Voltijds werken en studeren in retail

De eerste studenten van het graduaat winkelmanagement mochten op 30 juni ’22 hun diploma in ontvangst nemen. Daarbij konden ze voltijds werken in de retailsector combineren met studeren.
Met dit incompanytraject wil de opleiding de kans geven aan medewerkers die in de retail actief zijn om hun kennis te verbreden en te verdiepen en een hoger diploma te halen. Het traject werd ontwikkeld met en voor het werkveld en maakt het mogelijk voltijds werken en leren te combineren. Werknemers kunnen leren en tegelijk groeien in hun functie.
We kunnen er niet naast kijken. De ‘War on Talent’ maakt het ook voor de retailsector moeilijk om managementprofielen aan te werven. Cijfers van de VDAB tonen aan dat in 2021 meer dan 360 000 werknemers gezocht werden, of 51 % meer dan in 2020 en een verdubbeling tegenover 2012. In West-Vlaanderen is de nood het hoogst. In de retail daar zijn er 1600 openstaande vacatures.
In deze sector wordt vaak gewerkt met jobstudenten. Helaas blijven niet veel van deze studenten in de sector werken na hun studies. Dit vooral omdat jongeren ervan uitgaan dat er in de sector enkel uitvoerende jobs zijn. Het tegendeel is waar: de retailsector heeft heel wat vacatures waar een ruime kennis van marketing, processen en vaardig leidinggeven nodig zijn. Met de opleiding graduaat in het winkelmanagement via incompanytraject wil VIVES daarin verandering brengen.
Anja Vanroose is coördinator en docent in het incompanytraject.
Anja, voor wie is deze opleiding bestemd? Aan welke nood bieden jullie een antwoord met jullie opleiding?
Deze opleiding biedt de kans aan werkenden in de retail om een diploma hoger onderwijs te behalen. Op die manier kunnen zij doorgroeien in hun job. De voorwaarden om aan de opleiding te starten zijn dat studenten minstens 1 jaar relevante ervaring moeten hebben in de retail en in het 2de jaar van de opleiding leidinggevende taken kunnen opnemen bij hun werkgever. Dat betekent dus dat de werkgever achter de opleiding moet staan. Dat is meestal geen probleem want op die manier kunnen zij hun medewerkers bijscholen zodat die kunnen doorgroeien in de eigen organisaties. Zo kunnen ze net die plaatsen opvullen waar een grote nood heerst.
Wat is het concept van de opleiding, hoe wordt de opleiding ingevuld?
De graduaatsopleiding bestaat uit 8 kwartalen die je over 2 jaar spreidt. In het eerste jaar focus je op jezelf leren kennen, commercieel handelen, logistiek, online / offline verkopen, marketingcommunicatie, doelstellingen bepalen, beleving creëren en trends. In het tweede jaar zoom je in op ondernemings- en sociaal recht, people skills, gespreksvaardigheden, leadership en human resources management.
In het incompanytraject kom je 21 dagen naar de campus maar een derde van de opleiding bestaat uit werkplekleren bij je eigen werkgever. Werkplekleren kan je interpreteren als een vorm van stage waarbij er afspraken gemaakt worden tussen de hogeschool en de stageplaats over welke inhoud er aan bod komt. Je wordt dan ook begeleid door enerzijds een VIVES-begeleider en anderzijds neemt je werkgever ook een actieve rol als mentor op.
Aangezien heel wat inhoud via opdrachten wordt aangebracht, moeten de studenten die opdrachten bij hun werkgever kunnen vervullen. Je krijgt als ware de input mee vanuit de school en je past die toe op de werkplek. De docenten gaan ook aan de slag met wat er uit die opdrachten naar boven komt. Zo krijg je kruisbestuiving en leer je ook van je peers. Je kijkt als het ware over het muurtje van de eigen organisatie om te zien welke aanpak er elders toegepast wordt.
Tot slot staan er in de opleiding ook 2 hackathons gepland. Dan ga je aan de slag met een concrete case of uitdaging van een retailpartner en probeer je in team aanbevelingen te suggereren. Verder wordt er ook een retailtrip georganiseerd om innovatieve retailconcepten te ontdekken.
