Zorgen voor Zelfzorg, een inspiratie- en belevingsnamiddag in VIVES campus Roeselare

Frank Devos
rust.png

In VIVES campus Roeselare vindt op vrijdag 23 februari Zorgen voor Zelfzorg plaats. Dat is een inspiratie- en belevingsnamiddag voor studenten verpleegkunde, patiënten en hulpverleners. Ze zullen er elkaar inspireren en versterken op initiatief van de groep Patiënt & Participatie van de opleiding verpleegkunde van VIVES campus Roeselare.

Je kunt pas goed voor iemand zorgen als je goed voor jezelf zorgt … In de vernieuwde bacheloropleiding verpleegkunde is ‘zelfzorg’ opgenomen in het lessenpakket. Al het tweede jaar op rij gaan de studenten verpleegkunde van de eerste opleidingsfase actief aan de slag met dit thema. Zelfzorg inbouwen in je leven is even belangrijk als eten, drinken, hygiëne, bewegen …

Ook voor hulpverleners is zelfzorg noodzakelijk. 25% van de verpleegkundigen kampt met (symptomen van) burn-out. Het positieve nieuws is dat burn-out kan worden voorkomen en behandelbaar is, onder andere door voldoende aandacht te schenken aan zelfzorg.

Patiënten worden geconfronteerd met ziekte en behandeling. Ze worden gedwongen om zich aan te passen aan de gewijzigde omstandigheden en worden uitgedaagd om terug een evenwicht te vinden. Heel wat patiënten slagen hier bijzonder goed in, ze doen aan zelfmanagement en gaan heel bewust om met zelfzorg.

Tijdens de zelfzorgnamiddag van Patiënt & Participatie delen we ervaringen en leren we van elkaar. Een student verpleegkunde getuigt over de beleving van zelfzorg tijdens de opleiding, ervaringsdeskundigen benoemen hoe zij zelfzorg inbouwen in hun leven als chronisch zieke en verpleegkundigen vertellen hoe ze omgaan met zelfzorg binnen hun professionele loopbaan. Naast inspirerende getuigenissen kunnen vormen van zelfzorg ook worden beleefd. De deelnemers maken kennis met aromatherapie, handmassage en andere ontspanningsvormen.

De namiddag richt zich tot studenten en docenten verpleegkunde, patiënten, ervaringsdeskundigen en hulpverleners-verpleegkundigen. Zorgen voor Zelfzorg vindt plaats van 13u15 tot 16u in VIVES campus Roeselare.

Deel dit via