en ontwikkelingsprocessen van leerlingen.

Leraar

Naast dit gemeenschappelijke opleidingsonderdeel, kiest je bijkomend twee opleidingsonderdelen uit het keuzepakket. Er zijn twee thematische lijnen: zorgzaam in de klas/ op school en innovatief aan de slag in de klas/ op school. Je kan dus specifieke kennis vergaren over zorgvragen en manieren om hierop te anticiperen of je kan je verdiepen in het begeleiden van ontwikkelingsprocessen en het realiseren van pedagogische en didactische vernieuwingen. Indien je dit wenst, kan je er ook voor kiezen om één opleidingsonderdeel uit beide onderwijsthema’s op te nemen.

Lesinhoud

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Op afstand werk je zelfstandig aan de hand van begeleide zelfstudie. Naast handboeken en cursussen helpt het digitale leerplatform Toledo je met oefeningen, ondersteunend beeldmateriaal of proefexamens om de cursussen zelfstandig door te nemen. 

Vakken en inhouden

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Bekijk hieronder een beknopt overzicht.

Vakken en inhouden

Hier vind je een overzicht van de opleidingsonderdelen van deze opleiding. 

Gemeenschappelijk opleidingsonderdeel

 • Handelingsgericht werken (4SP)

Thematische lijn 1: Zorgzaam in de klas en op school

 • Omgaan met moeilijk hanteerbaar gedrag (4SP)
 • Leerprocessen en executieve functies ondersteunen (4SP) 

Thematische lijn 2: Innovatief aan de slag in de klas en op school

 • Innovatie & kwaliteitszorg (4SP) 
 • Onderwijskundige inzichten (3SP)

Leren zonder lessen

Je staat er niet alleen voor. De docenten helpen je graag op afstand.

Leren zonder lessen

De docenten helpen je mee op weg. Het aangepast studiemateriaal, de studiewijzer en de Toledocursus zullen je zeker een heel eind verder helpen. Heb je nog bijkomende vragen of zijn er zaken nog niet helemaal duidelijk, dan kan je steeds bij de docent van het betreffende opleidingsonderdeel terecht. E-mail vervangt grotendeels het dagdagelijks contact tussen student en docent. Maar er zijn ook andere mogelijkheden: voor bepaalde opleidingsonderdelen gebruikt de docent filmpjes of zijn er soms elektronische klassen. Studenten volgen dan van om het even waar les via het internet. Je kan dan eveneens vragen stellen. 

Studiemateriaal

Op afstand werk je zelfstandig aan de hand van begeleide zelfstudie. Naast handboeken en cursussen helpt het digitale leerplatform Toledo je met oefeningen, ondersteunend beeldmateriaal of proefexamens om de cursussen zelfstandig door te nemen. 

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie micro degree krachtig leraarschap?

Verder studeren

Na het behalen van deze micro degree kan je het traject verderzetten door ofwel te verdiepen in een ander onderwijsthema binnen de micro degree ofwel door de bijhorende bachelor-na-bachelor verder te doorlopen. Je verwerft hierbij vrijstellingen op basis van jouw micro degree. De volgende bachelor-na-bachelor opleidingen komen in aanmerking:

Leerlingen

Aan de slag

Met deze Micro Degree ben jij leraar met bijkomende expertise in een onderwijsthema. Oefen een klasoverstijgende functie uit binnen de school zoals:

 • Schoolontwikkelaar
 • Zorgleraar
 • Zorgcoördinator
 • Leerlingenbegeleider
 • Beleidsondersteuner of -medewerker
 • Algemeen of pedagogisch coördinator
 • ...