Waarom trekt Club Brugge naar de beurs?

Groot nieuws: Club Brugge wordt een beursgenoteerd bedrijf. "Een primeur in het Belgisch voetbal" zag je vast in het nieuws. Het klopt, Clubtje is de eerste voetbalploeg in België die naar de beurs stapt, maar waarom? Betekent dat ook dat de landskampioen het pad geëffend heeft voor andere Belgische clubs? Trudo Dejonghe, sporteconoom en gastdocent aan de studenten sportmanagement van VIVES campus Brugge Xaverianenstraat, legt je kort uit waarom.
Ten eerste heeft de beursgang voor een groot deel te maken met ambitie. Club Brugge wil zich profileren als subtopper binnen Europa en daar is geld voor nodig. De Champions League winnen zit er dan misschien nog niet meteen in, maar Club ambieert wel een vaste waarde in het Europees voetbal te worden. Dat wil de club bereiken door onder meer nieuwe talenten aan te trekken die uiteindelijk bij topclubs als Bayern Munchen en Barça terechtkomen. Een tweede reden waarvoor Club geld nodig heeft, is voor de bouw van hun nieuwe voetbaltempel. Club Brugge haalde al een grote investeerder binnen en dat in combinatie met de beursgang moet het project mogelijk maken. Een modern stadion zorgt op zich weer voor meer inkomsten, want het nieuwe stadion zou ook al een stuk groter zijn, dus: meer kaartjes verkopen!
Waarom is het nu net zo’n slimme zet van de club? Wel, een bedrijf dat op de beurs staat, moet eigenlijk winst draaien. Club Brugge wil en zal dat waarschijnlijk ook doen, maar de organisatie kan ook rekenen op een soort crowdfunding-effect, namelijk dat heel wat trouwe fans graag een aandeel willen kopen, ongeacht of Club het goed of slecht doet op de beurs. Je bent immers fan in goede en in kwade tijden en geen successupporter! Sommige investeerders willen natuurlijk gewoon graag hun dividenden uitgekeerd zien. Verliest het clubbestuur nu een groot deel van haar macht? Dat zal afhangen van het aantal aandelen dat wordt aangeboden aan het ruime publiek. Gisteren verloor Club dan wel tegen Dinamo Kiev, maar het elftal kijkt al uit naar de toekomst.
Voetbal is dus niet langer de belangrijkste bijzaak ter wereld, het is ook gewoon big business. Dat economische aspect is ook de reden waarom de studie sportmanagement binnen het studiegebied handelswetenschappen en bedrijfskunde valt. VIVES geeft de studenten een stevige economische basis mee, want sport is meer dan alleen maar doelpunten maken. Interessant? Check zeker onze opleidingspagina eens of stel je vragen aan onze docenten op 6 en 7 maart op onze infodag.