Oekraïne ligt VIVES nauw aan het hart, al vele jaren werken we immers samen met partners uit Oekraïne. VIVES organiseert heel wat acties om hen te steunen.

 

De jarenlange samenwerking zorgt voor persoonlijke banden tussen veel docenten hier en in Oekraïne.

Jaarlijks ontvangen we studenten uit Oekraïne en gaan er studenten van ons naar het land voor een studie of een stage. De docentenuitwisselingen waarbij er samen aan het curriculum gebouwd wordt, zijn talrijk.

De samenwerking tussen VIVES en partners uit Oekraïne startte bijna 20 jaar geleden. Vanuit het studiegebied sociaal-agogisch werk, in samenwerking met vzw Oradea, werden jaarlijks docenten uitgewisseld met de Drohobych Ivan Franko State Pedagogical University en konden VIVES studenten hun stage doen bij een social profit organisatie uit de regio.

Ondertussen is deze initiële samenwerking uitgebreid naar een structurele samenwerking binnen de studiegebieden gezondheidszorg en paramedische beroepen, handelswetenschappen en bedrijfskundeonderwijs en uiteraard werd ook de samenwerking met sociaal- agogisch werk versterkt.

In 2019 breidden we de samenwerking uit naar twee andere universiteiten, Khmelnytskyi National University en Prydniprovska State Academy. Samen met deze partners en de Drohobych Ivan Franko State Pedagogical University ontwikkelen we er een bacheloropleiding ergotherapie, een opleiding die nog niet officieel bestond in Oekraïne maar wel broodnodig is. We werken er onder andere samen met lokale non-profit organisaties zoals Caritas en Modrichy, een plaatselijk therapeutisch centrum.

De jarenlange samenwerking zorgt voor persoonlijke banden tussen veel docenten hier en in Oekraïne, ook onze studenten maakten er vrienden. Momenteel studeren er 18 studenten uit Oekraïne aan VIVES.

De meeste van onze partners bevinden zich in het westelijk deel van Oekraïne. Waar we altijd dachten dat het daar veilig was, bleek niets minder waar, ook Lviv, de belangrijkste stad in het Westen werd al getroffen door raketaanvallen. Gelukkig raakten daar geen burgers gewond, wat niet het geval is in de regio van onze partner Prydniprovska State Academy. Deze universiteit bevindt zich eerder in Centraal-Oekraïne, een regio die het zwaar te verduren heeft. De berichten die we van hen krijgen zijn hartverscheurend.

Daarom willen we niet bij de pakken blijven neerzitten.

ukraine

Onze partners

De Drohobych Ivan Franko State University bevindt zich ten zuidwesten van Lviv. Lviv en de omliggende steden worden momenteel overspoeld door vluchtelingen, via deze regio kunnen ze de grens met Polen bereiken.

Onze collega’s ter plaatse hebben allerlei hulpacties opgezet om deze stroom vluchtelingen te helpen. Ze bieden onderdak, voeding maar ook eerste hulp. Vanuit de regio vertrekken ook heel veel soldaten naar de frontzones, hiervoor hebben ze vooral medisch materiaal nodig dat verzameld wordt in de regio.

Vanuit VIVES ondersteunen we die regio, net zoals ook de provincie West-Vlaanderen focust op dat grensgebied. Deze regio is bovendien de enige regio waarvan we zeker weten dat konvooien met hulpgoederen er ter plaatse geraken. We bundelen de krachten en werken samen met onze trouwe partner, Caritas of Sambir-Drohobych, om heel lokaal impact te hebben. 

 
studeren uit Oekraïne

18 Oekraïense studenten op uitwisseling in VIVES

Wat een onvergetelijke erasmus ervaring moest worden, is voor deze studenten een nachtmerrie geworden. De 18 studenten worden door ons opgevangen en krijgen alle nodige  begeleiding. Momenteel bekijken we opvangmogelijkheden om hen ook na hun voorziene terugkeer blijvend te ondersteunen zonder dat ze in financiële moeilijkheden komen.

 
noodhulp

Initiatieven steunen in West-Vlaanderen

We krijgen verschillende vragen van onze lokale partners om hulpgoederen te sturen, het gaat vooral om basis medisch materiaal maar ook warme dekens, slaapzakken, matjes, melkpoeder en pampers zijn er nodig. Uit West-Vlaanderen vertrekken verschillende vrachtwagens en bussen. Vanuit VIVES doen we een warme oproep op de inzamelacties te steunen. 

 

De acties

Heel wat opleidingen en studiegebieden organiseren acties. Dat kan gaan van diverse goedereninzamelingen, een filmavond tot lezingen met achtergrondduiding en getuigenissen... Wil je graag meewerken aan een van deze acties? Neem dan rechtstreeks contact op met de organisator.

revalidatiecentrum

Modrichy, een revalidatiecentrum voor kinderen en volwassenen met een fysieke beperking vangt 100 extra vluchtelingen op

Modrichy is een revalidatiecentrum voor kinderen, jongeren & volwassenen met fysieke problematiek zoals CVA, niet aangeboren hersenletsel, dwarslaesie, rugklachten, heup- en knieprothesen... Naast de aanwezige patiënten voor revalidatie worden daar extra 100 vluchtelingen opgevangen en weeskinderen met cerebral palsy zijn onderweg. Modrichy is partner in het UKROTHE project

 

Jobs voor Oekraïne

De hogeschool VIVES stelt 1 tot 3 onderzoeksopdrachten beschikbaar voor onderzoekers uit Oekraïne. Dit voor een opdracht van 6 tot zelfs 24 maanden. VIVES komt zo tegemoet aan de noden van vele vluchtelingen die actief zijn in het onderwijs en onderzoek. Heel specifiek zijn we op zoek naar onderzoekers met expertise in Data Science, AI, ML, Blockchain etc...  

 
huisje

VIVES voorziet huisvesting voor de 18 Oekraïense studenten

We kunnen de 18 studenten die in ons land verblijven alvast geruststellen dat hun verblijf, indien ze dat zelf willen, kan verlengd worden tot al zeker eind augustus. Normaal loopt hun Erasmus af eind april. STUVO en het Global Engagement Office voorzien naast extra begeleiding ook de continuering in huisvesting en financiële ondersteuning voor basisbehoeften. Ook onderzoeken we de mogelijkheden om hier verder te studeren of af te studeren.

 
sambir

Caritas Sambir-Drohobych helpt vluchtelingen

Onze lokale partner Caritas Sambir-Drohobych (Caritas International) helpt de mensen die aan de Oekraïens-Poolse grenzen passeren. Ze geven hen warme maaltijden en organiseren onthaalpunten. Caritas Sambir-Drohobych heeft ook al vluchtelingen opgenomen en verwacht nog honderden vrouwen met kinderen. U steun is bijzonder noodzakelijk om alle goederen te voorzien. 

 

Lezingen: 'Emerging Human rights'

Collega's Annemie Borms en Henk Vandaele organiseren twee lezingen. Eentje over de rechten van vluchtelingen en een over de regio's Neurenberg en Lviv. De data zijn nog niet gekend. Meer info via Henk Vandaele van het studiegebied sociaal-agogisch werk en het SAW-comité ter ondersteuning van vluchtelingen uit Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland.

 

Noodhulpprogramma van de Provincie West-Vlaanderen voor onze partner Caritas Sambir-Drohobych

Ter ondersteuning van onze partner Caritas Sambir-Drohobych in de opvang van en hulp voor de vele vluchtelingen, diende VIVES een Noodhulpdossier in bij de Provincie West-Vlaanderen. Via dit noodhulpprogramma van de Provincie West-Vlaanderen werd 20.000 euro vrijgemaakt voor onze partner in Oekraïne.

 
kind dat slaapt

VIVES schenkt 10.000 euro voor vluchtelingenopvang Drohobych

VIVES ondersteunt een partneruniversiteit bij de inrichting van een vluchtelingenopvang in Drohobych. Vives schonk 10.000 euro om bedden aan te kopen voor deze opvang en vond nog een sponsor voor hetzelfde bedrag. De universiteit ter plaatse voorziet nu opvang voor honderden vluchtelingen.

 
Baby in blauwe handdek met gele achtergrond

Handdoeken naar Oekraïne

Stuur een handdoekenset naar Oekraïne door rechtstreeks 5 euro te storten naar vzw Oradea met vermelding 'solidair met oekraïne vives' op rekeningnummer BE16 743 1441286 74. Omdat hygiëne essentieel is. Hartelijk dank.

 

Organiseer je zelf een actie? Laat het ons weten

Organiseer je zelf een actie vanuit VIVES? Laat het ons weten, dan publiceren we deze hier. 

 

VIVES-studenten

Voor onze eigen studenten voorzien we in vorming en begeleiding. Ook zij zijn geschokt door de beelden en de verhalen van hun medestudenten uit Oekraïne. In VIVES vinden we het belangrijk dat daar voldoende duiding wordt rond gegeven. We staan bovendien in nauw contact met de Oekraïense gemeenschap in West-Vlaanderen die ons hierbij helpt.