Kaarsen

attest rooms-katholieke godsdienst via afstandsonderwijs

attest rooms-katholieke godsdienst via afstandsonderwijs
Attest rooms-katholieke godsdienst aan VIVES Zuid

Je wil rooms-katholieke godsdienst geven in het basisonderwijs? Je hebt een educatieve bachelor kleuteronderwijs of lager onderwijs zonder deze bevoegdheid?  Haal dan een bijkomend attest via afstandsonderwijs.

Afstandsonderwijs
Ga voor een attest godsdienstleerkracht
Les

Deze mogelijkheid wordt aangeboden via afstandsonderwijs. Er zijn geen lessen of contactmomenten. Het schriftelijk examen leg je af in het examencentrum op de campus. Je schrijft in voor één van de vele examenmomenten verspreid over het hele jaar vanaf half oktober tot half juni. Je kan er ook voor kiezen om een examen-op-afstand af te leggen.

Een attest rooms-katholieke godsdienst behalen

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Aantal studiepunten

Startmomenten

Hoe ziet het opleidingsprogramma eruit?

Twee opleidingsonderdelen

Om het attest voor het basisonderwijs te behalen leg je twee opleidingsonderdelen af van in totaal 10 studiepunten (250 à 300 studie-uren).

Educatieve bachelor kleuteronderwijs

  • rooms-katholieke godsdienst kennis: 4 studiepunten
  • rooms-katholieke godsdienst didactiek en basisstage: 6 studiepunten

Educatieve bachelor lager onderwijs

  • rooms-katholieke godsdienst kennis: 6 studiepunten
  • rooms-katholieke godsdienst didactiek en basisstage: 4 studiepunten

We gaan ervan uit dat je al een klare kijk hebt op algemene didactische principes (doelgericht werken-werkvormen-lesopbouw-evalueren). Deze opleidingsonderdelen focussen op de specifieke aanpak van lessen rooms-katholieke godsdienst.

Dit attest is enkel zinvol in combinatie met jouw eerder behaald diploma educatieve bachelor kleuteronderwijs of educatieve bachelor lager onderwijs.

Wanneer

Je kan op elk moment van het academiejaar starten. Om het attest in juni te verwerven, moet je tegen eind mei alles afgelegd hebben.

Studiegeld

Het studiegeld bedraagt €417,10. Daarnaast moet je ook de cursus aanschaffen.

Meer info over studiegeld lees je hier.

Een mandaat aanvragen

Wie r.-k. godsdienst wil geven in het basisonderwijs wordt daartoe gemandateerd door de plaatselijke bisschop.

Via de website www.rkg.vlaanderen kan dit mandaat aangevraagd worden. Er zijn drie voorwaarden om het kerkelijk mandaat te verwerven:

  1. de kandidaat is gedoopt of opgenomen in de rooms-katholieke kerk;
  2. de kandidaat beschikt over het diploma dat de nodige competentie garandeert en vereist is voor de betaling van een wedde door de Vlaamse overheid;
  3. de kandidaat engageert zich om het geldende leerplan te volgen.

Heb je specifieke vragen i.v.m. het verwerven van het mandaat, dan richt je je best tot de inspecteur-adviseur rooms-katholieke godsdienst van jouw bisdom. Contactgegevens vind je via deze website: https://www.onderwijsinspectie.be/nl/rooms-katholieke-godsdienst

Bord

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Eens je ingeschreven bent, kan je aan de slag vanaf de start van het academiejaar waarvoor je inschreef.

Je krijgt automatisch toegang tot de digitale leeromgeving (vanaf de opening van het academiejaar). In deze leeromgeving vind je per opleidingsonderdeel een studiewijzer met de informatie over de evaluatie, studiemateriaal en aanpak.  Ook het digitale leermateriaal vind je hier. Het schriftelijk leermateriaal kan je aankopen via de webshop.

Wil je van start gaan, bekijk dan hier de informatie over het digitale leerplatform. Ga in het leerplatform naar de online-omgevingen van de opleidingsonderdelen op jouw programma.

Potlood

Ga ik tijdens deze opleiding ook op stage?

Kleuteronderwijs

Je observeert twee halve dagen en geeft twee activiteiten bij de jongste kleuters en twee activiteiten bij de oudste kleuters.

Lager onderwijs

Je observeert in een klasgroep uit de eerste en derde graad gedurende een halve dag. Je zorgt dat je zeker een les r.-k. godsdienst bijgewoond hebt per klas. Daarna geef je aan beide klasgroepen twee lessen.

Stageschool in jouw buurt

Je kan zelf een school aanspreken om deze stage te doen. Je doet de stage nadat je de didactische opdrachten ingediend hebt. Alle praktische info lees je in de studiewijzer.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >