Werken en studeren combineren: een positief neveneffect van corona?
VIVES biedt vanaf september 2021 de opleiding ergotherapie aan in afstandsonderwijs
4 op de 10 Belgen overweegt om in de komende 12 maanden een carrièreswitch te maken. 1 op 5 overweegt zelfs een job in een hele andere sector. Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd bij 3 000 werknemers door HR-dienstenbedrijf Acerta en jobsite StepStone. Bij hogeschool VIVES merken ze een sterk toegenomen interesse in afstandsonderwijs. Het voorbije academiejaar koos maar liefst 30% studenten meer voor afstandsonderwijs dan het jaar ervoor. De coronacrisis zorgt ervoor dat heel wat mensen hun huidige job in vraag stellen en interesse hebben om zich te gaan heroriënteren. Ook heel wat praktijkgerichte opleidingen zoals ergotherapie werden door de coronacrisis verplicht de organisatie van hun onderwijs en praktijkvakken te herzien. Daarom biedt VIVES vanaf september 2021 de opleiding ergotherapie aan in afstandsonderwijs.
Leen Verkinderen, opleidingshoofd ergotherapie vertelt: “Corona deed velen stilstaan en nadenken over hun huidige job-invulling en de tevredenheid die ze daaruit halen. Het verlangen naar een praktische, hands-on job met veel sociaal contact waarbij ze effectief anderen kunnen helpen, groeit. Het is echter niet altijd evident om de stap effectief te wagen, vaak zijn er praktische bezwaren zoals de combinatie werk, gezin en studies. Om deze heroriëntering te vereenvoudigen, bieden we daarom vanaf september 2021 de opleiding ergotherapie in afstandsonderwijs aan bij VIVES. Dit is een volwaardige bachelor die je behaalt en dus gelijkwaardig qua diploma aan dat van het reguliere traject. Afstandsonderwijs is het ideale alternatief voor wie op zoek is naar een nieuwe uitdaging, maar niet dagelijks kan of wil aanwezig zijn op de campus. Dankzij afstandsonderwijs wordt de combinatie van werk, gezin en studeren wel degelijk een haalbare kaart”.
De coronacrisis doet mensen ook meer en meer stilstaan bij een gezonde work life balance. “Net omdat de instromers in afstandsonderwijs vaak al een andere vooropleiding hebben gehad, vinden we het heel belangrijk om zo goed mogelijk op maat te werken van de student. We bekijken per kandidaat-student welke vrijstellingen hij of zij eventueel kan krijgen. Ook stippelen we samen een traject uit dat echt die goede work life balance vooropstelt zodat de combinatie van studeren, werken en gezinsleven haalbaar is. Elke student kan de opleiding doorlopen op zijn of haar eigen tempo: zo bieden we bij VIVES bv. heel wat opties qua data aan om examens af te leggen en niet slechts op een beperkt aantal vooraf bepaalde vaste data”, aldus Louise Lameire, studie- en trajectbegeleider bij VIVES en coördinator van de opleiding ergotherapie in afstandsonderwijs.
Wat houdt het beroep van ergotherapeut nu precies in? “Als ergotherapeut wil je ervoor zorgen dat je cliënten zo optimaal mogelijk kunnen deelnemen aan het alledaagse leven. Door hen te coachen, proberen we hun functioneren zowel in de vrije tijd, als op het werk, als in de thuisomgeving of op school te vergemakkelijken. Wij starten niet vanuit een probleem, maar wel vanuit: wat kan wel nog voor deze cliënten en hoe kunnen we hen daar zo goed mogelijk in ondersteunen? De cliënt staat dus echt centraal. We willen hen zo veel mogelijk hun zelfstandigheid teruggeven. Kleine aanpassingen kunnen een wereld van verschil betekenen. Bijvoorbeeld: een cliënt kan het heel belangrijk vinden om zich zelfstandig te kunnen verplaatsen binnen zijn huis. Wij bekijken dan samen met hem hoe zij zich van zijn bed naar zijn rolstoel of van zijn rolstoel naar het toilet kan begeven. Naast de cliënt is de directe omgeving ook een zeer belangrijk aanspreekpunt van de ergotherapeut. We werken dus zowel met die cliënt zelf alsook met de naastbetrokkenen”, aldus docente ergotherapie Aline Ollevier. “Bovendien werken we niet enkel met individuele cliënten, maar ook met aanvragers bv. steden of gemeenten die een speelplein willen aanleggen dat ook toegankelijk is voor kinderen met een beperking. Onze doelgroep is zeer divers.”, aldus Nele Castelein, docente ergotherapie.
Meer info
Benieuwd naar de concrete aanpak van de opleiding? Bekijk dan zeker eens dit filmpje of check onze website !
Voor de pers
Hannelore Crijns, communicatieverantwoordelijke gezondheidszorg:
[email protected], 0472 64 51 29
Hogeschool VIVES
Hogeschool VIVES telt ruim 1 250 personeelsleden en 17 000 studenten in de basisopleidingen in zes studiegebieden: biotechniek, gezondheidszorg, handelswetenschappen en bedrijfskunde, industriële wetenschappen en technologie, onderwijs en sociaal-agogisch werk. VIVES beschikt over campussen in vijf steden in West-Vlaanderen: Brugge, Kortrijk, Oostende, Roeselare en Torhout. Meer info: www.vives.be.