Kaarsen

attest rooms-katholieke godsdienst via afstandsonderwijs
attest rooms-katholieke godsdienst via afstands-onderwijs

Attest rooms-katholieke godsdienst aan VIVES Zuid

Ben je afgestudeerd als educatieve bachelor kleuteronderwijs of educatieve bachelor lager onderwijs zonder bevoegdheid om rooms-katholieke godsdienst te geven? Wil je ook graag rooms-katholieke godsdienst geven? Wil je jouw studie combineren met een job en/of de zorg voor een gezin? Dan is het behalen van een getuigschrift rooms-katholieke godsdienst via afstandsonderwijs iets voor jou.

Ga voor een attest godsdienstleerkracht
Les

De inhouden verwerk je zelfstandig waar en wanneer je wil. Er zijn geen verplichte lessen. Examens kunnen in het examencentrum op de campus afgelegd worden, maar je kan er ook voor kiezen om een examen-op-afstand af te leggen. Je schrijft in voor één van de vele examenmomenten verspreid over het hele jaar.

Het studiemateriaal wordt schriftelijk en/of digitaal aangeboden. Voor elk opleidingsonderdeel ontvang je een studiewijzer met alle praktische informatie en studietips zodat je doelgericht te werk kunt gaan.

Een attest rooms-katholieke godsdienst behalen

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Aantal studiepunten

Startmomenten

Heb je een vraag?

Hoe ziet het opleidingsprogramma eruit?

Twee opleidingsonderdelen

Om dit attest te behalen leg je twee opleidingsonderdelen af van in totaal 10 studiepunten (250 à 300 studie-uren).

Educatieve bachelor kleuteronderwijs

  • rooms-katholieke godsdienst kennis: 4 studiepunten
  • rooms-katholieke godsdienst didactiek en basisstage: 6 studiepunten

Educatieve bachelor lager onderwijs

  • rooms-katholieke godsdienst kennis: 6 studiepunten
  • rooms-katholieke godsdienst didactiek en basisstage: 4 studiepunten

We gaan ervan uit dat je al een klare kijk hebt op algemene didactische principes (doelgericht werken-werkvormen-lesopbouw-evalueren). Deze opleidingsonderdelen focussen op de specifieke aanpak van lessen rooms-katholieke godsdienst.

Digitaal instapmoment

Je start de opleiding met een digitaal instapmoment. Voor het attest rooms-katholieke godsdienst lager onderwijs zal een volgend digitaal moment plaatsvinden in december/januari. Eerder beginnen is echter ook mogelijk. Contacteer de docent via het contactformulier 'heb je een vraag?'.

Studiegeld

Het studiegeld bedraagt €359. Daarnaast moet je ook de cursus aanschaffen.

Meer info over studiegeld lees je hier.

Een mandaat aanvragen

Wie r.-k. godsdienst wil geven in het basisonderwijs wordt daartoe gemandateerd door de plaatselijke bisschop.
Via de website www.rkg.vlaanderen kan dit mandaat aangevraagd worden. Er zijn drie voorwaarden om het kerkelijk mandaat te verwerven:

(1) de kandidaat is gedoopt of opgenomen in de rooms-katholieke kerk;

(2) de kandidaat beschikt over het diploma dat de nodige competentie garandeert en vereist is voor de betaling van een wedde door de Vlaamse overheid;

(3) de kandidaat engageert zich om het geldende leerplan te volgen.

 

Heb je specifieke vragen i.v.m. het verwerven van het mandaat, dan richt je je best tot de inspecteur-adviseur rooms-katholieke godsdienst van jouw bisdom. Contactgegevens vind je via deze website: https://www.onderwijsinspectie.be/nl/rooms-katholieke-godsdienst

Bord

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Eens je ingeschreven bent, kan je meteen aan de slag.

Je krijgt automatisch toegang tot de digitale leeromgeving Toledo (vanaf de opening van het academiejaar). In deze leeromgeving vind je per opleidingsonderdeel een studiewijzer met de informatie over de evaluatie, studiemateriaal en aanpak.  Ook het digitale leermateriaal vind je hier. Het schriftelijk leermateriaal kan je aankopen via onze webshop.

Je schrijft in voor 1 van de examenmomenten verspreid over het academiejaar. Om het attest in juni te verwerven, moet je tegen eind mei alles afgelegd hebben.

Je kunt steeds bij de docent rooms-katholieke godsdienst terecht met je vragen. Je kunt rekenen op een degelijke individuele begeleiding en feedback bij examens, opdrachten en stages. De onderwijstechnoloog helpt je bij je eerste stappen binnen onze digitale leermogelijkheden. Jij kiest zelf op welke manier en wanneer je graag begeleiding wenst. Dat kan in een persoonlijk gesprek, via e-mail of een digitaal gesprek.

Potlood

Ga ik tijdens deze opleiding ook op stage?

Kleuteronderwijs
Je observeert twee halve dagen en geeft twee activiteiten bij de jongste kleuters en twee activiteiten bij de oudste kleuters.

Lager onderwijs
Je observeert in een klasgroep uit de eerste en derde graad gedurende een halve dag. Je zorgt dat je zeker een les r.-k. godsdienst bijgewoond hebt per klas. Daarna geef je aan beide klasgroepen twee lessen.

Stageschool in jouw buurt
Je kan zelf een school aanspreken om deze stage te doen. Je doet de stage nadat je de didactische opdrachten ingediend hebt. Alle praktische info lees je in de studiewijzer en krijg je tijdens het digitaal startmoment.

Hoeveel kost mijn studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met mijn studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >