Vrijwilligers aan de slag in de eerstelijnszorg, Zuid-Afrika als inspirerend voorbeeld: Hogeschool VIVES stelt documentaire voor i.s.m. LUCA – School of Arts
De zorgsector heeft te kampen met een aanzienlijk personeelstekort. Out of the box denken binnen de zorg is meer dan ooit cruciaal om te kunnen omgaan met de uitdagingen waarmee de sector te kampen heeft. Momenteel zijn er in Vlaanderen verschillende pilootprojecten actief waarbij vrijwilligers worden ingeschakeld in steden en gemeenten als “community health care workers”. De bedoeling is dat zij helpen om mee zorgzame buurten te creëren en zorgverleners in de eerste lijn bijstaan. Zij kunnen helpen om de zorgnoden en behoeften bij mensen te detecteren en hen tijdig door te sturen naar de juiste zorginstanties. Op die manier wordt er ook aan preventie gedaan, wat dan weer de zorgsector voor een stuk kan ontlasten.
Het inschakelen van vrijwilligers in de eerstelijnszorg staat in Vlaanderen nog relatief in zijn kinderschoenen. In Zuid-Afrika is dit echter reeds al lang ingeburgerd. Zogenaamde “community health care workers” spelen daar een belangrijke rol binnen de eerstelijnszorg. Zij spelen een spilfiguur in de eerstelijnszorg door langs te gaan bij mensen en hun zorgbehoeften te detecteren. Indien nodig verwijzen zij hen dan door naar de eerstelijnszorgers of ziekenhuizen.
“Hogeschool VIVES pleit mee voor het opentrekken van het zorglandschap en het betrekken vrijwilligers in steden en gemeenten om zorgzame buurten te creëren. Om die manier kan de eerstelijnszorg aanzienlijk versterkt worden. Meer nog: vooral de samenwerking tussen deze vrijwilligers en zorgprofessionals is van cruciaal belang.”, aldus Tony Claeys, onderzoeker Expertisecentrum Zorginnovatie Hogeschool VIVES.
Om dit topic meer onder de aandacht te brengen lanceert hogeschool VIVES in samenwerking met LUCA – School of Arts de documentaire “Faranani”. Dit brengt het verhaal van de interprofessionele samenwerking tussen community health care workers en de verschillende gezondheidsactoren binnen de eerstelijnszorg in Venda (Zuid-Afrika). Het is een mooi voorbeeld van hoe je kunt leren met, van en over elkaar in de zorgsector.
Op 23 mei 2023 om 19 u gaat de documentaire Faranani in première in Campus Sint-Lukas Brussel, Paleizenstraat 70 in Brussel. Deze documentaire kwam tot stand onder leiding van Tony Claeys (onderzoeker expertisecentrum Zorginnovatie Hogeschool VIVES). Het geheel werd in beeld gebracht door twee studenten, Bram Ekkel en Brecht Ceuppens, van de LUCA – School of Arts. De documentaire kwam tot stand in het kader van het VLIR-UOS project: “Supporting Community Health Workers Through Interprofessional Learning”.
Bekijk hier de trailer van de documentaire.
Meer info in verband met het project vind je hier.
Tony Claeys
-
Coördinator VLIR-UOS project