VIVES zet studenten in nieuwe Kortrijkse onderwijscampus aan tot piano-improvisatie

Frank Devos
piano.png

In de inkomhal van de nieuwe Kortrijks campus van het studiegebied onderwijs van Hogeschool VIVES staat er sinds enkele dagen een buffetpiano. Muziekdocent An Bekaert nodigt hiermee iedereen die zin heeft om muziek te maken op de campus, uit om piano te spelen en te verbroederen.

Deze buffetpiano werd mee verhuisd vanuit de vroegere campus in Tielt en heeft nog een fikse stembeurt nodig. Maar intussen kan het stof al uit de toetsen worden gespeeld. En dat bleek de voorbije dagen meteen een groot succes. De campus werd verrast met een net geleerd deuntje uit de les keyboard tot Für Elise.

Er werden zelfs al enkele virtuoze talenten op deze toch wel historische piano gespot. Studenten nemen spontaan plaats, amuseren zich en staan vooral versteld van elkaars talenten. Het kriebelt dus zeker niet alleen bij de docenten muziek om piano te spelen. Het zorgt ook dat mensen elkaar complimentjes geven en creëert bijgevolg positieve vibes. Er worden ook plannen gesmeed om quatre mains, piano en zang, Bach en co, filmtracks op deze piano te brengen.

“Zéker is dat er achter de schermen intussen al druk wordt geoefend. Muziek brengt op deze manier sfeer op de campus”, aldus An Bekaert. “Het is trouwens een feit dat een piano in een publieke ruimte meteen ook een nieuwe dynamiek geeft aan deze ruimte. De piano brengt niet alleen muziek maar is ook een katalysator van gesprekken. Zodra iemand de piano bespeelt vormt zich vaak spontaan een groepje luisteraars.”

Hoe bekender het nummer, hoe meer kans dat er zich ook vrijwillige zangers melden … Mensen komen samen, maken samen muziek en het stresspeil gaat meteen naar beneden. Het biedt luisteraars ook vaak de kans om op een laagdrempelige manier met muziek en ook klassieke muziek kennis te maken.

“Het is trouwens bewezen dat wie naar klassieke muziek luistert met een tempo dat rond de hartslag ligt, daadwerkelijk minder stress, angst en pijn voelt. Dus, als je als passant voor een ingewikkeld examen staat, een lastige stagevoorbereiding voor de boeg hebt, of gestresseerd bent door tijdsgebrek of gewoon er bent omdat het kan: speel en luister en je zal versteld staan van wat deze buffetpiano met je doet.”

Deel dit via