Wereldkankerdag 2021: Veerle deelt haar ervaringen met studenten verpleegkunde en postgraduaat oncologie

"Veerle Demolder werd enkele jaren geleden geconfronteerd met kanker. Op Wereldkankerdag vertelt ze haar verhaal. Niet enkel vandaag, maar op meerdere gelegenheden draagt ze mee bij aan zorg voor kankerpatiënten. Veerle biedt als ervaringsdeskundige de studenten verpleegkunde een unieke inkijk in leven met kanker en de behandeling. Lees hieronder haar getuigenis.
Ik ben Veerle. In 2015, de dag na mijn 32ste verjaardag trok een wervelstorm door mijn leven en dat van mijn gezin. Ik kreeg de diagnose: kanker. Alles stond plots op de helling: mijn eigen zaak, mijn toekomstplannen, mijn rol als moeder van 2 jonge kinderen, mijn rol als vrouw van, dochter van. Er volgde een intensieve en lange behandeling, getekend door zorgen en complicaties, die 3,5 jaar duurde. Ik ondervond aan den lijve hoe moeilijk het is om zorg te ontvangen, want dat wil je eigenlijk niet. Je wil terug de oude zijn, weer kunnen werken en weer zoals voorheen kunnen afspreken met vrienden. Ziek zijn doet je de controle verliezen over je eigen leven, en dat maakt je soms machteloos, gefrustreerd en kwaad, ook al word je door de beste zorgen omringd.
Na mijn laatste operatie in september 2018 begon voor mij mijn 2de leven. Het is een leven waar ik alle kansen grijp en waar ik vooral op zoek ben naar wat zinvol is. Voor mij voelt het goed dat ik mijn ervaringen met zorg kan delen om die zorg voor anderen beter te maken. Daarom werk ik mee aan het opleiden van de toekomstig verpleegkundige. Ik doe dat door mijn verhaal te vertellen en mijn ervaringen te delen in de lessen oncologie. Het is ontzettend waardevol dat verpleegkundigen het perspectief van een patiënt leren kennen. Uiteindelijk weten patiënten het best wat het betekent om een ziekte door te maken en wat de impact van die ziekte op het leven is. Door mijn verhaal te delen, en andere patiënten samen met mij, brengen we dat unieke perspectief aan onze studenten over. Patiëntenparticipatie krijgt in de opleiding verpleegkunde dan ook veel aandacht. Daarnaast werk ik ook vrijwillig samen aan heel wat andere initiatieven om de zorg te verbeteren. Zo ben ik een van de krachten achter de PARkk, de patiëntenadviesraad van het kankercentrum Kortrijk, en werk ik in coproductie met zorgverleners en andere lotgenoten nog heel wat andere kleine en grote projecten uit. Want élke actie maakt een verschil!
Vandaag, 4 februari, is het wereldkankerdag. Deze dag is sinds de jaren 2000 in het leven geroepen als dé dag waarop mensen stil staan bij de ziekte, een bewustwordingsdag. Het thema dit jaar is “I am and I will” , ik ben en ik zal. Het is een dag waarop we ons verenigen. Een dag om te tonen dat alles wat we doen een impact heeft op iedereen rond ons. Dit jaar focust de campagne op de kracht van samenwerking. Wanneer we ervoor kiezen om samen te komen, kunnen we bereiken wat we zo graag wensen: een gezondere, mooiere wereld waar kanker minder kansen krijgt. Vandaag is alles wat we doen van belang, hoe klein of groot die actie ook is. Daarom is het zo waardevol dat ik de kans krijg om mee te werken aan de bachelor verpleegkunde en het postgraduaat oncologie."
Veerle, 4 februari 2021.
De VIVES Health Care School biedt een brede waaier van gespecialiseerde navormingen aan binnen de sectoren van de verpleegkunde en vroedkunde. We bieden zowel verscheidene postgraduaten aan, permanente vormingen, alsook de banaba zorgmanagement. Daarnaast organiseren we ook studiedagen omtrent verschillende topics. Dit gebeurt steeds in nauwe samenwerking met experten uit het werkveld. Er wordt ingespeeld op actuele tendensen en noden waardoor het opleidingsaanbod up-to-date blijft. Geïnspireerd door het verhaal van Veerle? Check zeker onze opleiding verpleegkunde en ons postgraduaat oncologie en maak mee het verschil.