VIVES zet technologie in tegen corona met onder meer faceshields

Frank Devos
facemasks.jpg

Wat we nu beleven is nooit gezien, een mondiale gezondheidscrisis. Heel wat mensen moeten werken in zeer moeilijke en ongekende omstandigheden. Niet in het minst de mensen uit de zorgsector die in de eerste linie staan. Onderzoekers, docenten en studenten van VIVES zetten zich in om met behulp van technologie en innovatie in deze crisis ondersteuning te bieden aan de eerstelijnsverzorgers en mee met hen te zoeken naar oplossingen.

Eén van de projecten is het ontwerp van faceshields. Die kun je afhalen in de campussen VIVES Oostende Station, VIVES Kortrijk en VIVES Brugge Station na registratie via www.makersagainstcorona.org en na afspraak.

Het studiegebied industriële wetenschappen en technologie van VIVES heeft een werkgroep opgericht om de vragen uit het werkveld te capteren en zo snel mogelijk een oplossing te bieden op het vlak van zorgondersteunende technologie, of vragen door te sturen naar contacten die verder kunnen helpen. Daarbij worden de krachten gebundeld tussen de opleidingen zorgtechnologie, ontwerp- en productietechnologie, gezondheidszorg, het expertisecentrum Smart Technologies en de vele partners: zowel maakbedrijven als eerstelijns gezondheidspartners.

 “Samen met #makersagainstcorona produceert VIVES momenteel gezichtsmaskers die worden verdeeld onder zorgorganisaties. Daarnaast zijn er deuropeners in productie genomen die ervoor zorgen dat je deurklinken niet met de hand moeten aanraken. Uiteraard zijn er nog noden en uiteenlopende vragen vanuit de zorgsector in zowel eerste- als tweedelijnszorg, zowel vanuit grote organisaties als individuele zorgverstrekkers”, aldus Tina Baetens.

Er zijn nog heel wat lopende ondersteuningsinitiatieven, maar in deze hectische tijden heeft de zorgsector meestal geen tijd om te zoeken waar die zitten. VIVES probeert deze initiatieven zoveel mogelijk in kaart te brengen en door te geven aan de sector.

Voor de faceshields, een bescherming waarvoor momenteel vooral ziekenhuizen vragende partij zijn, verwijzen we graag naar www.makersagainstcorona.org. Op deze site kunnen alle organisaties en personen die nood hebben aan deze bescherming zich registreren en volgens een centrale planning zullen de geregistreerde organisaties of personen deze kunnen afhalen in een fablab of campus in hun buurt, zoals VIVES. Die kun je afhalen in VIVES Oostende Station, VIVES Kortrijk en VIVES Brugge Station na registratie en na afspraak.

Heb je als zorgorganisatie of als individuele zorgverstrekker een vraag die je wil stellen aan onze groep van technische makers, contacteer ons via [email protected].

Deel dit via