Lager onderwijs weerstation

lager onderwijs

Educatieve bachelor in het lager onderwijs aan VIVES Noord en VIVES Zuid

Nieuwe start - infomoment heroriënteerders

ma. 7 febr. (18-20u.)

Bezoek onze virtuele stand
Chat live met een docent
Blijf op de hoogte
Bekijk jouw brochure

Leerkracht zijn in het lager onderwijs is een fijne job. Je begeleidt kinderen tussen 6 en 12 jaar in hun zoektocht in het leven en het leren. Leraren leggen de belangrijke bouwstenen om kinderen te laten ontwikkelen tot zelfstandige en evenwichtige jonge mensen

Ook op afstand

Je kunt dit diploma ook van thuis uit behalen, vrij van tijd en ruimte.

Onderwijzer in het lager onderwijs worden

Heb je veel zin om kinderen uit het lager onderwijs als leerkracht een fantastische tijd te bezorgen? Heb je een brede interesse en zit lesgeven in je bloed?

Wil je je steentje bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen in de basisschool en zo het verschil helpen maken? Dan is een educatieve bachelor in het lager onderwijs ongetwijfeld iets voor jou.

Lager onderwijs studeren

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

Onderwijstaal

Wat leer ik in deze opleiding?

In de opleiding tot onderwijzer word je als het ware ondergedompeld in de tien basiscompetenties van de leraar. Je leert met andere woorden alles wat men verwacht van een ervaren leerkracht. Theorie en praktijk komen geïntegreerd aan bod om je de competenties aan te brengen die je nodig hebt om te functioneren als leerkracht in de basisschool.

Verplichte instaptoets

In Vlaanderen moet iedere toekomstige leerkracht een verplichte instaptoets afleggen om de lerarenopleiding te kunnen starten. Meer informatie hierover lees je op onze instaptoetspagina.

studenten in klas

Hoelang doe ik over deze opleiding?

De opleiding duurt, in het modeltraject van 180 studiepunten, drie academiejaren. Uiteraard kunnen bepaalde uitzonderingen gemaakt worden, waardoor de opleiding over een langere tijd gespreid kan worden. Deze alternatieve trajecten worden besproken met de studenttrajectbegeleider van elke opleiding.

Ga ik tijdens de opleiding op stage?

Zeker! Onze opleiding tot onderwijzer is praktijkgericht. Stage vormt dan ook de kern van je opleiding. Uiteraard gebeurt dit allemaal onder begeleiding en coaching van de Hogeschool. Doorheen de stageperiodes ga je van observatie naar zelfstandig lesgeven.

Elk jaar wordt de stage iets uitgebreider waardoor je constant uitgedaagd wordt om aan de slag te gaan met verschillende groepen leerlingen. Vanaf de tweede fase worden de stages langer en verbreden we je expertise naar alle leeftijden van het lager onderwijs.

weerstation

Kan ik deze opleiding ook studeren als werkzoekende?

Jazeker, leraar lager onderwijs is een knelpuntberoep. Dankzij een samenwerking tussen de VDAB en VIVES kun je deze opleiding kosteloos volgen. Je start deze opleiding samen met de reguliere studenten in dagonderwijs en volgt het programma voltijds. Je hoeft geen inschrijvingsgeld te betalen. Heb je hierin interesse, ga dan langs bij de VDAB, schrijf je in via de VDAB-website.

campus Torhout

Kan ik deze opleiding combineren met een baan?

Combineer je je studies met een baan? Goed nieuws, want er zijn verschillende manieren waarop je hierbij steun kunt krijgen van de Vlaamse Overheid. Er zijn drie opleidingsincentives waarmee de Vlaamse overheid werknemers die werk en studies combineren een duwtje in de rug wil geven. Concreet gaat het om het Vlaams Opleidingsverlof (voorheen: educatief verlof), het Vlaams Opleidingskrediet en opleidingscheques.

Om te weten of je in aanmerking komt voor deze incentives moet je nakijken of je als werknemer voldoet aan de voorwaarden. Alle voorwaarden vind je op de pagina van de Vlaamse opleidingsincentives en of de opleiding die je volgt voldoet aan de voorwaarden. De opleidingen die recht geven op de Vlaamse opleidingsincentives vind je in de Opleidingsdatabank.

