Voor het eerst behalen studenten accountancy-fiscaliteit grootste onderscheiding met juryfelicitaties aan VIVES

Frank Devos
groepswerk.jpg

Het is nog nooit voorgekomen en nu telt VIVES meteen twee studenten die met grootste onderscheiding én felicitaties van de jury zijn geslaagd in de opleiding accountancy-fiscaliteit. Dat betekent dat ze minstens 90% hebben behaald. Het gaat om Matthias Soens uit Brugge en Sophie Messiaen uit Ieper. Ze studeren af aan respectievelijk VIVES Brugge Xaverianenstraat en VIVES Kortrijk. Beide studenten zijn al aan het werk. Voor dit knelpuntberoep zijn er gemiddeld zes vacatures voor één student.

Slagen met grootste onderscheiding is zeer uitzonderlijk, met felicitaties van de jury nog uitzonderlijker. In de opleiding accountancy-fiscaliteit was het dus nog nooit voorgekomen. Beide studenten werken intussen op hun stageplaats: Matthias Soens bij VGD Accountants en Belastingconsulenten in Brugge en Sophie Messiaen bij Decupere & partners in Ieper. Dergelijk resultaat is ook voor de VIVES-collega’s een bewijs dat de inspanningen lonen.

VIVES sloeg vorig jaar nog alarm in de media. De sector schreeuwt om gekwalificeerd personeel want voor elke student accountancy-fiscaliteit waren er vijf vacatures. Intussen zijn het er zelfs zes geworden, dus de nood wordt alleen maar groter. Lieve Castryck, hoofd van de opleiding aan VIVES Kortrijk, stelt eens te meer vast dat accountant, fiscalist en boekhouder knelpuntberoepen zijn: “Volgens eerste, voorlopige inschattingen zijn er voor elke student die straks bij ons afstudeert, nu al zes vacatures binnen West-Vlaanderen beschikbaar.” Peter Vanwildemeersch, hoofd van de opleiding aan VIVES Brugge Xaverianenstraat, stelt vast dat studenten ook steeds meer aanbiedingen krijgen van grote bedrijven buiten de provincie: “De vraag naar geschikt en onmiddellijk inzetbaar personeel is enorm groot en bedrijven zetten steeds vroeger alle middelen in om onze studenten binnen te rijven.”

 “De opleiding worstelt met een verkeerde beeldvorming,” verklaart opleidingshoofd Peter Vanwildemeersch de vele openstaande vacatures. “Velen denken dat het een opleiding is voor wiskundeknobbels, terwijl het vak wiskunde niet eens op het programma voorkomt. Je moet graag met cijfers werken en deze kunnen omzetten naar duidelijke adviezen op maat van de klant, maar het beroep is de afgelopen jaren sterk veranderd: het pure rekenwerk en de administratie wordt vooral door computers gedaan.”

Oud-studente Isabel Bulcaen getuigt: “Het is een ongelofelijk afwisselende job. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is elk dossier anders en vereist het steeds weer andere vaardigheden. Mijn opleiding heeft me daar uitstekend op voorbereid. Accountants van de toekomst zijn vooral communicatieve en creatieve studenten, die graag in team werken en vooral adviserende rollen in bedrijven, kantoren en de overheid kunnen vervullen.”

VIVES houdt de vinger aan de pols van de snel veranderende wereld van accountancy en fiscaliteit. “Onze opleiding accountancy-fiscaliteit is sterk praktijkgericht, en dit al vanaf het eerste jaar,” vult opleidingshoofd Lieve Castryck aan. “Hierdoor zijn afstudeerders onmiddellijk inzetbaar. We zetten bij VIVES dan ook sterk in op de opvolging van de digitalisering van het beroep”. Lessen en praktijkoefeningen worden regelmatig aangevuld met sprekers uit het werkveld en ook na hun afstuderen kunnen alumni hun kennis bijspijkeren dankzij navormingen van VIVES Kortrijk Business School en VIVES Brugge Business School.

Deel dit via