Volvo schenkt een plug-in-hybride aan opleiding autotechnologie van VIVES Kortrijk

Frank Devos
volvo.png

Volvo Car Belux heeft vijf recente Volvo Plug-in hybride wagens geschonken aan elk van de vijf hogescholen in België die de opleiding bachelor in de autotechnologie aanbieden. Ook VIVES Kortrijk mocht een dergelijke wagen in ontvangst nemen. De Volvo S90 hybride zal daarmee het wagenpark van de voertuigtechnische opleidingen nog verder versterken.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters: “Dit is een mooie samenwerking tussen Volvo Car Belux en deze vijf hogescholen. Automotive is een sector in verandering. Het is dan ook erg leerrijk voor de studenten autotechnologie dat ze nieuwe vaardigheden kunnen aanleren door deze schenking van de Volvo Plug-in hybrides. De vergroening en elektrificatie van ons wagenpark ondersteun ik dan ook van harte.”

"Voor Volvo is het een bewuste keuze om mee te bouwen aan kwaliteitsonderwijs dat gekwalificeerde techniekers vormt en hen de vaardigheden aanleert die de arbeidsmarkt vraagt. Deze schenking is ook een extra ondersteuning aan het Master Technician opleidingstraject”, aldus Marinko Naessens, Network Development Director bij Volvo Car Belux.

De hogescholen juichen het initiatief uiteraard toe. “Om onze studenten op niveau te houden betreffende de technologische evoluties in de voertuigsector is de schenking van deze Volvo Plug-in hybride als een godsgeschenk voor onze opleidingen. Ook de ondersteuning vanuit Volvo en de opzet van het ‘Master Technician-Traject’ zijn een grote meerwaarde binnen ons onderwijs. De cijfers spreken voor zich: vorig academiejaar ging maar liefst 10% van onze afgestudeerden aan de slag binnen een Volvo-concessie,” aldus Bert Desender, opleidingshoofd autotechnologie aan VIVES Kortrijk. 

De wagens worden vanaf komend academiejaar ingezet in de opleidingen. Volvo Car Belux heeft al enkele jaren een nauwe samenwerking met de hogescholen die de opleiding autotechnologie aanbieden. Deze samenwerking vertaalt zich in het Master Technician-Traject waarbij de studenten in hun laatste semester kunnen kiezen voor een aanvullende opleiding in het Volvo Competence Center.

Het Master Technician-Traject bestaat uit zes weken theoretische opleiding bij Volvo Car Belux en zes weken (afwisselend) bij een geselecteerde Volvo-verdeler. Dit loopt in de periode van februari tot juni en is een alternatief voor de klassieke thesis. Tijdens de stagedagen in een Volvo-concessie worden de studenten actief begeleid door een ervaren technicus. Op die manier kunnen ze op een kwalitatieve manier praktijkervaring opdoen.

Vorig academiejaar werd dit als pilootproject opgestart met zeven studenten van VIVES en Thomas More. Na afloop zijn vijf van de zeven studenten ook daadwerkelijk in dienst getreden bij de betrokken Volvo-verdeler. Dit is duidelijk een succesformule want afgelopen academiejaar namen reeds 19 studenten uit 4 hogescholen deel aan het Master Technician-Traject. Een belangrijke motivatie voor de studenten om deel te nemen aan dit traject is het Volvo Personal Service concept, waarbij de technicus het centrale aanspreekpunt is voor de klant in de naverkoop en zijn verantwoordelijkheid veel verder gaat dan het zuiver technisch werk.

Deel dit via