kleuteronderwijs

kleuteronderwijs

Educatieve bachelor in het kleuteronderwijs aan VIVES Noord en VIVES Zuid

Is het jouw droom om kleuters (2,5 tot 6 jaar) mee te vormen in hun cognitieve en persoonlijke ontwikkeling? Kies dan voor het kleuteronderwijs!

Ook op afstand

Je kunt dit diploma ook van thuis uit behalen, vrij van tijd en ruimte.

Word jij onmisbaar in de kleuterklas?
Juf in kleuterklas

Wil jij samen met kinderen op pad om spelenderwijs de wereld te ontdekken? Zit de passie om kleuterjuf of -meester te worden al van kinds af aan in jou? Of ontdekte je de laatste jaren dat kleuters jou boeien en je met hen graag op stap gaat? Dan is een educatieve bachelor in het kleuteronderwijs zeker en vast iets voor jou!

Wat leer ik in deze opleiding?

In de opleiding tot kleuteronderwijzer word je als het ware ondergedompeld in de tien basiscompetenties van de leraar. Je leert met andere woorden alles wat men verwacht van een ervaren leerkracht.

kleuters knutselen in klas

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt voor het succesvol doorlopen van je opleiding.

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

Vakken en inhoud

Benieuwd welke vakken je zult krijgen tijdens je opleiding? Check hieronder een beknopt overzicht of bekijk de volledige ECTS-fiche.

Vakken en inhoud

In het eerste jaar werken we aan ondersteunende vaardigheden en een muzische grondhouding. Je zet je eerste stappen in de kleuterklas. Stapsgewijs ligt de klemtoon meer op inhoudelijke en didactische expertise: Nederlands, godsdienst, wiskundige initiatie, beeld, muziek, drama, wereldoriëntatie en multimedia. Je leert hoe je een thema voor kleuters kan uitwerken en een uitdagende leeromgeving kan bouwen in de kleuterklas. De band met de praktijk vormt de rode draad in de opleiding. Keuzemodules en de onderzoeksopdracht bieden je de kans om je te verdiepen in persoonlijke interesses. De afstudeermodule bestaat uit een keuzeprogramma: je kan kiezen voor o.a. buitengewoon onderwijs, methodescholen en onderwijskunde.

Hier vind je de volledige ECTS-fiche (campus Brugge of campus Kortrijk) van deze opleiding. ECTS staat voor European Credit Transfer System en is het Europees systeem voor de overdracht en de accumulatie van studiepunten. 1 studiepunt staat gelijk aan 25 tot 30 uur werk.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien. Gemiddeld heb je 20 lesuren per week.

Lessentabel

Download hier de lessentabel met een overzicht van de verschillende opleidingsonderdelen in de eerste, tweede en derde fase van je opleiding. Voor meer gedetailleerde informatie per opleidingsonderdeel, klik op de knop "Ontdek de vakken" en raadpleeg de officiële ECTS-fiches (campus Brugge of campus Kortrijk) van alle vakken.

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je lessenrooster er in het eerste semester uit zou kunnen zien. Omdat niet alle vakken het volledige academiejaar worden gegeven, vind je in de deze voorbeeldtabel uiteraard niet alle opleidingsonderdelen terug. We proberen bij het opmaken van elk lessenrooster springuren zoveel mogelijk te beperken.

Kies jouw campus
VIVES Kortrijk
VIVES Brugge Xaverianenstraat
VIVES Kortrijk
  ma di wo do vr za
08.15 u.
Praktijkdag
 
Kunsteducatie: muziek
Brede kijk 1: leergroep
   
10.30 u.
Praktijkdag
Ontwikkelings-psychologie
Kunsteducatie: oriëntatie
Kunsteducatie: beeld
Taalvaardigheden
 
12.30 u.
Pauze
13.30 u.
Praktijkdag
Brede kijk 1: grote groep
Verkenning kleuteronderwijs
 
