Kind bij gebouw

erfgoed en onderwijs

Erfgoed en onderwijs i.s.m Odisee Hogeschool aan VIVES Zuid

Hoe combineer je erfgoed met onderwijs? Het is alomtegenwoordig en toch niet meteen evident voor kinderen en jongeren.

Waar kan ik dit volgen?
Integreer erfgoed in het onderwijs
Bord

Na deze opleiding kan je je eigen klaspraktijk verrijken of innovatieve en creatieve erfgoedactiviteiten voor kinderen en jongeren binnen je culturele erfgoedorganisatie op poten zetten.

Deze opleiding richt zich tot leerkrachten kleuter, lager en secundair onderwijs, medewerkers van erfgoedcellen, educatieve medewerkers, museummedewerkers, bibliothecarissen, archivarissen, gidsen en iedereen die geïnteresseerd is in erfgoededucatie.

Erfgoed en onderwijs studeren

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Waar kan ik dit volgen?

Heb je een vraag?

Wat en hoe?

Tijdens de opleiding Erfgoed en Onderwijs dompelen we je onder in de wereld van erfgoededucatie. Droom je ervan om een eigen, hedendaags cultureel-erfgoedproject te ontwikkelen, nieuwe contacten te leggen of een spannende (waarom niet?) samenwerking op touw te zetten? Dan is dit jouw kans!

Deze opleiding stimuleert en ondersteunt je bij de ontwikkeling van een eigen erfgoedproject: hoe?

 • De basics

  In de eerste fase maak je kennis met erfgoed, met het onderwijs en met efgoededucatie. Vanuit deze kaders ijken we naar concrete erfgoedprojecten.
 • Uit de praktijk

  In deze tweede fase krijg je een concrete tool aangereikt om een erfgoedproject uit te werken. Aan de hand van goede paktijkvoorbeelden leer je een project screenen. Je denkt ook na over het onderwerp van je eigen erfgoedproject. Dit project kan je alleen of in groep uitwerken.
 • Jouw project

  In de volgende fase start je met het uitbouwen van je eigen erfgoedproject, je ontvangt hierbij de nodige input en feedback van de docenten en elkaar.

  We gaan op bezoek bij het M-Museum Leuven. Daarnaast bieden we je verschillende inspiratie- en verdiepingssessies aan die aansluiten bij een actueel thema in een diverser wordende samenleving.
 • Showtime

  Tot slot presenteer je je project in groep en krijg je feedback van elkaar en van een aantal erfgoed- en onderwijsexperten.
Les

Wanneer gaat deze vorming door?

De opleiding telt 7 sessies en gaat van start op 25 januari 2024.

Overige lesdata: 30 januari, 8 en 22 februari, 18 april en 22 mei (enkel namiddag) en 13 juni 2024.

Tenzij anders vermeld, telkens van 9.30 tot 16 uur.Heb je interesse, contacteer Elien De Meyere: [email protected] 

Les

Wat kost deze opleiding?

Het inschrijvingsgeld bedraagt € 825. Inbegrepen zijn een drankje per les en bij een volledige lesdag ook een broodje.

VIVES

Docenten

De opleiding is een gezamenlijk initiatief van Odisee Hogeschool en de onderzoekslijn erfgoededucatie van de VIVES Hogeschool, in samenwerking met FARO, Vlaams Steunpunt voor cultureel erfgoed.

Alle info is ook terug te vinden op www.odisee.be/erfgoed.