Kleuteronderwijs kleuterklas

kleuteronderwijs via werkplekleren

Educatieve bachelor in het kleuteronderwijs via werkplekleren aan VIVES Zuid

Wil jij samen met kinderen op pad om spelenderwijs de wereld te ontdekken? Zit de passie om kleuterjuf of – meester te worden al van kinds af aan in jou? Ben je liefst praktijkgericht bezig en ga je graag zo vlug mogelijk aan de slag in een school? Dan is een educatieve bachelor in het kleuteronderwijs via werkplekleren echt jouw ding!

Waar kan ik dit volgen?
Leerkracht kleuteronderwijs worden
kleuterjuf aan het werk

Bij werkplekleren - uniek in Vlaanderen - sta je met beide benen in de praktijk. Twee dagen per week ben je in een basisschool aanwezig. Je komt terecht in een klas waar je geleidelijk de taak van de leerkracht overneemt. Naast 'kijken' wordt verwacht dat je 'meehelpt' en uiteindelijk ook zelf 'doet'. Zo leer je geleidelijk aan de knepen van het vak.

Daarnaast krijg je twee dagen les op de campus in Kortrijk, waarin je alle kennis en vaardigheden opdoet die verwacht worden van een leerkracht. Er is ook één dag per week voorzien voor zelfstudie: opdrachten maken, oefenmomenten voorbereiden en cursussen bijwerken, kun je dan inplannen.

Alle werkplekscholen bevinden zich in de provincies West- en Oost-Vlaanderen.

kleuteronderwijs via werkplekleren studeren

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Heb je een vraag?

Wat leer ik in deze opleiding?

Je grenzen verleggen, is leren vanuit de praktijk. Naast de twee dagen die je doorbrengt op de werkplekschool, loop je ook regelmatig stage. Tijdens de start van je opleiding gaan we samen op een praktijkgerichte verkenning van de kleuterklas. Tijdens die verkenning ga je op observatie, maar werk je ook een aantal activiteiten uit, zodat je meteen kan proeven van het echte werk.

Vervolgens worden de didactische principes van elk vak uit de doeken gedaan. Hierbij leert hoe je een thema voor kleuters kan uitwerken en een uitdagende leeromgeving kan bouwen in je eigen klas.

In het laatste jaar werken we modulair. Er staan drie modules op het programma die afgesloten worden met een teamstage. Hierbij neem je samen met je medestudenten de praktijk in een kleuterschool gedurende drie weken over. In het laatste semester van je opleiding krijg je zelf de keuze om je te specialiseren in een afstudeermodule van jouw keuze.

Verplichte instaptoets

In Vlaanderen moet iedere toekomstige leerkracht een verplichte instaptoets afleggen om de lerarenopleiding te kunnen starten. Meer informatie hierover lees je op onze instaptoetspagina.

Campus Kortrijk studenten onderwijs

Hoelang doe ik over deze opleiding?

De opleiding duurt, in het modeltraject van 180 studiepunten, drie academiejaren. Uiteraard kunnen bepaalde uitzonderingen gemaakt worden, waardoor de opleiding over een langere tijd gespreid kan worden. Deze alternatieve trajecten worden besproken met de studie- en trajectbegeleider van elke opleiding.

Kleuteronderwijs via werkplekleren kleuter

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

Zeker! Onze opleiding tot kleuteronderwijzer is praktijkgericht. Stage vormt dan ook de kern van je opleiding. Uiteraard gebeurt dit allemaal onder begeleiding van de Hogeschool. Doorheen de stageperiodes ga je van observatie naar zelfstandig lesgeven.

In de route werkplekleren zijn theorie en praktijk nauw verweven met elkaar. Je leert de principes op de hogeschool (maandag en vrijdag) en leert die toepassen in de praktijk op de werkplekschool (dinsdag en donderdag). Elke module wordt afgesloten met een stage.

Kleuters bekijken video in de klas

Kan ik deze opleiding ook studeren als werkzoekende?