Je werkt in het tweede jaar een eigen bedrijfscasus uit. Hiervoor word je begeleid door een VIVES-collega maar vooral ook door je eigen bedrijfsmentor. Hij kan je inhoudelijk ondersteunen en zal ook deuren openen voor de student om ook informatie uit andere diensten of hogere niveaus in de organisaties te ontsluiten.
Studeren en werken, is dat wel haalbaar?
Bij een graduaatsopleiding incompany gebeurt de evaluatie grotendeels op basis van opdrachten Er worden in mindere mate examens afgenomen en die zijn ook vaak heel praktisch. En aangezien het werkplekleren echt op de eigen werkplek gebeurt, zou de studielast beperkt moeten blijven. Het vergt echter wel een goede planning om de aandacht te verdelen over werken en studeren, vaak nog in combinatie met een gezin.
Jullie hebben straks afgestudeerden. Hoe ziet hun toekomst eruit?
De meesten hadden geen diploma hoger onderwijs en enkele van onze studenten hadden ook geen diploma secundair onderwijs. Zij staan na de opleiding vooral steker in hun schoenen, sommige kunnen doorgroeien in hun eigen organisaties, zoals Colruyt, Jack & Jones, brico, Groep boven Gamma, Carrefour, Kwantum…
Steff, Lisa, Hanne en Jessie zijn 4 studenten die in juni hun opleiding winkelmanagement hebben afgerond. Zo kijken ze erop terug.
Steff: “Ik ben persoonlijk gegroeid in leidinggevende taken. De Roos van Leary, het DISC-profiel, de gespreksstijlen en kunnen meevolgen. Soms heb ik hard gevloekt maar ik heb vooral ook geleerd hoe ons bedrijf in elkaar zit. Ik kan dingen plaatsen in een grotere context en ik ben niet meer gefrustreerd als er op de werkvloer iets niet loopt zoals gepland. Ik heb leren presenteren en ik ben bijzonder trots op mijn bedrijfsproject.”
Lisa (Jack& Jones): “Ik ben op zich een kritisch persoon en hier mocht ik kritisch zijn. VIVES is een veilige ruimte. Ik ben enerzijds zelfzekerder geworden en anderzijds durf ik nu ook meer hulp vragen. Deze opleiding vond ik een unieke kans en ik heb enorm veel geleerd inhoudelijk en als persoon. Ik zal een beetje in een zwart gat vallen, ook al ben ik blij dat het nu even rustiger zal zijn. Wellicht studeer ik nog verder.”
Hanne (Okay): “Ik heb gigantisch veel bijgeleerd van A tot Z. Ik heb absoluut ook meer discipline moeten tonen in het maken van taken en deze discipline kan ik absoluut goed gebruiken in mijn werk en in mijn privéleven. Ik heb ook geleerd hoe ik zelf functioneer. Ik ben vaardiger geworden in het voeren van gesprekken met medewerkers en klanten maar heb vooral ook geleerd om na te denken wat heb ik gedaan, waarom en wat het resultaat was. Ik reflecteer nu altijd. Een kleine anekdote: de taallessen Frans hebben me de durf gegeven om een praatje te gaan slaan met onze Franstalige chauffeurs. Die mensen hebben dat graag en door wat interesse te tonen in hun eigen taal kan je er veel van gedaan krijgen: mijn transportzone ligt er nu altijd proper bij.”
Jessie (Colruyt): “Door de opleiding kreeg ik een bredere kijk op de sector en op mijn eigen bedrijf. Ik leerde onder andere het belang van het formuleren van goede doestellingen. Als je scherpe doelstellingen hebt, dan kan je gericht naar iets werken en is het eenvoudiger om je er voor te motiveren. Ik leerde structuur aanbrengen in de zaken, zowel in mijn gezin als in mijn werk. Nu ik een nieuwe functie heb is dat ook hard nodig. Ik heb door de contacten met andere studenten heel wat andere bedrijven leren kennen. We hebben dit tweede jaar afgesloten met een retailtrip, een boeiend bedrijfsbezoek en een uitdagende hackathon voor een bedrijf. Ik vond die bezoeken heel inspirerend en die zullen me bijblijven”.
Ben je ook geïnteresseerd in de opleiding winkelmanagement via incompanytraject als werkgever of medewerker. In september 2022 is er een nieuw instapmoment.
Meer info: https://www.vives.be/nl/handelswetenschappen-en-bedrijfskunde/winkelmanagement-via-incompanytraject