Studeren in het buitenland

Internationale ervaringen vinden we binnen onze opleiding erg belangrijk. Je ondervindingen in het buitenland zullen je visie op de beroepspraktijk verbreden en zorgen ervoor dat je een geëngageerde wereldburger wordt. Wij bieden je dan ook de kans om te studeren of stage te lopen in het buitenland. We zorgen er ook voor dat er geregeld buitenlandse docenten over hun ervaringen en expertises komen vertellen.

Zo krijg je in VIVES Brugge Xaverianenstraat o.a. in de internationale week les van docenten uit het buitenland en gaan we met alle tweedejaarsstudenten op studiereis naar Wallonië, Nederland of Zweden. Je kunt er ook voor kiezen om in je afstudeerfase 3 of 5 maanden in het buitenland te studeren via de keuzetrajecten Erasmus of ontwikkelingssamenwerking. Een andere mogelijkheid om in contact te komen met buitenlandse studenten is om aan VIVES de International class te volgen.

globe

Ontdek de wereld tijdens je studie!

Studeer in Brugge, Kortrijk of Torhout

De inhoud van de opleidingen is op de drie campussen dezelfde. De insteek is soms wel veranderlijk. De verschillen lees je hieronder.

VIVES Brugge

Brugge

 • innovatief en centraal gelegen  ​​

 • samen studeren met verschillende opleidingen: echt campusgevoel​​

 • 3 aula's met opnameapparatuur​​

 • multi-inzetbare lokalen en labo's ​​

 • opnamestudio en spellenlab​​

 • diverse werk- en ontspanningsruimtes, binnen en buiten​​

 • restaurant en broodjeshoek​​

VIVES Kortrijk onderwijs

Kortrijk

 • splinternieuwe campus ​

 • een aula met opnameapparatuur​

 • multi-inzetbare (klas)lokalen​

 • 2 “classrooms of the future” met de innovatieve onderwijstechnologie van Barco. ​

 • outdooreducation in de educatieve (moes)tuin​

 • open werkruimtes, coteachingslokalen, cosy corners... en zoveel meer!

 • studentenrestaurant op de campus

VIVES Torhout

Torhout

 • since 1838 een pure lerarenopleiding​

 • aula met opnameapparatuur​

 • multi-inzetbare (klas)lokalen​

 • collaboration room​

 • aangepaste praktijklokalen en labo's​

 • opnamestudio en muzieklokaal​

 • maximaal uitgeruste sportzaal​

 • fitness- en dansstudio​

 • broodjeshoek en studentencafé in de campus​

LD
 Quote signs

Als ik een kind iets kan leren dat het ’s ochtends nog niet wist, dan is mijn missie voor die dag geslaagd. En de reputatie van leerkrachten? Laat ze maar zeggen, ik weet hoe het echt zit.

Lesinhoud
studenten leraar lager onderwijs

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

Je verdiept je van bij de start in de pedagogische vakken en in de vakken van de lagere school. Je leert hoe je lessen uitwerkt en een rijk klasmilieu creëert. De theorie en de praktijk zijn sterk op elkaar afgestemd. Tijdens het laatste semester kleur je je eigen leerweg in met keuzetrajecten zoals intercontinentale stage of Erasmus, onderwijs aan anderstalige nieuwkomers, immersie, voortraject secundair onderwijs, kleuteronderwijs, onderwijskunde.

Hier vind je de ECTS-fiche voor campus Brugge, Kortrijk en Torhout. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Download hier de lessentabel (Brugge, Kortrijk en Torhout) met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste, tweede en derde fase van je opleiding.

Hier vind je een overzicht van het opleidingsprogramma:

lageronderwijs_brugge.pdf

lageronderwijs_kortrijk.pdf

lageronderwijs_torhout.pdf

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Hoeveel kost mijn studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met mijn studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie lager onderwijs?
studenten trekken aan touw

Verder studeren

Indien je de studiemicrobe nu echt te pakken hebt, kun je na het behalen van het diploma lager onderwijs aan VIVES steeds starten met volgende opleidingen:

Buiten de hogeschool kun je masters halen in o.a. onderwijskunde, educatieve wetenschappen of pedagogie (na een schakelprogramma).

aan de slag

Aan de slag

Buiten het onderwijs zijn er heel wat sectoren waar medewerkers met een onderwijsdiploma aan de slag kunnen. In musea, kinderopvangdiensten, nascholingsprojecten, vormingswerk of culturele centra worden vaak vacatures uitgeschreven waar een diploma onderwijs voor gevraagd wordt. Wil je eerder een commerciële functie uitoefenen? Dan heb je alvast een basis in communicatieve vaardigheden die steeds geapprecieerd wordt!