Jazeker. Dankzij een samenwerking tussen de VDAB en VIVES kun je deze opleiding kosteloos volgen. Je start deze opleiding samen met de reguliere studenten in dagonderwijs en volgt het programma voltijds. Je hoeft geen inschrijvingsgeld te betalen. Heb je hierin interesse, ga dan langs bij de VDAB, schrijf je in via de VDAB-website.

kleuters krijgen les in het bos

Kan ik deze opleiding combineren met een baan?

Combineer je je studies met een baan? Goed nieuws, want er zijn verschillende manieren waarop je hierbij steun kunt krijgen van de Vlaamse Overheid. Er zijn drie opleidingsincentives waarmee de Vlaamse overheid werknemers die werk en studies combineren een duwtje in de rug wil geven. Concreet gaat het om het Vlaams Opleidingsverlof (voorheen: educatief verlof), het Vlaams Opleidingskrediet en opleidingscheques.

Om te weten of je in aanmerking komt voor deze incentives moet je nakijken of je als werknemer voldoet aan de voorwaarden. Alle voorwaarden vind je op de pagina van de Vlaamse opleidingsincentives en of de opleiding die je volgt voldoet aan de voorwaarden. De opleidingen die recht geven op de Vlaamse opleidingsincentives vind je in de Opleidingsdatabank.

Studeren in het buitenland

Hou jij van een internationale uitdaging? Wij vinden het in elk geval belangrijk om jou de kans te geven internationale ervaringen op te doen en zo je kijk op de beroepspraktijk te verruimen. Wil je een geëngageerde wereldburger worden, dan is internationalisering niet meer weg te denken uit jouw programma.

Binnen ons studiegebied verruim je je blik op de wereld. We voorzien een uitgebreid aanbod aan mogelijkheden voor zowel studenten als docenten. Het leren van talen, omgaan met verschillende culturen, duurzaam leven en een wereldblik op onderwijs zitten ingebed in elk jaar van de opleiding. We werken internationaal, met groepsmobiliteiten in Europa, stages op heel wat continenten en korte samenwerkingsprogramma’s met buitenlandse universiteiten. Daarnaast zorgen we ook voor [email protected], door het uitnodigen van gastprofessoren en het organiseren van een internationale week.

globe

Ontdek de wereld tijdens je studie!

Lesinhoud
kleuters knutselen in klas

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

In de opleiding tot kleuteronderwijzer word je als het ware ondergedompeld in de tien basiscompetenties van de leraar. Je leert met andere woorden alles wat men verwacht van een ervaren leerkracht. Doordat je vanaf de start van de opleiding reeds twee dagen per week in een school staat, doe je heel wat praktijkervaring op.

Hier vind je de ECTS-fiche van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien.

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste, tweede en derde fase van je opleiding. Via deze link kan je (bovenaan links) ook het uurrooster van onze huidige studenten opvragen.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Boeken- en syllabilijsten vind je op de pagina met de Startinformatie van jouw opleiding.

Hoeveel kost mijn studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met mijn studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie kleuteronderwijs via werkplekleren?
Verder studeren

Verder studeren

Zeker! Indien je de studiemicrobe nu echt te pakken hebt, kun je na het behalen van het diploma kleuteronderwijs aan VIVES steeds starten met volgende opleidingen:

Buiten de hogeschool kun je masters halen in o.a. onderwijskunde, educatieve wetenschappen of pedagogie (na een schakelprogramma).

aan de slag

Aan de slag

Vast en zeker in het onderwijs! Maar dat wist je natuurlijk zelf al. Toch zijn er buiten het onderwijs heel wat sectoren waar medewerkers met een onderwijsdiploma aan de slag kunnen. In musea, kinderopvangdiensten, nascholingsprojecten, vormingswerk of culturele centra worden vaak vacatures uitgeschreven waar een diploma onderwijs voor gevraagd wordt. Wil je eerder een commerciële functie uitoefenen? Dan heb je alvast een basis in communicatieve vaardigheden die steeds geapprecieerd wordt!