Wereld Ergotherapie Dag

9 op de 10 zorgverleners krijgt in zijn of haar carrière te kampen met rugklachten. Daarom zet VIVES op 27 oktober '22 de Wereld Ergotherapie Dag in de kijker.
Rugklachten zorgen voor heel wat uitval in de zorg, terwijl de sector sowieso al te kampen heeft met een personeelstekort. Meer dan ooit is de rol van preventie dus cruciaal. Laat dit net een heel belangrijke taak zijn van ergotherapeuten. Op 27 oktober ‘22 is het Wereld Ergotherapie Dag. Het ideale moment om de meerwaarde in de kijker te plaatsen van de preventieve rol die een ergotherapeut kan spelen in de zorg. VIVES biedt de bacheloropleiding ergotherapie aan op campus Brugge en op afstand.
“Een werknemer actief in de zorg valt gemiddeld 4,5 dagen per jaar uit omwille van het niet correct uitvoeren van tiltechnieken. Verder zijn er ook heel wat werknemers in de zorg die wel aanwezig zijn op de werkvloer maar niet efficiënt kunnen worden ingezet omdat ze pijn hebben. Dit brengt enorm grote kosten met zich voor zorginstellingen. Daarom is het zo belangrijk om een beroep te doen op de expertise van ergotherapeuten”, aldus dr. Henri De Vroey, opleidingshoofd bachelor ergotherapie bij Hogeschool VIVES.
“De ergotherapeut bekijkt hierbij welke aanpassingen er nodig zijn om een optimale werkomgeving te creëren. Hierbij zal de ergotherapeut rekening houden met de fysieke aspecten, maar evenzeer met de mentale en sociale vereisten van het werk. Het is dus zeer belangrijk om in te zetten op preventie: ingrijpen voordat het te laat is en de klachten al zijn ontstaan.”
Afstandsonderwijs
VIVES startte vorig academiejaar als eerste Vlaamse hogeschool met de bacheloropleiding ergotherapie in afstandsonderwijs. Alhoewel de opleiding zeer praktijkgericht is, slaagt de hogeschool erin om deze opleiding zeer hands-on te organiseren aan de hand de nieuwste digitale, innovatieve ontwikkelingen.
Zo kunnen er ook vanop afstand praktijkvaardigheden aangeleerd worden. Een voorbeeld hiervan is eUlift. Dit is een app die een volledige training bevat in verplaatsingstechnieken. Deze app werd ontwikkeld onder leiding van het Expertisecentrum Zorginnovatie van VIVES samen met een aantal internationale partners. In de opleiding in afstandsonderwijs wordt deze app ook actief ingeschakeld om allerlei handelingen zeer nauwgezet thuis te laten inoefenen door studenten.
Per semester komen de studenten vervolgens 6 dagen naar de campus om deze handelingen ‘live’ in te oefenen onder begeleiding van een docent aan de hand van een moeilijke casus. Meer info over de app kan je terugvinden op: eUlift - Een app omtrent verplaatsingstechnieken voor zorgverleners (eulift-app.com)