Waarom blijft de bodem zelfs na weken regen te droog?
Het lijkt een traditie te worden: de zomer begint en het regent pijpenstelen. Toch blijven we verhalen horen over een droge bodem en waterreserves die te laag staan. Hoe komt dat? Onze opleiding ecotechnologie onderzoekt het samen met 5000 andere Vlaamse curieuzeneuzen.
Het grootste probleem ligt bij de massale verharding van ons Vlaamse land. Asfaltwegen, opritten in beton en grote betegelde terrassen in onze tuin zorgen ervoor dat regenwater niet in de bodem dringt. Tel daarbij dat we door de klimaatverandering steeds vaker korte, felle buien zullen krijgen en je weet dat we meer en meer overstromingen zullen meemaken.
Dat heeft niet alleen gevolgen voor de landbouw, ook de biodiversiteit lijdt eronder. Om die problemen tegen te gaan, is er CurieuzeNeuzen. Het grootste burgeronderzoek van Vlaanderen onderzocht eerder al de luchtkwaliteit in onze contreien en doet nu hetzelfde voor onze bodem. Maar liefst 5000 sensoren registreren gegevens over de hitte en droogte. Een van die sensoren staat op onze campus in Kortrijk.
De opleiding ecotechnologie meet hoe het met onze VIVES-grond gesteld is. Uit de eerste resultaten blijkt dat we het gemiddeld beter doen dan Limburg, maar voor concrete resultaten is het iets te vroeg. Wanneer in oktober alle gegevens binnen zijn, kan CurieuzeNeuzen lokaal en nationaal beleidsmaatregelen opstellen. En onze studenten ecotechnologie? Die kunnen na een analyse van onze VIVES-gegevens sensibiliseringsacties voorstellen voor onze campus en collega’s.
Ecotechnologie is een unieke bacheloropleiding in Vlaanderen. Je leert er innovatieve oplossingen te bedenken voor onze omgeving, ons milieu en onze energie en houdt altijd rekening met de juiste materialen om die oplossing vorm te geven. Dankzij de vele bedrijfsbezoeken en internationale samenwerkingen heb je een goede basiskennis van het internationale werkveld als je afstudeert.