Reflectie- en sociale vaardigheden
 
15.45 u.
Praktijkdag
Kinderen in interactie
Kinderen in ontwikkeling
     
VIVES Brugge Xaverianenstraat
  ma di wo do vr za
8.30
Praktijkdag
 
kunsteducatie: muziek
brede kijk 1
   
10.45
Praktijkdag
ontwikkelings-psychologie
kunsteducatie: oriëntatie
Kunsteducatie: beeld
taalvaardigheden
 
13.45
praktijkdag
brede kijk 1
verkenning kleuteronderwijs
 
reflectie- en sociale vaardigheden
 
15.45
Praktijkdag
kinderen in interactie
kinderen in ontwikkeling
     

Studiemateriaal

Dit studiemateriaal kan worden aangeboden in papieren vorm (gedrukte cursusteksten, readers, leer- en werkboeken, naslagwerken) of in elektronische vorm (e-boeken, pdf-documenten, PowerPointpresentaties, online tutorials, audio en video).

Onze elektronische leeromgeving, Toledo, speelt een centrale rol tijdens je opleiding. Je zult er alle informatie over je vakken vinden, cursus- en oefenmateriaal kunnen downloaden en online met je docenten in contact kunnen komen.

studenten in klas

Hoelang doe ik over deze opleiding?

De opleiding duurt, in het modeltraject van 180 studiepunten, drie academiejaren. Uiteraard kunnen bepaalde uitzonderingen gemaakt worden, waardoor de opleiding over een langere tijd gespreid kan worden. Deze alternatieve trajecten worden besproken met de studie- en trajectbegeleider van elke opleiding.

studenten samen

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

Zeker! Onze opleiding tot kleuteronderwijzer is praktijkgericht. Stage vormt dan ook de kern van je opleiding. Uiteraard gebeurt dit allemaal onder begeleiding van de Hogeschool. Doorheen de stageperiodes ga je van observatie naar zelfstandig lesgeven.

Elk jaar wordt de stage iets uitgebreider waardoor je constant uitgedaagd wordt om aan de slag te gaan met verschillende groepen kleuters. Als kers op de taart neem je in het laatste jaar gedurende drie weken met je medestudenten een kleuterschool over.

kleuterklas

Kan ik deze opleiding ook studeren als werkzoekende?

Jazeker, leraar kleuteronderwijs is een knelpuntberoep. Dankzij een samenwerking tussen de VDAB en VIVES kun je deze opleiding kosteloos volgen. Je start deze opleiding samen met de reguliere studenten in dagonderwijs en volgt het programma voltijds. Je hoeft geen inschrijvingsgeld te betalen. Heb je hierin interesse, ga dan langs bij de VDAB, schrijf je in via de VDAB-website.

docent aan tafel

Kan ik deze opleiding combineren met een baan?

Combineer je je studies met een baan? Goed nieuws, want er zijn verschillende manieren waarop je hierbij steun kunt krijgen van de Vlaamse Overheid. Er zijn drie opleidingsincentives waarmee de Vlaamse overheid werknemers die werk en studies combineren een duwtje in de rug wil geven. Concreet gaat het om het Vlaams Opleidingsverlof (voorheen: educatief verlof), het Vlaams Opleidingskrediet en opleidingscheques. Om te weten of je in aanmerking komt voor deze incentives moet je nakijken of je als werknemer voldoet aan de voorwaarden. Alle voorwaarden vind je op de pagina van de Vlaamse opleidingsincentives en of de opleiding die je volgt voldoet aan de voorwaarden. De opleidingen die recht geven op de Vlaamse opleidingsincentives vind je in de Opleidingsdatabank.

kleuters spelen

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

In VIVES kies je een leerroute die het best bij jouw leerstijl en persoonlijke situatie past. Je kan de opleiding volgen via contactonderwijs op de campus in Brugge en de campus in Kortrijk. Je kan er ook voor kiezen om een persoonlijk traject te volgen via afstandsonderwijs. Zo volg je het volledige traject op maat van thuis uit, met uiteraard stage op een kleuterschool. Elk traject is evenwaardig en leidt tot hetzelfde diploma kleuteronderwijs.

De opleiding leraar kleuteronderwijs is een knelpuntberoep en kan je als VDAB-student via contactonderwijs volgen zonder je uitkering te verliezen. 

Heb je al een diploma? Je kan de opleiding in een verkort traject volgen. 

handen op toetsenbord laptop

Starttoets lerarenopleiding

Wil je je graag inschrijven voor de lerarenopleiding voor academiejaar 2023-2024?
Dan ben je verplicht een starttoets voor het vak Nederlands af te leggen.
Zo krijgen we een beter zicht op jouw startniveau.

 • Je schrijft je in voor de starttoets Nederlands.
 • Je legt de test af op een datum naar keuze in één van de campussen van de Vlaamse hogescholen (de data zullen uiterlijk op 15 maart 2023 beschikbaar zijn).
 • Niet geslaagd? Geen nood! Als je het streefcijfer voor Nederlands niet behaalt, kan je toch starten. In dit geval volg je een online remediëringstraject tijdens het eerste jaar.

Meer informatie: Starttoets lerarenopleiding | De Vlaamse Hogescholenraad

Studeren in het buitenland

Ja! Internationale ervaringen vinden we binnen onze opleiding erg belangrijk. Je ondervindingen in het buitenland zullen je visie op de beroepspraktijk verbreden en zorgen ervoor dat je een geëngageerde wereldburger wordt. Wij bieden je dan ook de kans om te studeren of stage te lopen in het buitenland. We zorgen er ook voor dat er geregeld buitenlandse docenten over hun ervaringen en expertises komen vertellen.

Zo krijg je in VIVES Brugge Xaverianenstraat o.a. in de internationale week les van docenten uit het buitenland en gaan we met alle tweedejaarsstudenten op studiereis naar Wallonië, Nederland of Zweden. Je kunt er ook voor kiezen om in je afstudeerfase drie of vijf maanden in het buitenland te studeren via de keuzetrajecten Erasmus of ontwikkelingssamenwerking. Een andere mogelijkheid om in contact te komen met buitenlandse studenten is om aan VIVES de International class te volgen.

globe

Ontdek de wereld tijdens je studie!

Studeer in Brugge of Kortrijk

VIVES Brugge

Brugge

 • innovatief en centraal gelegen  ​​

 • samen studeren met verschillende opleidingen: echt campusgevoel​​

 • 3 aula's met opnameapparatuur​​

 • multi-inzetbare lokalen en labo's ​​

 • opnamestudio en spellenlab​

 • diverse werk- en ontspanningsruimtes, binnen en buiten​​

 • restaurant en broodjeshoek​

VIVES Kortrijk onderwijs

Kortrijk

 • splinternieuwe campus ​

 • een aula met opnameapparatuur​

 • multi-inzetbare (klas)lokalen​

 • 2 “classrooms of the future” met de innovatieve onderwijstechnologie van Barco. ​

 • outdooreducation in de educatieve (moes)tuin​

 • open werkruimtes, coteachingslokalen, cosy corners... en zoveel meer!

LVW
 Quote signs

Van kinds af aan wist ik dat ik iets met kinderen wilde doen. De opleiding voldoet zeker aan mijn verwachtingen, zeker aangezien ik in het begin niet goed wist wat ervan te verwachten. Het meeste dat ik wist, had ik van horen zeggen.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Onze campussen zijn leef- en studeercampussen. Je vindt er alle faciliteiten om je studies te ondersteunen. Niet alleen dit, maar ook het studentenleven kan al op de campus van start gaan. 

Wat na je studie kleuteronderwijs?
Verder studeren

Verder studeren

Indien je de studiemicrobe nu echt te pakken hebt, kun je na het behalen van het diploma kleuteronderwijs aan VIVES steeds starten met volgende opleidingen:

Buiten de hogeschool kun je masters halen in o.a. onderwijskunde, educatieve wetenschappen of pedagogie (na een schakelprogramma).

aan de slag

Aan de slag

Buiten het onderwijs zijn er heel wat sectoren waar medewerkers met een onderwijsdiploma aan de slag kunnen. In musea, kinderopvangdiensten, nascholingsprojecten, vormingswerk of culturele centra worden vaak vacatures uitgeschreven waar een diploma onderwijs voor gevraagd wordt. Wil je eerder een commerciële functie uitoefenen? Dan heb je alvast een basis in communicatieve vaardigheden die steeds geapprecieerd wordt!

In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

Onderwijstaal

Brochures

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.